ΧΑ: Εγκλωβισμένος παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και σε στενό εύρος διακύμανσης η αγορά. Πτωτικά κινούνται εκ νέου οι τράπεζες. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά σημεία. Άπνοια στο χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών.

Απόλυτα ταυτισμένο με την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όπου κυριαρχούν η επιφυλακτικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, και το ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει να ανακάμπτει από το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις 12.28 και ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1.182,54 μονάδες (-1,12%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 155,87 (-2,02%), ξεκίνησε σχετική κινητικότητα στις τάξεις των λίγων αγοραστών, που είχε ως αποτέλεσμα στις 12.57 ο Γενικός Δείκτης να ξαναδεί το θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα να αναλώνεται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα το πεδίο δράσης των εν δυνάμει πωλητών είναι το τραπεζικό ταμπλό. Ο τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι το 0,6060 ευρώ (-1,46%), της Εθνικής μέχρι τα 2,43 ευρώ (-3,19%), της Πειραιώς μέχρι το 1,56 ευρώ (-1,89%) και της Eurobank μέχρι το 0,3390 ευρώ (-1,74%).

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι πλησιάζουν κρίσιμα τεχνικά σημεία, όπως είναι το 0,60 ευρώ για την Alpha Bank, το 1,50 ευρώ για την Πειραιώς και το 0,33 ευρώ για τη Eurobank.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα για την Εθνική, που έχει δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από τα 2,50 ευρώ και αν δεν επιστρέψει μέσα στη μέρα πάνω από το εν λόγω επίπεδο, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης μπορεί τα πράγματα να χειροτερέψουν από κινήσεις stop loss των "γρήγορων παικτών".

Από εκεί και πέρα η προσπάθεια ανάδυσης επιχειρήθηκε με τη θετική κίνηση της ΕΕΕ, τα μικρά κέρδη της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και το γύρισμα της Πειραιώς σε θετικό πρόσημο, όμως τίποτα απολύτως δεν έχει κριθεί.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης και η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται σε 36 προς 51, ο τζίρος ξεπερνά τα 36 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Eurobank Properties και ΠΕΙΡΤΠ.

Το... απόλυτο τίποτα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (πράγμα απόλυτα συνηθισμένο), πλην ίσως της ελάχιστης κινητικότητας που σημειώνεται σε ΕΛΒΕ, Ικτίνο, Kleemann και Trastor.

Απόλυτα επισφαλής μπορεί να αποδειχθεί κάθε πρόβλεψη που θα αφορά το τελικό πρόσημο του Δείκτη, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα των διεθνών αγορών και πολύ περισσότερο από τις διαθέσεις των λίγων ενεργών ξένων χαρτοφυλακίων.

Για εγχώριο retail ούτε λόγος και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει όποιος κάνει μία βόλτα από χρηματιστηριακά γραφεία που έχουν ως βασικό πελατειακό κορμό τους εγχώριους κωδικούς λιανικής.

"Η αγορά δοκιμάζει τις αντοχές του επιπέδου 385-380 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους ταλαντωτές να έχουν διορθώσει σημαντικά περιμένοντας το έναυσμα για μία νέα ανοδική προσπάθεια" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης (FastFinance ΑΕΠΕΥ). Το ανοδικό χάσμα είναι θετικό όσο δεν κλείνει στον F25 (380 - 378) και Γ.Δ. (1.181 - 1.177). ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚΕ, ΓΕΚ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ έχουν τα πιο ενδιαφέροντα διαγράμματα, ενώ ΟΤΕ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα, με τη ΔΕΗ να είναι και η πιο επιθετική. Το stop στο Intraday είναι το 378, σε ωριαίο κλείσιμο, ενώ κοντινή αντίσταση είναι το 385 και διάσπαση μπορεί να μας δώσει μία κίνηση, αν μη τι άλλο, στο 389 στην παρούσα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v