Χρειάστηκαν 14 συνεδριάσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων και αυτό το πέτυχε μέσω της σημερινής συνεδρίασης, τελευταίας της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έδωσε και τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.
Πολλά τα σενάρια που από σήμερα, ενισχυμένα, κάνουν τον γύρο της Αγοράς και αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο όταν ξαφνικά και χωρίς σημαντική είδηση, αλλάζει η τάση στις Αγορές.
Με τα "πονταρίσματα" και το ιδιότυπο "front running", εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της Χώρας από την Moody΄s να δείχνει κυρίαρχο σενάριο, άλλα σενάρια που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με τα οποία γύρισε η τάση, είναι η χθεσινή δήλωση Σαμαρά σύμφωνα με την οποία η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές, ενώ άλλο σενάριο υποστηρίζει ότι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα Ευρωπαϊκά "stress tests" για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες και δεν θα απαιτούνται νέες ΑΜΚ και μάλιστα σε τιμές χαμηλότερες των αμέσως προηγουμένων, που ήταν και από τις κύριες ανησυχίες της Αγοράς.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η σημερινή απόλυτα "αβανταδόρικη" έκθεση της Morgan Stanley που βλέπει "αγοραστική ευκαιρία" στο Χ.Α., στον απόηχο της τελευταίας διορθωτικής κίνησης.
Σύμφωνα με τον οίκο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν υπερπουλημένο, ενδεχομένως να ολοκληρώθηκε η διόρθωση στις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί θετικό για τις Ελληνικές μετοχές επειδή η πορεία τους συχνά ταυτίζεται με την πορεία των μετοχών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.
Επίσης η Αγορά ομολόγων της Περιφέρειας έχει επιδείξει αντοχή. Υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ενώ σε τροχιά ανάκαμψης κινείται η Ελλάδα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα εταιρικά αποτελέσματα (αυτό το τελευταίο που το είδε ο οίκος, αποτελεί τουλάχιστον μυστήριο, καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν εμπεριείχαν "τρανταχτές" θετικές εκπλήξεις και τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ανακοινώνονται).
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί έκθεση της Saxo Bank που τοποθετούσε την Ελλάδα στις πιο ακριβές Αγορές μαζί με την Ινδία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Βέβαια υπάρχουν και πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια απλά επέστρεψαν "στην θέση του οδηγού" για να στηρίξουν τις υπέρβαρες θέσεις που διατηρούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι εγχώριοι ενεργοί παίκτες περιορίστηκαν σε κινήσεις βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) και πωλήσεις στα υψηλά ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόλυτα επιθετική έως βιαστική κίνηση των αγοραστών, δημιουργεί υποψίες, μήπως φτάνει σε ολοκλήρωση, η διόρθωση της πτώσης που προηγήθηκε, οπότε αποκτούν εξαιρετική σημασία οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει τρία συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1210 - 1215 μονάδων, θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική βεβαιότητα για "πτωτική παρένθεση" και κάθε νέα διόρθωση θα θεωρείται ευκαιρία τοποθετήσεων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης θα πάει να βρει τα πρόσφατα χαμηλά και εκεί θα "δώσει τις επόμενες εξετάσεις".
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η τάση στις διεθνείς Αγορές, οι οποίες μπορεί να κατακτούν νεότερα υψηλά, όμως σημαντικός αριθμός τίτλων δείχνει σημάδια "κόπωσης", που αργά αλλά σταθερά θα αρχίσουν να επηρεάζουν και τους διεθνείς δείκτες (!)
Τεχνικά, η Αγορά ξεκίνησε με "gap" τόσο για Γενικό Δείκτη (1177 - 1181 μονάδες), όσο και για τον FTSE25 (378 - 380 μονάδες).
Με βάση το ημερήσιο διάγραμμα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 385 γίνεται στήριξη, μιας και ήταν και στόχος μας σε intraday, ενώ κλείσιμο πάνω από αυτό μας δίνει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Επόμενος στόχος είναι οι 392 μονάδες.
Για όσους κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "μεσοτοιχία", καθώς άφησε πίσω του τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών (1212 μονάδες) και έχει οριακά μπροστά του τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1215 μονάδες) και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1217 μονάδες).
Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε σήμερα και η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουλίου, η οποία με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 4,87% στον Γενικό Δείκτη και 4,64% στον δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε κέρδη 4,47%, ενώ ο Τραπεζικός παραμένει στο "κόκκινο" με απώλειες 8,27%.
Επιστρέφοντας στα όσα διαδραματίστηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε." ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, € 0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,09 ανά μετοχή).
