ΧΑ: Νέες βαριές απώλειες για τα blue chips

Αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι το Χρηματιστήριο. Πτώση για το σύνολο των blue chips οδηγεί τον ΓΔ προς το χαμηλό έτους. Απώλειες άνω του 5% για ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Folli, ΕΧΑΕ, TΕΝΕΡΓ, Eλλάκτωρ. Πιέσεις και στις τράπεζες. Υποχωρούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

«Ματώνει» το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει άτακτα κάτω από τις 1.050 μονάδες (-3,68%) καθώς σε μετοχές-σηματωρούς έχουν ενεργοποιηθεί ήδη εντολές υποχρεωτικής πώλησης.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ήπια υποχώρηση, με τα αμερικανικά κεφάλαια να παραμένουν εντός παιδιάς στις κυριότερες αγορές, η δραματική βύθιση του ελληνικού θα πρέπει να αναζητηθεί σε καθαρά εγγενή αίτια, σε εμπλοκές στο εσωτερικό μέτωπο.

Στην κορυφή οι πολιτικές εξελίξεις, που όπως φαίνεται είναι πλέον ραγδαίες, με την αβεβαιότητα να χτυπά κόκκινο και τους λιγοστούς ενεργούς αγοραστές στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης να έχουν οπισθοχωρήσει εδώ και ώρα.

Απώλειες μικρές ή μεγαλύτερες στο σύνολο του ταμπλό, με τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο «κόκκινο», καθώς όλες οι μετοχές του δείκτη FTSE 25 καταγράφουν απώλειες.

Χρηματιστηριακά στελέχη αποδίδουν τη... βύθιση του Χ.Α. στην αδυναμία επιβεβαίωσης βραχυμεσοπρόθεσμων στηρίξεων για μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ αλλά και τίτλοι του 25άρη που δοκιμάζονται με βαθιά διόρθωση.

Ο FT 25 (δείτε το παρακάτω γράφημα) με απώλειες έως 3,59% επιβαρύνθηκε περισσότερο όταν έσπασε η σημαντική περιοχή των 354 μονάδων, σημείο αναφοράς και συναγερμού για αρκετά χαρτοφυλάκια. Η απώλεια της συγκεκριμένης στήριξης, που στο παρελθόν έχει δώσει αντιδράσεις, επέτεινε την ανησυχία στην αγορά. Σε συνδυασμό με φήμες για αδυναμία κάλυψης margins σε δεικτοβαρείς τίτλους δόθηκε η αφορμή να ακολουθήσουν υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη.

Η υποχώρηση τάσης στη μετοχή της ΔΕΗ, όπου φέρεται να ρευστοποιούν ξένα χαρτοφυλάκια, στάθηκε η αφορμή για ανάλογες πωλήσεις σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Επιχείρησης (δείτε το παρακάτω γράφημα) ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης μέχρι τα 9,63 ευρώ.

Η απώλεια των 10 ευρώ, η πίεση χαμηλότερα και των 9,80 ευρώ, ενεργοποίησε αυτόματα προγράμματα πωλήσεων με συνέπεια η μετοχή της Επιχείρησης να χάνει έως 5,50%.

Αφορμής δοθείσης βγήκαν πωλητές και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε σε 5-10 και στον τραπεζικό κλάδο.

Η μετοχή της Πειραιώς από το αρχικό υψηλό ημέρας του 1,36 ευρώ υποχώρησε μέχρι το χαμηλό του 1,25 ευρώ Ανάλογη εικόνα και σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η έκταση της διόρθωσης σε πλειάδα μετοχών οφείλεται στο ότι ξένος ή ξένοι μειώνουν τις θέσεις τους ενισχύει το ότι πριν από λίγο υποχωρούσαν με σημαντικές απώλειες πάνω από τις μισές μετοχές του 25άρη. Με ισχυρή διόρθωση των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ κ.λπ.

Οι συναλλαγές να ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ (στις 16.25) και η άκριτη εικοτολογία σε όλα τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα δύσκολα θα οδηγήσουν σε αναστροφή της τάσης άμεσα.

Χρηματιστηριακά στελέχη υποστηρίζουν πως, βάσει των συναλλαγών, θα πρέπει να πρόκειται είτε για κλείσιμο θέσης (θέσεων) και λόγω του τέλους μήνα καθώς ο Σεπτέμβριος τείνει να αναδειχθεί στον... καλύτερο για τους short παίκτες.

