Εβδομάδα "καρμπόν" αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε, με αυτή που ακολούθησε το triple witching Ιουνίου (20/6), όπου με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 7,35%.
Η διαφορά είναι ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε (τρίτη συνεχόμενη πτωτική) χαρακτηρίστηκε από απώλειες 5,41% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,7% για τον δείκτη των Τραπεζών.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,55% και ο Τραπεζικός απώλειες 18,45%.
Για να συμπληρωθούν τα εβδομαδιαία στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, για λόγους που έχουν κατά συρροή αναλυθεί δεν μπορεί "να σηκώσει κεφάλι" και πολύ περισσότερο να διεκδικήσει υψηλότερες τιμές, πριν διευθετηθούν τα γνωστά σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, όπως το χρέος, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών (ακόμα και αν αυτές δεν απαιτηθούν από τα Ευρωπαϊκά "stress tests") και βέβαια οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Και βέβαια κανείς δεν καθησυχάζει από το γεγονός ότι έστω και προς το τέλος διασώθηκαν οι 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 350 μονάδες για τον FTSE25, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η ζώνη 1060 - 1040 και οι 336 μονάδες, αντίστοιχα.
Αντίθετα, τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών μάλλον ενέτειναν την ανησυχία για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και απλά επιβεβαίωσαν πόσο εύκολα μπορεί κερδηθούν αρκετοί πόντοι στους βασικούς δείκτες, σε μία τόσο ρηχή Αγορά όπως το Χ.Α. (βλ. διάγραμμα).
H εικόνα του ΓΔ στη σημερινή συνεδρίαση
Εξαιρετικά κρίσιμη και η στήριξη των 141 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς καθοδική διάσπαση θα προκαλέσει αναγκαστικές ρευστοποιήσεις αποφυγής περαιτέρω ζημιών, κατεβάζοντας το δείκτη σε επικίνδυνα μεσοπρόθεσμα τεχνικά σημεία.
Από την άλλη, ο Οκτώβριος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποφασιστικός μήνας για το Χ.Α., όχι μόνο λόγω των αναμενόμενων δύσκολων συζητήσεων Κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και λόγω σημαντικής μείωσης της παρουσίας των traders.
Υπενθυμίζεται, πως αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, από την επόμενη Δευτέρα (6/10) μειώνεται ο χρόνος της βραχυπρόθεσμης πίστωσης από Τ+3 σε Τ+2, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με την "βοήθεια" του "κυλιόμενου Τ+3" και βέβαια αυτό θα φανεί και στους ημερήσιους τζίρους, με περισσότερο "χαμένες" τις ΑΧΕ που συνεχίζουν να βασίζουν τον τζίρο τους στους εγχώριους traders.
Από εκεί και πέρα, όσοι βλέπουν πρόωρες εκλογές και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, έχουν πάρει θέσεις "short" και αυτό προς το παρόν δείχνει να τους βγαίνει.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch που αναφέρει ότι "το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αποτελεί και το βασικό ρίσκο για τη Χώρα". Όπως σημειώνει, η Προεδρική εκλογή στις αρχές Φεβρουαρίου είναι αρκετά πιθανό να πυροδοτήσει Εθνικές εκλογές, οδηγώντας σε νέα Κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια Κυβέρνηση συνασπισμού, θα ακολουθήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις.
Ερχόμενοι, εκ νέου, στα της σημερινής συνεδρίασης, που συνοδεύτηκε από σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, δεν είναι καθόλου αισιόδοξο ότι παρά την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, σήμερα, πέντε τίτλοι του FTSE25 (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ) δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Ακόμα χειρότερα, οκτώ μετοχές του 25αρη (ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΛΟΤ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ), κινούνται σε χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο, αναλυτικότερη παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1091,15 (+0,29%) και χαμηλό τις 1074,97 μονάδες (-1,2%). Κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν "αντανακλαστικά επιβίωσης", με αποτέλεσμα στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης να έχει αναρριχηθεί στις 1081,82 μονάδες (-0,57%).
Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι τελικές δημοπρασίες και ο Δείκτης έκλεισε στις 1086,5 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,14%.
Να σημειωθεί ότι μετά τις 15.38 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά τις 15.44 οι εν δυνάμει πωλητές πήραν ενεργητικότερες πρωτοβουλίες, καθώς "βγήκε η δισκέτα των πωλήσεων".
