"Εντός, εκτός και επί τα αυτά" αποδείχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολλές εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη και την σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).
ΔΕΗ και ΟΠΑΠ κάλυψαν τις όποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, με τον ΟΠΑΠ να "τραβάει το κάρο" σχεδόν από την αρχή, ενώ στην ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν περισσότερο οι αγοραστές μετά τις 15.36, όταν και έγινε αντιληπτό ότι μπαίνει σε αμφιβολία το αρχικά θετικό πρόσημο για Εθνική και Πειραιώς. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σημαντικές βοήθειες σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έδωσαν και οι Intralot, ΟΛΠ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.
Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η Τραπεζική αντεπίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, δεν κατόρθωσε να επαναφέρει επάνω από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ τις Alpha Bank (0,65 ευρώ) και Πειραιώς (1,70 ευρώ) και αυτό μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικό για την συνέχεια.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι νέο στην τεχνική ανάλυση και έτσι ισχύουν τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από το αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1210 - 1218 μονάδων και αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί από αντίσταση σε ισχυρή στήριξη.
Σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί σαν ευκαιρία τοποθετήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση και αν διαφανεί ότι οι πωλητές "ξαναπαίρνουν τα ηνία της Αγοράς", η πρόσφατη ανοδική αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν "διόρθωση στην κρατούσα πτωτική τάση" και ο Δείκτης να δοκιμάσει τις πρόσφατες, ή και ακόμα χαμηλότερες στηρίξεις.
Από την άλλη, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να παραμένει στο προσκήνιο, όπως και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων. Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση Τουρκολιά, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε την άποψη ότι "η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα 'κόκκινα' δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των Τραπεζών".
Επιφυλακτικοί δηλώνουν όσοι από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς παραμένουν "επί των επάλξεων" επισημαίνοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση επέστρεψε την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά στην συναλλακτική μιζέρια, έστω και αν, όπως αποδείχθηκε τα ενεργά χαρτοφυλάκια έδειξαν, για πολλοστή φορά, ότι διαθέτουν εναλλακτικές, μεταφέροντας το λίγο αγοραστικό ενδιαφέρον σε μη Τραπεζικά blue chips και εξασφαλίζοντας έτσι την περίπου σταθεροποιητική πορεία του Δείκτη.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"H προηγούμενη εβδομάδα, προς το τέλος της, κατάφερε και έδωσε σημαντική κίνηση κρατώντας το 365 επίπεδο και δίνοντας μας και ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το 'stop' μας πλέον στο 366, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το επίπεδο 400 είναι πολύ σημαντική αντίσταση και χρειάζεται προσοχή ειδικά αν δοκιμαστεί άμεσα, ενώ το 385 και 380 είναι σημαντικές κοντινές στηρίξεις" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει στήριξη κοντινή το 1194 και κύρια το 1180, ενώ όλα δείχνουν ότι μπορεί έστω και σε δεύτερη φάση να δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 1235-1260 επίπεδο.
Πλέον μένει να τελειώσει η ψήφιση κάποιων τελευταίων προαπαιτούμενων που ουσιαστικά θα λήξουν και τις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι πως η Κυβέρνηση αργά ή γρήγορα πρέπει να λύσει το θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια γεγονός που μπορεί να δώσει σημαντική ορμή στον Τραπεζικό κλάδο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο θετικό θα είναι για την οικονομία στο σύνολο της, μιας και θα έχουμε πιο σαφή εικόνα της κατάστασης.
Ουσιαστικά από αρχές του 2015 το πιο πιθανό είναι να έχουμε άρσεις απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ όλα δείχνουν πως το θέμα με τις αντικειμενικές θα πρέπει να εκλείψει ή να μειωθεί σημαντικά, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά και για την φορολόγηση.
Από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη "ασπίδα" στην πρώτη κατοικία, ειδικά για μία σημαντική μερίδα δανειοληπτών, με την Κυβέρνηση να μελετάει λύσεις. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ακινήτων που ουσιαστικά προστατεύονται λόγω των αντικειμενικών, με τις Τράπεζες, το 2015, να ελευθερώνονται και να μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, κλείνοντας μέρος των "κόκκινων" δανείων, ενώ είναι δεδομένο πως η "κάνουλα" των στεγαστικών θα ανοίξει πρώτη αμέσως μετά από αυτό.
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα με την Αγορά, όσο τα επίπεδα των 1100 μονάδων συντηρούνται με τον στόχο μας να είναι στην περιοχή του 1450.
"Η Αγορά κινείται κατά κύματα, στη παρούσα, γεγονός που έχει μπερδέψει σημαντικά, παρόλα αυτά ξέρουμε πως είμαστε σημαντικά 'ρηχή' και χειραγωγίσημη Αγορά, με τα funds να εκμεταλλεύονται το γεγονός" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Ψύχραιμα στην πτώση της Παρασκευής αντέδρασαν σήμερα το πρωί οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, όπου ξεχώρισε το +2,41% για την Shanghai, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα κέρδη των Κινεζικών Βιομηχανιών σημείωσαν αύξηση 17,9% τον Ιούνιο, στα 588,08 δισ. γουάν (94,98 δισ. δολάρια) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά την εντυπωσιακή άνοδο των κερδών για την Ryanair (η μεγαλύτερη Αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, σημείωσε αύξηση της τάξης του 152% στα κέρδη α' τριμήνου, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές κερδοφορίας για το σύνολο του έτους. Επιπλέον, η εταιρεία υποσχέθηκε έκτακτο μέρισμα στους μετόχους της μετά από διάστημα ενός έτους).
