Χρηματιστήριο: Σε κίνδυνο οι 1.100 μονάδες

Εντείνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά και τη συνάντηση στο Βερολίνο, με το σύνολο των blue chips στο «κόκκινο». Στα όρια των 357 μονάδων ο FTSE 25. Απώλειες υψηλότερες του 3% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Alpha Bank. Υποχωρούν Εθνική, Μυτιληναίος.

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, υπό την σκιά της διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των «εκκρεμοτήτων» στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και της επιδείνωσης της τεχνικής εικόνας βασικών δεικτών, μετοχών.

Η διόρθωση των ξένων αγορών αποστερεί το τελευταίο κίνητρο από τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους για αγορές στην ελληνική να... κάνουν πίσω, με συνέπεια οι συνεχιζόμενες πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών του FT25 να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Συνάμα οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για το χρέος, το stress test, τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διώχνουν κάθε λόγο επενατοποθέτησης προτού αποσαφηνισθεί η τάση, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν (ή όχι) τα χαμηλά, οι στηρίξεις της αγοράς.

Στην προηγούμενη αναφορά μας ο DAX υποχωρούσε σχεδόν 0,98%, με το ποσοστό αυτό να έχει διευρυνθεί στο 1,55% (9.610 μον.) με εύλογη την αντίδραση και όσων ενεργούν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Χρηματιστηριακά στελέχη αποδίδουν την σημαντική διόρθωση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να «αγγίζει» τις 1.100 μονάδες σε (κυρίως) τρεις λόγους:

- Στην απουσία κινήτρων να συνεχίσει το ΧΑ άμεσα υψηλότερα των 1.150 μονάδων (μετά το triple witching της Παρασκευής),

-Στην ρευστότητα, που κυριαρχεί διάχυτη σε πολλά μέτωπα, την αναβλητικότητα, επιφυλακτικότητα στους περισσότερους τομείς και

- Στην διόρθωση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση των ξένων χρηματιστηρίων.

Ουσιαστικά το γεγονός, πως λίγα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν πωλητές σε τράπεζες και μετοχές του 25άρη (απ΄ όπου μπορεί και τώρα ακόμη να εγγράφουν υπεραξίες) σε συνδυασμό με την έλλειψη δέλεαρ για τους αγοραστές, επιβαρύνουν την αγορά.

Οι εν δυνάμει αγοραστές υποχωρούν με γνώμονα την διόρθωση των ξένων αγορών και την υποχώρηση των βασικών δεικτών, με συνέπεια την αναπόφευκτη δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων για δείκτες και μετοχές.

Στις 357-358 μονάδες έχει διαμορφωθεί- κατά γενική εκτίμηση- μία από τις τελευταίες σημαντικές ζώνες στήριξης που εάν δεν κρατήσει, θα πυροδοτήσει εντολές νέων πωλήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη και ενίσχυση των θέσεων «πώλησης» short για τα ΣΜΕ του 25άρη. Νωρίτερα ο δείκτης υποχώρησε προς το... χείλος των 357,25 μονάδων όπου έγιναν κάποιες αγορές σε δεικτοβαρή χαρτιά με αποτέλεσμα να αντιδράσει λίγο ο δείκτης προς τις 359/360 μονάδες.

Προβληματικός ο τραπεζικός κλάδος με την ΕΤΕ να ξαναδοκιμάζει τα 2,31 ευρώ (όπου ξανά έγιναν ορισμένες αγορές) και την Πειραιώς στα 1,34 ευρώ να επιδεικνύει- συγκριτικά πάντα- αξιόμαχη ανθεκτικότητα από τα 1,31 ευρώ και πάνω. Θεωρούμε σηματωρό του κλάδου την Πειραιώς, σε αυτή την φάση της αγοράς, και θα επιμείνουμε στην αναφορά μας στις αντιστάσεις που φαίνεται να δημιουργούνται και στη σημερινή συνεδρίαση.

Η κατάσταση για τον κλάδο λίγο ως πολύ γνωστή, καθώς πλησιάζει και η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ελέγχου της ΕΚΤ (σε περίπου ένα μήνα) με τα ξένα ΜΜΕ να υποστηρίζουν, πως οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα σηματοδοτηθεί μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ . Αυτό εκ των πραγμάτων αποστερεί τον κλάδο από οποιοδήποτε κίνητρο αντίδρασης (πέραν των 170 μον.) και αυτό που προέχει πλέον να είναι η επιβεβαίωση των 150 στην χειρότερη περίπτωση των 145 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Εως τα 11,51 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με αυξημένες συναλλαγές τη στιγμή που το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει και για το θέμα του «ιπποδρομιακού στοιχήματος». Συνεδρίαση, που ξεκίνησε πριν από περίπου μία ώρα και πολύ δύσκολα θα βγάλει απόφαση μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται σταθερή πίεση στη μετοχή του Οργανισμού με παράλληλες αγορές από τα χαμηλά των 11,51 ευρώ.

Λίγο μετά τις 16.15 μόλις μία μετοχή του δείκτη (Eurobank Properties) διασωζόταν από τις 25 του FT, ενώ μεγαλύτερες απώλειες «μετρούσαν» (εκτός από τον ΟΠΑΠ ) οι μετοχές των Μυτιληναίου (4,34%), ΕΧΑΕ (4,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,03%), MIG (3,69%), ΤΙΤΑΝ (2,95%), ενώ κατά 3,67% διόρθωνε η μετοχή της ΔΕΗ.

Από τον Ft Mid ξεχώριζε αρνητικά το «νέο χαμηλό» στα 0,0996 για την Attica Bank, το -3,27% στα 26 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΘ, το -2,89% στα 0,605 ευρώ της Intrakom.

Στα 68 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών από τα οποία το 64% στις τράπεζες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο και τον 25άρη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v