Επίσης από σήμερα οι μετοχές της ΕΛΤΕΧ Ανεμος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, φθάνοντας μέχρι τις 1218,99 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,44 (+3,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1214,62 μονάδες με ημερήσια κέρδη 3,27%.
Από τις μετοχές του FTSE25, όπου συνολικά έκλεισαν με θετικό πρόσημο, μόνο οι Viohalco, EEE, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΛΠ και Τιτάν "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, μόνο οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, παραμένουν σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι οι ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Eurobank Properties, Folli Follie Group. Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, γύρισαν την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, οι Ελ. Πετρέλαια (με την υπέρβαση των 5,91 ευρώ) με επόμενη τεχνική αντίσταση στα 6,20 ευρώ, Motor Oil (με την υπέρβαση των 8,19 ευρώ) με επόμενη τεχνική αντίσταση στα 8,40 ευρώ, Μυτιληναίος (με την υπέρβαση των 6,49 ευρώ) με επόμενη τεχνική αντίσταση στα 6,85 ευρώ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (με την υπέρβαση των 3,78 ευρώ) με επόμενη τεχνική αντίσταση στα 4,21 ευρώ.
Πολύ κοντά στο να αλλάξουν την βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι Ελλάκτωρ (με την υπέρβαση των 4,02 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (με κλεισίματα υψηλότερα των 4,04 ευρώ).
Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 155,4 εκατ. από τα οποία τα 19,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕΤΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΤΕ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Χαμηλότερα του 25αρη, Σιδενόρ, Ευρ. Πίστη, Άβαξ, Υγεία, Σωλ. Κορίνθου, Ιασώ και Άνεμος κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.
H εικόνα στις διεθνείς αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν Nikkei (+1,13%) και Shanghai (+1,02%), το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17000 μονάδων, με την μετοχή της Amazon να ηγείται της διόρθωσης, μετά τα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα.
Ξεκινώντας από την Ασία, σημαντικό ρόλο στα σημερινά κέρδη του Nikkei έπαιξε ο τίτλος Fanuc Corp., μετά τα αποτελέσματά της, στα οποία εμφάνισε διπλασιασμό των καθαρών κερδών της για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, στα 45,1 δισ. γεν.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής το 40% των Επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters StarMine, σε αντίθεση με την Αμερική που το ποσοστό αυτό φτάνει το 28%.
Επιδείνωση καταγράφηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας. Νέα συρρίκνωση στο δανεισμό του Ιδιωτικού κλάδου καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, αν και η προσφορά χρήματος αυξήθηκε μετά τα πρωτοφανή μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον, η Βρετανική οικονομία είναι κατά 0,2% μεγαλύτερη από ότι ήταν στο προηγούμενο ρεκόρ, το 2008.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του Marketwatch περίμεναν ότι οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν 0,2%.
Τι σχολιάζουν αναλυτές
Η περίοδος αναμονής για το Χ.Α. και η διαφοροποίηση σε σχέση με τις ξένες Αγορές φαίνεται ότι έλαβε τέλος, καθώς η Αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έδειξε να ανακτά δυναμική σε άνοδο και τζίρο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η Αγορά εξήλθε από την "μιζέρια" των τελευταίων εβδομάδων περισσότερο με την συνδρομή της φημολογίας παρά με κάποιο ισχυρό νέο. Η αίσθηση ότι τα "τεστ αντοχής" των Ελληνικών Τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο δεν θα επιφέρουν νέες σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, σε συνδυασμό με κάποια καλά νούμερα από το μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών (εκτέλεση προϋπολογισμού, πλεόνασμα, αφίξεις τουριστών), βελτίωσαν την ψυχολογία με αποτέλεσμα η ανοδική κίνηση να εκτονωθεί μαζικά και να περιλάβει το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών στην ανοδική τάση.
Στα "συν" της εβδομάδας η ανεπίσημη έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους από κύκλους του ΔΝΤ, η κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο της ελάφρυνσης της φορολογίας, πιθανότατα και ενόψει ΔΕΘ και η υπογραφή επέκτασης της σύμβασης του ΟΛΠ με την Κινεζική Cosco.
Κατά τα άλλα η γεωπολιτική κατάσταση δεν έδειξε κάποια στοιχεία ουσιαστικής εκτόνωσης και η τάση στις ξένες Αγορές δόθηκε κυρίως από την καλή εικόνα των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.