Υπενθυμίζουν, πως στην συνεδρίαση της Δευτέρας 1/9 ο μεν Γενικός Δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 1.159,20 ο δε FST25 στις 376,19 μονάδες. Δεδομένου ότι με το triple witching σημαντικό μέρος των ΣΜΕ μετακυλήθηκε χαμηλότερα για τον Οκτώβριο (354 μον.) αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για τους πωλητές να κινηθούν επιθετικότερα.

Είναι άξιον αναφοράς, πως όταν στο ΧΑ ο ΓΔ υποχωρούσε έως 2,35%, στην Φρανκφούρτη οι απώλειες για τον DAX περιορίζονταν στο 0,45% (στις 9.465 μον.). Συνεπώς πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να αποδοθεί στο

α) ότι έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική κίνηση, η παρουσία ελλήνων παικτών, με το ΧΑ έρμαιο στις... ορέξεις των κάθε λογής ξένων funds,

β) στην συναλλαγματική διαφορά, γεγονός που υποχρεώνει τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια να μειώσουν τη θέση τους,

γ) στην γενικότερη αίσθηση που κυριαρχεί πλέον στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία πως (και) το χρηματιστήριο βρίσκεται υπό πολιτική «ομηρεία». Συν το γεγονός, πως ελάχιστες δουλειές, συμφωνίες προχωρούν, υλοποιούνται ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν την... αποχή από την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον αρκεί μία εντολή μείωσης θέσης ενός ισχυρού ξένου (αμερικανού) για να παρασυρθούν με τη μία οι περισσότερες μετοχές. Δεδομένου ότι οι έλληνες στην πλειονότητα τους δεν είναι αγοραστές, οι ξένοι ομοίως παραμένουν επιφυλακτικοί, εκτός παιχνιδιού, το πως θα γυρίσει η αγορά παραμένει εύλογο ερώτημα.

Ωστόσο εάν ο Σεπτέμβριος κλείσει με τις σημαντικές απώλειες που φαίνεται ότι θα κλείσει τότε δημιουργούνται χαμηλότερες βάσεις για όσους επιδιώξουν να «ποντάρουν» στον Οκτώβριο. Θυμίζω, πως ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ανοδικά, με «κορυφές» για βασικούς δείκτες, μετοχές για να ακολουθήσουν διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις που κάλυψαν 3 και πλέον εβδομάδες.

Εάν σήμερα-αύριο δεν σημειωθεί νέο χαμηλό για τον δείκτη τότε ο Οκτώβριος θα έχει το περιθώριο να αποφέρει κέρδη (σε μηναία μέτρηση). Αιρετική προσέγγιση ανθρώπων της αγοράς, που μέχρι σήμερα παραμένουν short αλλά διαβλέπουν περιθώριο να βγουν long από τα επίπεδα πλησίον των 336 μον. (τελευταίο χαμηλό για τον FT25 στις 8 Αυγούστου).

Ενδοσυνεδριακά μεγάλο το «γύρισμα» για τη μετοχή του ΟΤΕ που από τα 10,88 διόρθωσε στα 10,23 ευρώ χάνοντας ακόμη μία στήριξη, διόρθωση για τον ΟΠΑΠ από τα 11,15 στα 10,70 ενώ η ΔΕΗ από τα 10,07 «βραχυκύκλωσε» μέχρι τα 9,58 ευρώ.

Η συγκριτικά καλύτερη εικόνα της CC/HBC στα 17,09 ευρώ (-1,2%) απλά δεν επιβαρύνει περισσότερο τον δείκτη.

Στις τράπεζες αναμφίβολα το αρνητικό γεγονός συμβαίνει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς η υποχώρηση της Attica Bank σε νέο ιστορικό ελάχιστο αποτυπώνει εύγλωττα τα όσα διαδραματίζονται στη τράπεζα.

Αρνητική τροπή η απώλεια στηρίξεων για μετοχές-σηματωρούς όπως Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ κ.α. που ενισχύουν το βαρύ κλίμα. Μάλιστα η μετοχή του Μυτιληναίου από τα 6,19 διόρθωσε χαμηλότερα και των 6 προς τα 5,88 ευρώ χάνοντας τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Ανάλογη εικόνα για μετοχές των ΤΕΝΕΡΓ/ΓΕΚ-Τέρνα ενώ στηρίξεις χάνονται για μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ (με πρόβλημα τον υψηλό δανεισμό μετοχών),

Σε δοκιμασία τα «χαμηλά» μετοχών του δείκτη με ενδεικτική την Intralot που υποχώρησε σε απόσταση μόλις 0,02 του ευρώ από τον «πυθμένα» των 1,60 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v