Σε άτακτη υποχώρηση το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει τις 1.100 (από τις 14.40) και να διορθώνει προς τις 1.085/1.080 μονάδες.Στο... σκοτάδι, μέχρι τώρα, οι προσπάθειες ανθρώπων της αγοράς να εντοπίσουν την αφορμή για το sell off που έχει κατακοκκινίσει τη «μεγάλη» και τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση και ενώ οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι πριν από λίγο.
Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για απρόσμενη δραματική ανατροπή του σκηνικού με πωλήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά και δευτερευόντως σε μετοχές του κλάδου.
Κατά γενική εκτίμηση η εντεινόμενη πολιτική ρευστότητα ευθύνεται για τον εγκλωβισμό του χρηματιστηρίου, η κόντρα για τις... καταθέσεις μόνο υπέρ της αγοράς δεν λειτουργεί, ωστόσο οι αφορμές αναζητώνται στις λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά παράγοντες τραπεζικών χρηματιστηριακών:
-Παραπέμπουν στον χθεσινό ασυνήθιστα υψηλό συναλλακτικό τζίρο στα δικαιώματα της μετοχής της Εθνικής και του δείκτη FT25 στη Wall.
-Τον συσχετίζουν με κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας «ισχυρών χεριών» που σε μία ρηχή αγορά επιχειρούν να εκβιάσουν πωλήσεις ενδεχομένως για να μαζέψουν χαμηλότερα.
-Εκτιμούν πως ακριβώς για αυτόν τον σκοπό «χτυπήθηκαν» μη τραπεζικές μετοχές και χαρτιά σηματωροί όπως λ.χ. είναι ο ΟΠΑΠ.
-Πιέστηκαν με πωλήσεις μετοχές χαμηλότερα κρίσιμων στηρίξεων προκειμένου να παρασυρθούν σε ρευστοποιήσεις και άλλοι παίκτες, σημειώνοντας πως σε αυτήν την αρνητική συγκυρία οι υποτιμητικοί σχεδιασμοί διευκολύνονται και από το γεγονός πως στα ξένα χρηματιστήρια επικρατούν εκ νέου διορθωτικές τάσεις.
Να τονιστεί πως το έναυσμα για τις συντονισμένες πωλήσεις δεν δόθηκε μέσω επίθεσης σε τραπεζική μετοχή- σε έναν κλάδο ούτως ή άλλως ευαίσθητο- αλλά σε χαρτιά όπως είναι ο ΟΠΑΠ που αποτελούν σηματωρό των διαθέσεων διορατικών ξένων και Ελλήνων παικτών.
Το χτύπημα μέσω πίεσης στη μετοχή του Οργανισμού απέφερε... καρπούς από τη στιγμή που διασπάστηκε καθοδικά η σημαντική περιοχή-στήριξης των 11,50 ευρώ. Είναι δε ενδεικτικό πως από το σημείο εκείνο και σχεδόν αμέσως ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και στους τίτλους του ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ακολούθησαν στην πλειονότητα τους μετοχές του 25άρη.
Ωστόσο η αιχμή σήμερα είναι κυρίως ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να ξεκινάει από τα 11,53 ευρώ, στήριξη που χάθηκε μετά από κόντρα πωλητών - αγοραστών πριν από περίπου μία ώρα. Ακολούθησε ξεπούλημα στη μετοχή που πιέστηκε προς τα 11,07 ευρώ. Η απώλεια σημαντικής στήριξης σε συνδυασμό με την απώλεια στήριξης για τον τίτλο της ΔΕΗ επέτεινε την αβεβαιότητα στην αγορά, με τις πωλήσεις να πληκτρολογούνται σχεδόν μηχανικά.
Μέχρι πριν από λίγο, και βάσει των απαντήσεων που έδωσαν στο Euro2day.gr στελέχη 12 εταιρειών (τραπεζικών και ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ),
-Δεν είχε υπάρξει πρόβλημα με margin μεγάλου πελάτη, που να δικαιολογεί υποχρεωτικές πωλήσεις,
-Δεν είχε αναφερθεί αποχρών λόγος για εσπευσμένες ρευστοποιήσεις,
-Δεν είχαν σημειωθεί κινήσεις από ξένο hedge fund που ενδεχομένως να μειώνει τη θέση του,
-Δεν έχει σημειωθεί στο πολιτικό μέτωπο κάτι περισσότερο απ΄ όσα ίσχυαν και το πρωί όταν το Χ.Α. αντιδρούσε ανοδικά πέραν των 1.120 μονάδων.
Για αυτό στελέχη των ΑΧΕΠΕΥ συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το Χ.Α. δεδομένων των λίγο ως πολύ γνωστών προβλημάτων και παθογενειών, γίνεται βορά στις υποτιμητικές κινήσεις.
Πρακτικά η απώλεια των χαμηλών της χθεσινής συνεδρίασης οδηγεί αρκετούς σε πωλήσεις μέχρι τα χαμηλά ημέρας.
Ενδεικτικό το γύρισμα της μετοχής της ΔΕΗ έως τα 9,95 από τα 10,70 ευρώ, του Μυτιληναίου έως τα 6,20 από τα 6,53 ευρώ, των ΕΧΑΕ έως τα 6,47 από τα 6,83 ευρώ, της ΓΕΚ/Τέρνα έως τα 3,28 από τα 3,43 ευρώ, της MIG έως το 0,33 από το 0,37 ευρώ, της CC/HBC έως τα 17,04 από τα 17,34 ευρώ κ.ο.κ
Άξια αναφοράς η συγκριτικά μικρότερη πίεση στις τραπεζικές μετοχές απ΄ ό,τι στις μη τραπεζικές, η σημαντική πίεση στα warrants και των 3 συστημικών, με απώλειες για Πειραιώς ΤΠ και ΕΤΕ ΤΠ, η πίεση με σκοπό την απώλεια στηρίξεων κυρίως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως της ΔΕΗ και η χθεσινή υψηλότατη συναλλακτική κίνηση σε ΕΤΕ και FT25 στο αμερικανικό χρηματιστήριο...