Από τεχνικής άποψης τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα σενάρια ανόδου έχουν ξαναμπεί στο προσκήνιο. Αρχικά ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την πτωτική του τάση στις 1.138 μονάδες όπου σημειώθηκαν αισθητά μειωμένοι τζίροι και σε δεύτερο χρόνο επανέκτησε την κομβική ζώνη τιμών 1.190 μονάδων. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, το ξεκίνημα της Αγοράς άφησε πίσω του "ανοδικό χάσμα" τιμών (1.177 – 1.181) στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δεν επέστρεψε μέσα στην ημέρα ισχυροποιώντας το σήμα του MACD μετά από ένα σχεδόν μήνα "απαισιοδοξίας". Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για τους αγοραστές. Η επέκταση της ανόδου πάνω από τις 1.210 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με μια τριπλή συγκυρία αγοραστικών σημάτων αφού ελαφρώς υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο συγκλίνουν οι χρονοσειρές των 200, 50 και 30 ημερών οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό... "δημοφιλίας" σε μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Η διάσπαση τους δίνει ως πρώτο στόχο τουλάχιστον 100 μονάδες ανόδου, μια περιοχή τιμών που έχει "πατηθεί αρκετά" από τον περυσινό Οκτώβριο μέχρι σήμερα και είναι μέσα στις δυνατότητες των σχετικά περιορισμένων εποχικών συναλλακτικών όγκων (90 – 120 εκατ. ευρώ).
Επισημαίνεται ακόμα ότι σε πολλά διαγράμματα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ενεργοποίηση των αγοραστικών σημάτων παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη, γεγονός που οφείλεται στην διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στις αποδόσεις των εταιρειών.
Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αναμένεται να αφυπνίσει κάπως την Αγορά σε επίπεδο νέων. Ήδη έχουν ανακοινώσει δύο εταιρείες το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (MIG Real Estate, Entersoft) και ο ρυθμός των δημοσιεύσεων αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες πριν την διακοπή που παρατηρείται την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζουν την Δευτέρα 28, ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Σαράντης την προσεχή Τετάρτη και η εβδομάδα κλείνει με το εξάμηνο του Τιτάνα την προσεχή Πέμπτη.
Την Δευτέρα, εξάλλου, ολοκληρώνεται η πρώτη από τις τρεις φάσεις ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου μέσω βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ολοκλήρωση του πρώτου εγχειρήματος εισαγωγής της εταιρείας Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ (Εναλλακτική Αγορά Στήριξη Επιχειρηματικότητας). Στο σκέλος των σταθερών αποδόσεων η Wind αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών την προσεχή Δευτέρα για την έκδοση ομολόγου.
"Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η διατύπωση έκθεσης από την Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
ΧΠΑ
Έντονα ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.334 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.911, 8.614 για τον Αύγουστο, 1.277 για τον Σεπτέμβριο, 20 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 391,25) κινήθηκε μεταξύ 378,5 και 393 μονάδων, ακολουθώντας την κίνηση της spot Αγοράς, αλλά μείωσε την υπερτίμηση στο 0,15%.
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (500.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.593), ΔΕΗ (896), Alpha Bank (10.337), Εθνική (4.464), Πειραιώς (5.985), Eurobank (2.296), ΟΠΑΠ (365), ΓΕΚ (310), Μυτιληναίο (575), ΕΧΑΕ (426), MIG (556), Viohalco (125), Ελ. Πετρέλαια (398), Τιτάνα (135), Ελλάκτωρα (190), Frigoglass (115).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 37% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλή στα 617 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (392 δικαιώματα αγοράς και 225 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (76.227.504 τεμ.), Εθνική (3.638.556 τεμ.), Πειραιώς (20.781.690 τεμ.), Eurobank (14.258.198 τεμ.).
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Οι δέκα μετοχές που κατέγραψαν την υψηλότερη άνοδο στην εβδομάδα είναι οι: Altec (57,1%), Pasal (36,2%), Iλυδα (20,2%), Πήγασος (17,6%), ΓΕΚΕ (17%), Creta Farm (16,2%), Bιοκαρπέτ (15,2%), Κρέκα (13,3%), ΣΙΔΜΑ (13%), Βογιατζόγλου (12,9%).
Οι δέκα μετοχές που κατέγραψαν την υψηλότερη πτώση είναι οι: Compucon (53,4%), Tηλέτυπος (48,5%), Alpha Aστικά (19,6%), Axon (19,1%), Σελόντα (17,1%), Βαρβαρέσος (14,6%), Μπουτάρης (12,5%), Κέκροψ (12,2%), Μπήτρος (11,7%), Ειδησεοφωνική (10,9%).