Εντείνονται οι πιέσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων, τραπεζικών ανησυχιών αλλά και του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που ανακοινώθηκε για την ευρωζώνη (0,4%).
Αρνητικά στην ψυχολογία των αγοραστών δρουν και τα νέα από την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής αλλά και την Espirito Santo, η οποία επανήλθε σε διαπραγμάτευση με τιμή 0,19 ευρώ και πτώση έως και 41,5% μετά την ανακοίνωση ζημιών 3,58 δισ. δολαρίων για το α' εξάμηνο του 2014. Το πορτογαλικό χρηματιστήριο αντιδρά με πτώση ως 4%.
Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης βρίσκουν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος έχει κατεβάσει σημαντικότατα στροφές.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη γιατί δείχνει την απροθυμία λήψης πρωτοβουλιών, παρά το γεγονός ότι οι πωλητές έχουν προχωρήσει σε σχετική ανακωχή κινήσεων. Αν η τελευταία ώρα της συνεδρίασης βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα, οι κινήσεις "stop loss" θα επιδεινώσουν σημαντικά το κλίμα.
Όλο και περισσότεροι τίτλοι του FTSE 25 δίνουν ημερήσια σήματα εξόδου, όμως η προσοχή των όποιων εμπλεκομένων παραμένει προσηλωμένη στο τραπεζικό ταμπλό.
Την πλέον αρνητική, τεχνικά, εικόνα την έχει η Εθνική που δείχνει να χάνει τη θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 2,43 ευρώ, ενώ πολύ κρίσιμα θεωρούνται τα επίπεδα του 0,60, του 1,50 και του 0,33 ευρώ, για Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, αντίστοιχα.
Εκτός τραπεζικού ταμπλό, με απώλειες μεγαλύτερες του 3% κινούνται Viohalco, Intralot, ΟΛΠ και ΟΤΕ, ενώ πτώση πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφουν ΕΕΕ, Ελλ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Πολύ κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που προσεγγίζει το 1 προς 4, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 30 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ).
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μοναδικός, θετικά, διακρινόμενος τίτλος, παραμένει αυτός της Ιντρακόμ.