Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάσες για τραπεζικό κλάδο και blue chip

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση με τον τζίρο ελαφρά ενισχυμένο έναντι της χθεσινής μέρας. Ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος, προς τις 780 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Υψηλού ρίσκου οι κινήσεις δεδομένου του ρευστού σκηνικού.

Επιτέλους μία... άσπρη μέρα(*). Ενθαρρυντικό μεν το άνοιγμα της συνεδρίασης, πλην όμως πρόκειται για... ποντάρισμα, με τις παγίδες και τις δυσάρεστες εκπλήξεις μέρος του παιχνιδιού.

Εύλογη η προσπάθεια προεξόφλησης, καθώς στο παρασκήνιο κορυφώνεται η μυστική διπλωματία για την Ελλάδα και αρκετοί ξένοι οίκοι μειώνουν από εχθές το απόγευμα τις πιθανότητες Grexit.

H αρχική αντίδραση μέσω των τραπεζικών μετοχών ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» (συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά) θεωρούν όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο επίτευξης μίας συμφωνίας μεταξύ δανειστών - Αθήνας, κάτι που θα άρεσε στις αγορές.

Άλλωστε, η εκτεταμένη υποτίμηση της ελληνικής αγοράς, τραπεζικών τίτλων και όχι μόνο έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο περαιτέρω μεγάλων απωλειών, με τον Γ.Δ. στις 750 μονάδες, το λεγόμενο down side risk, μέχρι το χαμηλό των 708, είναι μικρό.

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως οι πιο αισιόδοξοι και «αγοραστές»/long στα παράγωγα βλέπουν υπέρβαση της αντίστασης (227 μονάδες) σήμερα-αύριο, καθώς εκτιμούν πως αρκετοί θα επιδιώξουν να λάβουν θέσεις εν όψει πιθανής συμφωνίας στην αυριανή συνάντηση.

Ωστόσο, πολλές θέσεις έχουν ληφθεί με γνώμονα το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου και τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου για τα συμβόλαια του FT 25 την Παρασκευή 20 του μήνα, δηλαδή μετά τη συνάντηση της 16ης/2 και με την προσδοκία ανοδικής αντίδρασης.

Αλλά και από τεχνική πλευρά το γεγονός της επιβεβαίωσης των 227 μονάδων ως σημείου αναφοράς-στήριξης για τον δείκτη, παρά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση 5,79%, αφήνει ελπίδες πως στο τέλος του Τ+2 ο δείκτης μπορεί να βρεθεί ψηλότερα. Ενδεχόμενο που εν μέρει αποτυπώθηκε εχθές στη λήψη ορισμένων θέσεων σε συμβόλαια του FT 25 προς ανώτερες τιμές.

Ήδη, στα παράγωγα -εκτός από την υποκείμενη αγορά- σημειώνεται ενδιαφέρουσα συναλλακτικότητα σε συμβόλαια του FT 25, με τις 235 μονάδες πρώτο στόχο. Περί τα 1.975 ΣΜΕ στον δείκτη για τον τρέχοντα μήνα, που θα θυμίσουμε λήγει την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος της εβδομάδας που θα ξεκινήσει με το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16/2.

Ενδιαφέρουσα, και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, περίοδος με πολλά... διακυβεύματα, που εάν επιβεβαιωθούν θα αποφέρουν σημαντικές υπεραξίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Η διακύμανση του ΣΜΕ του FT 25 χρήζει πιο επισταμένης παρακολούθησης (κατ' αρχάς σήμερα έως την Πέμπτη) και για αυτό σε όλα τα σχόλιά μας θα αναφερόμαστε όχι μόνο στην απόκλιση (discount ή premium) αλλά και στην... προβολή του σε ορίζοντα πάντα Τ+2+1.

Για τον Τραπεζικό Δείκτη, η άμεση επαναφορά προς την περιοχή των 650 μονάδων θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει άμεση (μέχρι και αύριο) υπέρβαση και των 680 μονάδων, ώστε να είναι δυνατό το ενδεχόμενο την Πέμπτη να υπερβεί και πάλι τις 700-720 μονάδες. Προφανώς ανάλογα με την έκβαση των επαφών και τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στο αυριανό έκτακτο Eurogroup.

Θα επαναλάβω πως πρόκειται για δύο βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις, η πρώτη με το... βλέμμα στην αυριανή συνάντηση και η δεύτερη με ορίζοντα το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας (στην περίπτωση που δεν προκύψει αύριο το επιθυμητό αποτέλεσμα). Το τελευταίο ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρηθεί εξίσου πιθανό όσο και το πρώτο, για αυτό ζητούμενα παραμένουν η αυξημένη προσοχή μας και η ενδελεχής παρακολούθηση της κάθε συνεδρίασης.

Σημειωτέον πως η προσπάθεια αντίδρασης, ειδικά του τραπεζικού κλάδου, επιχειρείται στη σκιά της υποβάθμισης από τη Moody's, αλλά λίγες μέρες μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Deutsche Bank προς τον κλάδο και τις μετοχές.

Έως το 0,97 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής, ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχεια θεωρείται η υπέρβαση τουλάχιστον του 1,02 ευρώ, κάτι που θα πρέπει να γίνει σύντομα, έως το 0,337 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με σημαντικό το 0,38 ευρώ, έως το 0,573 ευρώ η Πειραιώς με σημαντικό το 0,59 ευρώ και έως το 0,139 ευρώ η Eurobank που χρειάζεται απεγκλωβισμό από τα «ιστορικά χαμηλά» της το ταχύτερο δυνατό.

Ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές (στις 11.40), που μετά την αρχική σπουδή των πρώτων 5΄-10΄ περιορίστηκαν, με συνέπεια ο τζίρος να διαμορφώνεται σε μάλλον μέτρια επίπεδα. Ένδειξη πως πρόκειται για μία περιορισμένη -μέχρι τώρα- προσπάθεια προεξόφλησης μέτριου κόστους, για μία κίνηση με αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς αφορά την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων για τον Γ.Δ. (και των 227 μονάδων για τον FT 25).

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, μεγαλύτερη είναι η απόδοση για τη μετοχή της Επιχείρησης (έως τα 5,36 ευρώ), έως τα 8,70 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως για τον ΟΤΕ έως τα 7,92 ευρώ.

Όσον αφορά τις μετοχές-σηματωρούς, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Jumbo, FF Group, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Motor Oil, Attica Bank κ.ά.

(*) Κυριολεκτικός ο φίλος Βασίλης, από τη μαχητική ομάδα των Ημερολογιτών...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v