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν και όσοι μιλάνε με ξένους διαχειριστές, επισημαίνοντας ότι οι ξένοι μπορεί να προεξόφλησαν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, όμως αυτή προς το παρόν δεν φαίνεται ενώ συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, όσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, τόσο να εντείνονται οι ρευστοποιήσεις μπροστά στο φόβο ότι οι κρίσιμες Κυβερνητικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη στήριξη της ανάκαμψης και αναδιάρθρωση των δομών της Οικονομίας, θα αναβληθούν.
Ο Οκτώβριος φαίνεται μήνας που θα δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών μετά τα "τεστ κοπώσεως", καθώς και τις όποιες αναγνώσεις προκύψουν από το θέμα της Προεδρικής εκλογής.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο Γενικός Δείκτης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σπάζοντας σημαντικές στηρίξεις και αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την συνέχεια, τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Ο Δείκτης διέσπασε οριστικά τη στήριξη των 1125 μονάδων και όποια προσπάθεια επαναφοράς πάνω από αυτή απέτυχε. Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη πηγή ανησυχίας, ενώ τα "stress tests" των Τραπεζών, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η θέση της Κυβέρνησης για προσπάθεια διακοπής του προγράμματος με το ΔΝΤ, παραμένουν ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.
Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δεν "ακούει" πια τις θετικές ειδήσεις (όπως ήταν η ψήφιση του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο) και η απουσία αγοραστών οδηγεί την Αγορά χαμηλότερα παρόλο που δεν έχουν εκδηλωθεί ως τώρα μαζικές ρευστοποιήσεις.
Απομένουν δύο συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα που θα είναι ο έκτος συνεχόμενος πτωτικός, κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί σε όλη την πορεία του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012.
Επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη οι 1040 μονάδες και 930 μονάδες που είναι το 38,2% και το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων( Fibonacci Retracement).Για ακύρωση της πτωτικής τάσης της Αγοράς θα πρέπει ο Γενικός δΔίκτης να επανέλθει πάνω από τις 1170 μονάδες.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές, όσο παραμένει το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος εκλογών, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους παρόλο που διαμορφώνονται ελκυστικές τιμές σε επιμέρους μετοχές.
-Μάνος Χατζηδάκης
Οι Τράπεζες πήραν τελικά αυτό που ήθελαν "σώζοντας" κεφάλαια 2,5 – 2,6 δισ. ευρώ, από την θεωρητική "άσκηση αντοχής" τον προσεχή Οκτώβριο, η Αγορά ωστόσο πέραν από μια πολύ περιορισμένης εμβέλειας σε μονάδες και χρόνο αντίδραση συνέχισε την πορεία φθοράς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Είναι φανερό ότι το πολιτικό ρίσκο έχει επισκιάσει κάθε άλλο παράγοντα, επιβάλλοντας μια κατάσταση επιφυλακτικότητας η οποία για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό είχε επίπτωση και στα spreads των Ελληνικών ομολόγων. Η εκλογολογία και τα σενάρια της επόμενης μέρας διατηρούν το βαθμό αβεβαιότητας στην Αγορά, ακυρώνουν τις όποιες θετικές ειδήσεις καταγράφονται στο μακροοικονομικό μέτωπο (αύξηση καταθέσεων, έσοδα προϋπολογισμού πάνω από το στόχο, τουριστικές αφίξεις ρεκόρ κλπ) και βάζουν την Αγορά σε ένα κλίμα εσωστρέφειας.
Η αναχαίτιση αυτής της εσωστρέφειας δεν φαίνεται επί του παρόντος εφικτή και το Χ.Α. αρκείται σε σπασμωδικές ενδοσυνεδριακές κινήσεις που προέρχονται από τοπικές καθοδικές υπερβολές. Κοινώς η Αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση να συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, παρά να χτίσει μια τάση ή να αλλάξει η δυναμική.
Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το Χ.Α. έχει επιστρέψει σχεδόν εκεί που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σε όρους Γενικού Δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προοπτικών ή των κινδύνων η Ελληνική Αγορά, παρά τις αναβαθμίσεις της από τους ξένους οίκους και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, παραμένει υπό την πίεση άλλων παραγόντων.
Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε αυτό τον ένα χρόνο που πέρασε, ίσως να μην δημιουργήθηκε ικανό μέγεθος αξίας ή να αυξήθηκε η "ορατότητα" της συνολικής εταιρικής κερδοφορίας, ώστε να απομακρυνθεί αισθητά η Αγορά από εκεί που ξεκίνησε, ακολουθώντας, έστω, την τάση των ξένων Χρηματιστηρίων.
Τεχνικά ο Δείκτης οδεύει προς νέο χαμηλό έτους αφού απέτυχε να κατοχυρώσει τις 1.150 μονάδες ή να συντηρήσει κάποιο επίπεδο στήριξης πριν χάσει τις 1.100 μονάδες. Η πτώση διαχέεται σχεδόν ομοιόμορφα στις Δεικτοβαρείς μετοχές οι οποίες έχουν πλέον απωλέσει και το τελευταίο οχυρό της μακροπρόθεσμης τάσης από τα διαγράμματα τους.
Οι ταλαντωτές, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιων τοπικών ανοδικών διορθώσεων.
"Θα αναμέναμε την διόρθωση να ξεκινήσει μετά την καταγραφή των νεότερων φετινών χαμηλών (1.044) και την νευρικότητα της Αγοράς να εντείνεται όσο ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει το σημείο αναφοράς των 1.000 μονάδων. Η τάση γυρίζει θετική στις 1145 μονάδες όπου πλέον συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Και υπενθυμίζει: "Τελειώνει ο μήνας την ερχόμενη Τρίτη και μαζί του και το ημερολογιακό εννεάμηνο. Σε πρώτο χρόνο αναμένεται η άφιξη της τρόικας προς το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας, ενόψει της 5ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Κατά τα άλλα η ερχόμενη εβδομάδα έχει στην ατζέντα της
την λήξη της δημόσιας πρότασης του Μαϊλλη (3/10), την σημαντική γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής για την αύξηση κεφαλαίου (30/9) και την δημοσίευση των υπολοίπων αποτελεσμάτων όσων εταιρειών έκλεισαν χρήση τον Ιούνιο (ΕΒΖ, CPI, Επίλεκτος, Νάκας, Τεξαπρέτ) καθώς και της
Βιοχάλκο (εξάμηνο) που δεν υποχρεούται να ανακοινώνει στις ημερομηνίες που δεσμεύουν τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν και την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX200 (-1,28%) και τον Nikkei να κλείνει σε χαμηλά εβδομάδας λόγω σημαντικών αποκοπών μερισμάτων, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Shanghai (+0,11%),Sensex 30 (+0,60%).
Προσπαθούν να αντιδράσουν από τις σημαντικές απώλειες Ευρώπη και Wall Street, όμως η επιφυλακτικότητα είναι έκδηλη στις τάξεις των επενδυτών. Σημαντικά κέρδη για Nike (ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών), Micron Technology (μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν 49%) και Janus Capital (μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης του Bill Gross της Pimco).
Το δολάριο συμπληρώνει την 11η διαδοχική εβδομάδα ανόδου, καθώς οι Αγορές προετοιμάζονται για την αναπόφευκτη αύξηση των επιτοκίων.
Ξεκινώντας από την Ασία, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ινδίας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, αναθεωρώντας τις προοπτικές της Ινδικής οικονομίας σε "σταθερή" από "αρνητική", κάνοντας λόγο για βελτίωση της πολιτικής κατάστασης. Η αξιολόγηση διατηρείται στο "ΒΒΒ-/Α-3" ενώ η S&P αναφέρει πως "το σταθερό Outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι η νέα Κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της Ινδίας".
Στη Γερμανία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στο 8,3 για τον Οκτώβριο έναντι πρόβλεψης για 8,5.