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί για την Ευρώπη, καθώς μετά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όλο και περισσότεροι φοβούνται την "Ρωσική απάντηση", εντοπίζοντάς την στον χώρο της Ενέργειας. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί, για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο.
Εν τω μεταξύ, για χειραγώγηση της Αγοράς ασημιού κατηγορούνται οι Deutsche Bank, HSBC Holdings και Bank of Nova Scotia σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε σε Αμερικανικό Δικαστήριο, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg. Oι Τράπεζες χειραγώγησαν την τιμή του μετάλλου και των παραγώγων του. Εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να ελέγχουν την τιμή του ασημιού με στόχο να αποκομίσουν παράνομο κέρδος, προκαλώντας ζημία σε άλλους επενδυτές, τονίζεται στην αγωγή.
"Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται εν υπνώσει, αλλά δεν έχει προς το παρόν τερματιστεί" αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι "κι αυτό, γιατί η Ευρωζώνη υποφέρει λόγω οικονομικής στασιμότητας, ανεργίας και χρέους και η κρίση θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρωθεί, διότι η Περιοχή δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει ενός ισχυρού οικονομικού σοκ".
Το ίδιο κλίμα έκδηλης επιφυλακτικότητας δείχνει να επικρατεί κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street, ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη).
"Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη σε περαιτέρω μείωση του προγράμματός αγοράς ομολόγων", αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση του προγράμματος κατά 10 δισ. δολάρια στο ύψος των 25 δισ. δολαρίων τον μήνα, με προοπτική να το σταματήσει πλήρως τον Οκτώβριο.
Από την άλλη, υποχώρησε τον Ιούνιο ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Ειδικότερα, ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε 1,1% και διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες τον Ιούνιο, τερματίζοντας τρεις μήνες ανόδου, όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal".
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αλλά οι αβεβαιότητες παραμένουν σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Algae Farms ανακοίνωσε σήμερα τη χρονική μετάθεση της διεξαγωγής της Δημόσιας Προσφοράς μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.) και παράλληλα, της διαδικασίας ένταξης στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητικού μηνύματος για την νέα Αγορά του Χ.Α.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 11 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1220,47 (+0,48%) και χαμηλό τις 1209,68 μονάδες (-0,41%) και αφού "βαρέθηκε" να αλλάζει πρόσημα, μετά τις 15.16 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο". Στις 17.00 βρέθηκε στις 1212,14 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1213,31 μονάδες με απώλειες 0,11%.
Από τις μετοχές του FTSE25 και πλην των ΕΥΔΑΠ, Intralot, ΟΛΠ και Τιτάνα που δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο", όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας οι Motor Oil, ΕΧΑΕ (ιδιαίτερα αρνητικό αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι θα ανακοίνωνε αποτελέσματα εξαμήνου, μετά την λήξη της συνεδρίασης).
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 71,4 εκατ. από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ). Επτά τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από το ταμπλώ του 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ που επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 71 μηνών. Τεχνικά, κλείσιμο υψηλότερα των 9,95 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 10,60 ευρώ.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, όπου ξεχώρισε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, ενώ μετά από 14 συνεδριάσεις και τέσσερις συνεχόμενες θετικές, η μετοχή της Τρ. Ελλάδος επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ.
Τέλος ο Άνεμος συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις παρουσίας στο Χ.Α., χωρίς να κατορθώσει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 1,70 ευρώ.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, με κυριολεκτικά τραγικούς όγκους, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων.
Οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη σχεδόν κατέρρευσαν, ενώ την ίδια περίπου εικόνα παρουσίασαν και τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.253 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.197, 2.040 για τον Αύγουστο, 131 για τον Σεπτέμβριο, 26 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 390,75) κινήθηκε μεταξύ 378,75 και 35,5 μονάδων, ακολουθώντας την κίνηση της spot Αγοράς, αλλά μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (917), ΔΕΗ (523), Alpha Bank (2.083), Εθνική (1.000), Πειραιώς (1.440), Eurobank (210), ΟΠΑΠ (283), ΓΕΚ (417), Μυτιληναίο (190), ΕΧΑΕ (192), Ελ. Πετρέλαια (506).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 38% ενώ οι επενδυτές ήταν απόντες από την Αγορά των δικαιωμάτων καθώς άλλαξαν χέρια μόλις 15 δικαιώματα πώλησης δείκτη.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (76.201.085 τεμ.), Εθνική (3.362.220 τεμ.), Πειραιώς (20.781.690 τεμ.), Eurobank (14.758.198 τεμ.).