Δεύτερη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με την πτωτική τάση να ανεβάζει στροφές, ενώ αυξητικές διαθέσεις έδειξε και ο τζίρος που ήταν σημαντικά υψηλότερος από χθες, αλλά και αρκετά χαμηλότερος από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ήταν "κοινό μυστικό" ότι οι "γρήγοροι παίκτες" θα παρακολουθούσαν στενά τα χθεσινά "άκρα" της συνεδρίασης, στις 1220 και 1209 μονάδες και η όποια διαφυγή θα δημιουργούσε τάση.
Έτσι, μόλις ο Δείκτης έδωσε την πρώτη κίνηση χαμηλότερα των 1209 - 1208 μονάδων, οι γρήγοροι πωλητές ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ δεν σημειώνονταν διαθέσεις δημιουργίας Τραπεζικού αντίβαρου από άλλους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.
Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1215,46 μονάδες (+0,18%). Όμως μετά τις 10.57 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και εντείνοντας τις ανησυχίες έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στην περιοχή των 1190 μονάδων, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1189,99 μονάδες (-1,92%).
Με την εικόνα να δείχνει αρκετά άσχημη, μετά τις 16.35 οι αγοραστές ανέπτυξαν κάποιες πρωτοβουλίες σε ΕΕΕ και ΟΠΑΠ, ενώ μείωναν κάπως τις ενδοσυνεδριακές απώλειες ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 1199,82 μονάδες, όμως οι τελικές δημοπρασίες "είχαν διαφορετική άποψη" και το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τον Δείκτη στις 1195,96 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,43%.
Ασφαλώς, μετά και την σημερινή συνεδρίαση αρχίζουν να τίθενται σε σχετική αμφιβολία οι προσδοκίες που δημιούργησαν οι συνεδριάσεις Πέμπτης - Παρασκευής, ενώ σε περίπτωση που και αύριο επικρατήσει η νευρικότητα σε συνδυασμό με νέες πτωτικές διαθέσεις, ο "χρόνος θα αρχίσει να μετρά εις βάρος των αγοραστών".
Αρκετά από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, ήδη προχώρησαν σε σημαντική μείωση θέσεων, καθώς δείχνουν να αλλάζουν τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα.
Ο Γενικός Δείκτης, εκεί που διεκδικούσε κλεισίματα υψηλότερα των 1211 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), 1216 (απλός ΚΜΟ 50 ημερών) και 1219 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), μετά το σημερινό κλείσιμο βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερα και τους έχει εκ νέου μπροστά του.
Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα μικρή υποχώρηση, προκειμένου να κλείσουν τα "gap" στις 1181 - 1177 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 380 - 378 μονάδες για τον FTSE25 και από εκεί και πέρα να διαφανούν οι διαθέσεις των ενεργών παικτών, που εκμεταλλευόμενη την "ρηχότητα" της Αγοράς την έχουν κάνει γιο - γιο.
Όπως προαναφέρθηκε, κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των σημερινών πωλητών ήταν ο τραπεζικός κλάδος, καθώς περίπου από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, υπό σχετική πίεση βρέθηκε ο τίτλος της Eurobank (υποχώρησε έως τα 0,3420 ευρώ, -4,74%), ενώ σημαντικό πωλητή έδειξε να έχει και ο τίτλος της Πειραιώς (υποχώρησε μέχρι τα 1,57 ευρώ, -5,42%).
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η χθεσινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "σε πώληση 356.936 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και 70.753 warrants, προχώρησε ο Μιχάλης Σάλλας", ίσως έδωσε το έναυσμα πωλήσεων στον τίτλο.
Βέβαια την αρνητική έκπληξη την έκανε η Εθνική (-2,33%) που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ ακόμα "εντυπωσιακότερα" ήταν τα πράγματα για Αττικής (-6,62%) και Γενική Τράπεζα (-17,34%).
Ο πρώτος τίτλος επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά του χαμηλά, ενώ η μετοχή της Γενικής σημείωσε τις σημερινές συντριπτικές απώλειες με τον συνολικό όγκο του 1 τεμ. (!) Μάλιστα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και με συνολικές συναλλαγές τριών τεμαχίων, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 33,88 % (!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
H προσδοκία αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s (σε συνέχεια της Πορτογαλικής) κατά τις ανακοινώσεις της 1ης Αυγούστου και οι Πρωθυπουργικοί "χρησμοί" για ευοίωνη εξέλιξη του ζητήματος της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα αποφυγής πρόωρων εκλογών, συνέβαλαν στην αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1200 μονάδες, υποβοηθούμενα από την διαμόρφωση τριψήφιας αξίας ημερήσιων συναλλαγών, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.
Όμως, σύντομα διεφάνη ότι η διατηρησιμότητα του θετικού αυτού momentum ήταν προβληματική καθώς τα πραγματικά δεδομένα για την Αγορά παραμένουν δυσοίωνα:
Η στασιμότητα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων οδήγησε σε μια ακόμη αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η δυστοκία περί τη διευθέτηση των Τραπεζικών NPLsδιαμορφώνει απαισιόδοξες προσδοκίες για τα επικείμενα "τεστ κοπώσεως" σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων για τις συστημικές Τράπεζες.
