Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση προσήμου ο Γενικός Δείκτης

Ανασυγκρότηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο με ορισμένους επενδυτές να κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Διορθώνουν Εθνική και Alpha Bank. Ανοδικά κινούνται ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, αναμονή λόγω Φρανκφούρτης και ευκαιρία για ανασυγκρότηση δυνάμεων. Από τη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX κρατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας ανοδικής κίνησής του (9.585 μονάδες), και το Παρίσι (οριακή υποχώρηση του CAC 40 στις 4.390 μονάδες), μέχρι την Αθήνα.

Σε στάση αναμονής και το Χ.Α. κι οι μέτριες συναλλαγές ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του... ταμπλό.

Η αγορά κινήθηκε αρχικά στο εύρος των 1.183,52-1.168,49 μονάδων, σημειώνοντας στα πρώτα 30΄ το «υψηλό» της στις 10.40, το «χαμηλό» της λίγο πριν από τις 11.00, για να ισορροπήσει έκτοτε με μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 0,10%-0,35% συν-πλην για τον Γενικό Δείκτη.

Ανάλογη διακύμανση για τον FT 25 που διορθώνει 0,42% προς τις 380 μονάδες και τον Τραπεζικό που υποχωρεί προς τις 160 μονάδες.

Θα μείνουμε λίγο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συζητιούνται σήμερα στη Φρανκφούρτη σημαντικά θέματα που αφορούν τα stress tests των 128 ευρωπαϊκών τραπεζών που ελέγχονται από την ΕΚΤ. Ο υπολογισμός των διαφόρων «κεφαλαιακών στοιχείων» για τις ελληνικές τράπεζες έχει αναλυθεί επισταμένα από τον Χρ. Κίτσιο, ο οποίος στο σημερινό θέμα του αναφέρεται στις απομειώσεις-κλειδί για τους ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας-αντοχής των 4 συστημικών ομίλων.

Θυμίζοντας πως προ ημερών η Morgan Stanley έκρινε επαρκή την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων, θεωρώντας πως διαθέτουν «κεφαλαιακό μαξιλάρι» σε ποσοστό 16%-19%, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να έχουν προχωρήσει σε ΑΜΚ για ποσά μεγαλύτερα των αναγκών που προέκυπταν από το δυσμενές μακροοικονομικό ενδεχόμενο, ενώ η ΕΤΕ και η Eurobank κάλυπταν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου. Ο... λογαριασμός της Morgan Stanley αναφερόταν σε κεφαλαιακές ανάγκες έως 3,5 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

Όσον αφορά τον FΤ 25 η ίδια ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary εκτιμά πως «...με το ημερήσιο γράφημα και σύμφωνα πάντα με το σύστημά της T.T.D, στο εβδομαδιαίο γράφημα η τάση παραμένει ακόμα πτωτική. Προϋπόθεση για την αναστροφή της είναι τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα της αντίστασης (του συστήματος), που διέρχεται από τις 385-387 μονάδες (σημ.: στο μηνιαίο γράφημα διέρχεται από τις 404 μονάδες).

Στα 2,75-2,67 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της ΕΤΕ, με την υψηλή τιμή να έχει σημειωθεί στην αρχή της συνεδρίασης, όπως συνέβη και για την Πειραιώς (στο 1,55 ευρώ), για την Alpha Bank (στο 0,656 ευρώ) και για τη Eurobank (στο 0,331 ευρώ). Να σημειωθεί πως η Πειραιώς και η Eurobank ήταν οι δύο πρώτες που γύρισαν ελαφρώς ανοδικά νωρίτερα και ενόσω η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρούσε 1,47% στα 2,69 ευρώ.

Σύμφωνα με την eZMarket, προσωρινή διακοπή της αντίδρασης του κλαδικού δείκτη, αλλά χωρίς την εμφάνιση εκτεταμένων ρευστοποιήσεων ώστε ο Τραπεζικός να παραμείνει άνω των 150 μονάδων, ενισχύει το σενάριο της προετοιμασίας της αγοράς για περαιτέρω άνοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διεθνείς αγορές, ΕΚΤ για stress tests, αλλά και αποτελέσματα εξαμήνου -που ανακοινώνουν αύριο και μεθαύριο οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι- κρίνουν εν πολλοίς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρις ότου αποσαφηνισθούν αυτές οι... λεπτομέρειες η μερική κατοχύρωση υπεραξιών, η αλλαγή θέσεων, οι επιλεκτικές κινήσεις θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένες.

Μικρής έκτασης πωλήσεις πιέζουν έως 0,98% χαμηλότερα τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στα 10,90 ευρώ του ΟΤΕ (-0,82%), του ΟΠΑΠ στα 12,26 ευρώ (-0,26%) και κατά 0,98% χαμηλότερα της ΔΕΗ στα 11,09 ευρώ.

Ανοδικά στα 3,52 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως εκτιμούσε πριν από τη συνεδρίαση ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), στα 3,75 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με αγοραστές και σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων που ενισχύεται μέχρι τα 5,71 ευρώ, στα 11,61 ευρώ της ΜΕΤΚΑ, στο 1,86 ευρώ της Intralot, στα 3,52 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αυξημένη συναλλακτική κίνηση για τις μετοχές των Aegean, Πλαστικών Θράκης και Fourlis στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στη μετοχή του Fourlis άλλαξε χέρια ένα πακέτο 103.151 τεμαχίων στα 5 ευρώ. Χρήζουν αναφοράς και δύο πακέτα που έγιναν, ένα των 165.581 τεμαχίων στα 11,60 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo και ένα 75.000 τεμαχίων στα 3,505 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα 47,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία το 57% στις τράπεζες. Λίγο πριν από τις 14.00 ο Γενικός Δείκτης με Πειραιώς και CC HBC γύριζε οριακά ανοδικά προς τις 1.278 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v