Σε επαφή με τις 1.100 μονάδες, με συνεχείς «ενέσεις», διατηρείται το Χ.Α., το οποίο νωρίτερα υποχωρούσε έως και 1,2% στις παρυφές των 1.090 μονάδων.
Εν μέσω ρευστότητας σε καίρια εσωτερικά μέτωπα και συνεχιζόμενης υποχώρησης των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Ωστόσο για ακόμη μία φορά, οι απώλειες που σημειώνονται για βασικούς δείκτες του Χ.Α. είναι μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, σε σχέση με τον DAX στη Φρανκφούρτη, πόσο δε μάλλον με τον CAC 40 που νωρίτερα γύρισε ανοδικά προς τις 4.375 μονάδες.
Θυμίζουμε πως αποκλίνουσα ήταν η εικόνα και στην αγορά ομολόγων εχθές με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού να ενισχύεται (6,06%) σε αντίθεση με τα ιταλικά και τα ισπανικά, που υποχωρούσαν. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς σημειώνει περαιτέρω άνοδο προς το 6,24%.
Στοιχεία που καταδεικνύουν την... ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς και του βάρους που ασκούν τα αμιγώς εσωτερικά προβλήματα, με προεξάρχον το πολιτικό.
Έτσι εξηγείται η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία, με τον Γ.Δ. να παλεύει για τις 1.100 μονάδες, τους πωλητές να επιμένουν έως τις 353 μονάδες του FT25 και με την πλειονότητα των ξένων παικτών να μη συγκινείται από Roadshows, FTSE και συναντήσεις Μέρκελ - Σαμαρά.
Στις τράπεζες οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται σταθερά και αμείωτα από τα τελευταία υψηλά στις αρχές Ιουνίου, με το διάγραμμα του δείκτη εμφανώς πτωτικό και με ζητούμενες στηρίξεις στα χαμηλά του Αυγούστου (133-145 μονάδες).
Με πωλητές στην Εθνική -μέχρι τα 2,29 ευρώ-, στην Πειραιώς -μέχρι το 1,29 ευρώ-, με την Alpha Bank να κρατά οριακά το 0,60 ευρώ και τη Eurobank κατά 3,25% χαμηλότερα με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική αγορά.
Χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν πως εν όψει της ανακοίνωσης του stress test της ΕΚΤ (την Κυριακή 26 Οκτωβρίου) η όποια πιθανότητα επανατοποθετήσεων δεν θα μπορούσε να γίνει σε τιμές ανώτερες, σε άνοδο του δείκτη, ει μη μόνον σε χαμηλότερα επίπεδα.
Είναι εμφανές, όπως εκτιμούν, ότι ξένοι μειώνουν θέσεις ή αποχωρούν και κάποιοι άλλοι δοκιμάζουν, μαζεύουν σε σταδιακά φθηνότερες τιμές. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί και από την εκτίμηση πως το stress test θα αναδείξει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών και τις όποιες ενισχύσεις θα χρειαστεί να γίνουν στη συνέχεια. Σε αυτήν την προοπτική, είτε μέσω ενεργειών όπως της Εθνικής (με τη Finansbank) είτε και μέσω νέων ΑΜΚ από τέλη Οκτωβρίου θα τεθεί και πρακτικά η ανάγκη ενδυνάμωσης των ομίλων.
Μετοχή «κλειδί» και σήμερα του ΟΤΕ, σε εύρος διακύμανσης 11-11,19 ευρώ με καλές συναλλαγές και μηνιαία απόδοση 3,74%, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μία καλή είδηση (θα μπορούσε να είναι το Champions League).
Εως τα 11,39 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με αρκετές πωλήσεις αλλά και αγορές που επανέφεραν την τιμή στη σημαντική περιοχή των 11,44 ευρώ. Κοντά στα χαμηλά ημέρας η μετοχή της ΔΕΗ, με κινήσεις από τα 10,35 ευρώ και διατήρηση εδώ και 2 ώρες στα επίπεδα των 10,38 ευρώ.
Με επίμονες προσπάθειες περνά οριακά τα 17 ευρώ η μετοχή της CC/HBC, που νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τα 16,97 ευρώ προκαλώντας ανησυχίες με την κλίση που είχε πάρει. Με αποτίμηση 6,26 δισ. ευρώ η CC/HBC παραμένει η τέταρτη βαρύτερη εισηγμένη του Χ.Α. και από τις δεικτοβαρείς του 25άρη.
Μάζεμα μεγαλύτερων απωλειών σε μετοχές-σηματωρούς δημιουργεί συγκρατημένη ενθάρρυνση πως για ορισμένα χαρτιά το στοίχημα δεν έχει χαθεί. Έως τα 6,30 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, με εντολές αγοράς να βγαίνουν από τα χαμηλά, όπως και στην ΤΕΝΕΡΓ (από τα 3,19 πριν από λίγο), στα ΕΧΑΕ (από τα 6,70) και στην ΤΙΤΑΝ (από τα 19,24 ευρώ).
Σε μία άλλη ομάδα μετοχών, οι αγοραστές έχουν βγει εδώ και ώρα υψηλότερα με τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,30, των FFG στα 29,16, της Eurobank Properties στα 9,08 ευρώ, του ΟΛΠ στα 15,76 ευρώ. Συγκριτικά καλύτερη, δηλαδή με μικρότερες απώλειες η εικόνα των ΜΕΤΚΑ, Intralot, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Από τη μεσαία κατηγορία η Attica Bank επιχειρείται να απεγκλωβιστεί από τα νέα χαμηλά (στα 0,10 ευρώ), με λιγοστές συναλλαγές ενισχύονται θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ, ενώ το ΥΓΕΙΑ έχει σταθεροποιηθεί στο 0,263 ευρώ.
Στα πολύ μέτρια επίπεδα των 31 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές -από τα οποία το 57% στις τράπεζες- και με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα, FFG, EXAE και Αεροπορία Αιγαίου (τη μόνη εκτός FT25).