Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε εχθές το βράδυ τη Wall Street, νωρίτερα οι ευρωαγορές είχαν κλείσει στα χαμηλά 4 εβδομάδων. Και το Χ.Α. τι είχε πάντα..., με τους πρωινούς αγοραστές να την πατούν, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
Από τις 1.123,74 έως τις 1.083,52 μονάδες, με κλείσιμο στις 1.087,98, ο Γενικός Δείκτης, σε μία κίνηση-παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και επιβεβαίωση του πτωτικού καναλιού όπου βρίσκεται τόσο ο Γ.Δ. όσο κι ο FT25.
Για τον τραπεζικό το ταμπλό μιλάει από μόνο του, με την κλίση να έχει δαιμορφωθεί από την κορυφή των 195 μον. στις αρχές Ιουνίου και να βλέπει εκ νέου προς τις 145-140 μονάδες. Για τον FT25 δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη χθεσινή προσευνδριακή του μέτρηση.
Το 362 είναι κοντινή αντίσταση και το 365 επόμενη, ενώ το 368 συνεχίζει να είναι η κύρια αλλά και stop στο Intraday short. Από κάτω η αγορά έχει το πολύ σημαντικό επίπεδο της ζώνης του 350. Στις 352,35 το κλείσιμο του 25άρη, θυμίζοντας πως για το Χ.Α. πέρασαν... ανέξοδα το Roadshow του Λονδίνου κι η αβάντα του FTSE.
Η δε συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά ενέτεινε περισσότερο το κλίμα στο πολιτικό μέτωπο παρά το άμβλυνε. Πλέον κοινή εκτίμηση είναι πως το Χ.Α. βρίσκεται σε... προεκλογική περίοδο, μόλις έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΕΚΤ.
Ό,τι το καλύτερο δηλαδή για τους πωλητές που εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα που επικρατεί στις τράπεζες, με τους short παίκτες να έχουν στα συν τους την απραγία της πλειονότητας των ξένων - ισχυρών παικτών, στάση που διευκολύνει τη διολίσθηση των τιμών και της χρηματιστηριακής αξίας χαμηλότερα.
Το διεθνές περιβάλλον διευκολύνει τους πωλητές, το εσωτερικό ακόμη περισσότερο, με τις εξελίξεις βούτυρο στο ψωμί των short παικτών και όσων ανασύρουν πρόσφατες εκτιμήσεις για τριψήφιο δείκτη και κάνουν εκτιμήσεις κι υπολογισμούς για τα επόμενα χαμηλότερα σημεία εισόδου.
Παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στην κατά γενική εκτίμηση εντεινόμενη πολιτική ρευστότητα που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό του χρηματιστηρίου και στην κόντρα για τις... καταθέσεις που μόνο υπέρ της αγοράς δεν λειτουργεί, ωστόσο οι αφορμές αναζητώνται στις λεπτομέρειες. Πάντως ακούστηκαν και εκτιμήσεις πως σε αυτήν τη φάση του Χ.Α. εκδηλώνονται και κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας «ισχυρών χεριών», που σε μία ρηχή αγορά επιχειρούν να εκβιάσουν πωλήσεις ενδεχομένως για να μαζέψουν χαμηλότερα.
Εκτιμούν πως ακριβώς για αυτόν τον σκοπό «χτυπήθηκαν» μη τραπεζικές μετοχές και χαρτιά σηματωροί όπως λ.χ. είναι ο ΟΠΑΠ. Στα 11,15 ευρώ με σημαντικές απώλειες η μετοχή του Οργανισμού, με αυξημένο τζίρο 9,2 εκατ. ευρώ και ενδοσυνεδριακή απώλεια κρίσιμων στηρίξεων. Στα 10,92 ευρώ, χαμηλό ημέρας, ο τίτλος του ΟΠΑΠ επέστρεψε στα επίπεδα Μαΐου, ενώ η ΔΕΗ στο χαμηλό ημέρας -των 9,95 ευρώ- πλησίασε επικίνδυνα το ελάχιστο των 9,83 ευρώ της 8ης Αυγούστου.
Τεχνικά (και ουσιαστικά) εάν δεν υπάρξει σήμερα -τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας- αντίδραση και μάλιστα 2 ημέρες πριν από το κλείσιμο του μήνα τότε ο Οκτώβριος αναμένεται θερμότατος.
Για ορισμένους θιασώτες της ανάλυσης οι 1.080-1.090 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν σημείο ανάσχεσης και βραχυπρόθεσμης αναστροφής με τον πήχη να έχει κατέβει πλέον στις 1.150 από τις 1.200 (άνω όριο). Θυμίζοντας πως ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με τον Γ.Δ. από τις 1.159,20, αντέδρασε μέχρι τη διπλή κορυφή των 1.197,11-1.196,63 μονάδων (στις 5 και 8/9), για να κάνει χαμηλό εχθές στις 1.083,52 μονάδες.
* Ανεβάσαμε στον Εκηβόλο μέτρηση του σεβαστού Στάθη Παπαβασιλείου, που εκ του... αποτελέσματος επιβεβαιώνεται ως ακριβής.