Προειδοποίηση στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να ερευνήσουν οποιαδήποτε διαρροή ή φήμη για τα αποτελέσματα τους στις "ασκήσεις αντοχής" της ΕΚΤ έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), σύμφωνα με πηγές του Reuters. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις Τράπεζες που μετέχουν στους ελέγχους, κατά τις οποίες θα αποκαλύψει μέρος των αποτελεσμάτων, πριν την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου. Οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές πρέπει να αναλάβουν το έργο να δώσουν στις Τράπεζες αρκετό χρόνο να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτρέψουν πιθανές διαρροές.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,6% το δεύτερο τρίμηνο, τον υψηλότερο από το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από το 4,2%, κυρίως λόγω υψηλότερων εξαγωγών και επενδύσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι η τελική μέτρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα ανέλθει στο 4,6%.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, αυξήθηκε στις 84,6 μονάδες από 82,5 μονάδες τον Αύγουστο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Οι τραπεζικές πιστώσεις θα παραμείνουν (συνολικά στην Ευρωζώνη) περιορισμένες, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν τα "stress tests", δήλωσε από τη Σλοβενία ο Γ. Στουρνάρας σε ομιλία του με θέμα: "Μέτρα για την αναζωογόνηση των Αγορών πιστώσεων". "Το βάρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις οικονομίες που έχουν υποστεί βαθιά ύφεση (όπως χαρακτηριστικά η Ελλάδα) θα είναι καίριος παράγοντας που θα περιορίζει τη χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων μεσοπρόθεσμα".
Επιστρέφοντας στα όσα διαδραματίστηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Intralot, Folli Follie Group.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 81,5 εκατ. από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΙΓ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ). Σε επτά τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ) το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Χαμηλότερα του 25αρη, τα ιστορικά χαμηλά έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο για την Τρ. Αττικής, ενώ, με ελάχιστες συναλλαγές, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 0,2000 ευρώ (κλείσιμο 4/9) για το Γαλαξίδι.
Επιστρέφοντας στους Δεικτοβαρείς τίτλους, σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και χαμηλά 10 μηνών έκλεισε ο τίτλος της MIG. Επόμενη στήριξη στα 0,30 και 0,26 ευρώ.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό, από την ώρα που επέστρεψε στο Χ.Α., έκλεισε ο τίτλος της Viohalco. Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, στήριξη στα 3,30 ευρώ.
Νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και χαμηλά εννεαμήνου για τον τίτλο του Ελλάκτωρα. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 2,82 ευρώ.
Χαμηλά τρέχοντος έτους και χαμηλά 11μηνου για την μετοχή της ΕΧΑΕ. Ιδιαίτερα κρίσιμη η στήριξη στα 6,25 ευρώ, καθώς αν διασπαστεί καθοδικά θα ανοίξει η "καταπακτή" για κίνηση προς τα 5,40 ευρώ.
Μία ανάσα από το χαμηλότερο κλείσιμο του 2014 (1,66 ευρώ στις 8/8) έκλεισε η μετοχή της Intralot, που "διασώθηκε" αμετάβλητη από τις τελικές δημοπρασίες. Επόμενη τεχνική στήριξη στα 1,50 ευρώ.
Ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο, για το 2014, στα 10,70 ευρώ (8/8) η Μέτκα. Αν συνεχίσει να πιέζεται, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 9,90 ευρώ.
Οριακά υψηλότερα από το χθεσινό χαμηλότερο κλείσιμο των 15,40 ευρώ, έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ. Επόμενη κρίσιμη τεχνική στήριξη το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 15,00 ευρώ.
Χαμηλά τρέχοντος έτους και χαμηλά 10μηνου για την Τέρνα Ενεργειακή. Αν χαθεί η στήριξη στα 3,20 ευρώ, η επόμενη εντοπίζεται στα 3,00 ευρώ.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε με μικρή περαιτέρω υποχώρηση, ενώ σημαντική συρρίκνωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.933 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.742, 5.443 για τον Οκτώβριο, 87 για τον Νοέμβριο και 212 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 349,25) κινήθηκε μεταξύ 347 και 354,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,90%.
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (17.200 ΟΤΕ, 90.400 Πειραιώς, 11.900 Άβαξ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.315), ΔΕΗ (733), Alpha Bank (3.746), Εθνική (3.363), Πειραιώς (5.348), Eurobank (571), Μυτιληναίο (266), ΕΧΑΕ (321), ΟΠΑΠ (229), MIG (1.391), ΓΕΚ (398), Jumbo (286), Ελλάκτωρα (256), ΕΥΔΑΠ (208).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 814 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (637 δικαιώματα αγοράς και 177 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.322.675 τεμ.), Εθνική (1.663.112 τεμ.), Πειραιώς (36.865.008 τεμ.), Eurobank (13.746.767 τεμ.).