Η αποστολή των εκκαθαριστικών για την ακίνητη περιουσία είναι πιθανό να προσθέσει νέες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις για το Δημόσιο, καθώς η φοροδοτική ικανότητα Φυσικών και Νομικών Προσώπων βρίσκεται στο ναδίρ.
Αναγνωρίζεται πλέον ότι οι εστίες γεωπολιτικής αναταραχής (Ουκρανία, Γάζα, Λιβύη) διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της Παγκόσμιας οικονομίας και επομένως χαμηλών προσδοκιών για τις εταιρικές κερδοφορίες. Έτσι, η διορθωτική πορεία των διεθνών Χρηματιστηρίων προβάλλει ως επικρατέστερο σενάριο, εξέλιξη που έχει αποτρέψει η πρωτόγνωρη σε έκταση και διάρκεια χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.
Εν όψει των παραπάνω, η συντήρηση του χαμηλού τζίρου συνιστά μάλλον ευνοϊκή προϋπόθεση για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς καθιστά απαγορευτικές ακόμη και τις σκέψεις αποεπένδυσης από αυτό.
Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον Υπουργό Οικονομικών να εκπληρώσει εμπροθέσμως τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να λάβει τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στο εγγύς μέλλον, προσδοκώντας σε βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος.
"Αν βεβαίως έχουν αμβλυνθεί οι γεωπολιτικές τριβές και έχουν μειωθεί οι απειλές που εγκυμονούν για την Παγκόσμια οικονομία, μέσω των αυξημένων τιμών πετρελαίου/φυσικού αερίου και της αρνητικής ψυχολογίας για τη διενέργεια οποιαδήποτε δαπάνης" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το "πράσινο" κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ, κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της απόλυτης επιφυλακτικότητας, μέχρι η Fed (αύριο) να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, όσον αφορά την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Ο δείκτης Dow Jones δείχνει να ανακτά τις 17000 μονάδες μετά τα ισχυρά αποτελέσματα των Pfizer και Merck. Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, σε νέα χαμηλά έτους κινείται το EUR/USD, καθώς το USD ενδυναμώνεται στα πλαίσια της διήμερης συνδιάσκεψης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων βρίσκεται στο 1,3420 και μια καθαρή καθοδική διάσπαση ανοίγει τον δρόμο για το 1,3375
Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei έκλεισε σε νέο υψηλό έξι μηνών ενισχυμένος από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα της Nissan.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι πρεσβευτές των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση σε υπηκόους της ΕΕ να επενδύουν σε Κρατικούς τίτλους Ρωσικού χρέους και σε Ρωσικές Επιχειρήσεις, στις οποίες η Δημόσια συμμετοχή ξεπερνάει το 50%, ενώ τα Ρωσικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν θα μπορούν να εκδίδουν τίτλους στις Ευρωπαϊκές Χρηματαγορές. Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και η εξαγωγή όπλων και προϊόντων διπλής χρήση, που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Από την άλλη, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των supported ομολόγων και των καταθέσεων της Deutsche Bank, σε "A3" από "A2",
προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη την μέτρια κερδοφορία της Τράπεζας, η οποία επιβαρύνεται από κόστη και τα πρόστιμα των δικαστικών υποθέσεων και της αναδιάρθρωσης, αλλά και από την αυξημένη μεταβλητότητα των κερδών και την υψηλή εξάρτηση από τα κέρδη που αποκομίζει από τις Κεφαλαιαγορές. Παράλληλα, η Moody's υποβάθμισε το BFSR της Τράπεζας σε "D+" από "C-", καθώς και τις αξιολογήσεις άλλων οργάνων.
Το outlook για το BFSR παραμένει σταθερό, ωστόσο για τα supported ομόλογα και τις καταθέσεις είναι αρνητικό, αντανακλώντας την εκτίμηση της Moody's ότι υπάρχει τάση προς χαμηλότερη πιθανότητα συστημικής στήριξης για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007 σκαρφάλωσε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 90,9 μονάδες τον Ιούλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 86,4 μονάδων τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 85,0.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση νεότερης και σημαντικότερης υποχώρησης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.487 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.789, 6.537 για τον Αύγουστο, 251 για τον Σεπτέμβριο, 1 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 385) κινήθηκε μεταξύ 381,75 και 392,5 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 0,20%.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΤΕ, 5.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε
ΟΤΕ (1.152), ΔΕΗ (531), Alpha Bank (2.580), Εθνική (1.954), Πειραιώς (3.353), Eurobank (1.171), ΟΠΑΠ (401), ΓΕΚ (702), Μυτιληναίο (293), ΕΧΑΕ (143), Ελ. Πετρέλαια (293), Ελλάκτωρα (172), Intralot (419).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap ανέβηκε στο 39% ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός, στα 40 δικαιώματα δείκτη, (31 δικαιώματα αγοράς και 9 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι:
Alpha Bank (76.572.069 τεμ.), Εθνική (3.313.804 τεμ.), Πειραιώς (19.300.544 τεμ.), Eurobank (14.758.198 τεμ.).