Στα όρια νευρικής κρίσης δείχνουν να βρίσκονται οι διεθνείς αγορές και οι αλλαγές διαθέσεων και προσήμων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στα μεγάλα χρηματιστήρια.
Πλέον ενδεικτική η χθεσινή κίνηση της Wall Street που ξεκίνησε με αξιοσημείωτα κέρδη και τερμάτισε τη συνεδρίαση με τον Dow Jones και τον S&P 500 κοντά στα χαμηλά ημέρας. Μάλιστα από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό.
Οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές αποδίδουν την αυξημένη νευρικότητα στις σημερινές αποφάσεις της Fed, στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στις επιφυλάξεις για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις από την Πορτογαλία, και όλα αυτά ενώ στο παρά πέντε γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις στο μέτωπο του αργεντίνικου χρέους.
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, σήμερα η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει κι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε περαιτέρω μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια, στα 25 δισ. δολ. τον μήνα, με προοπτική να το σταματήσει πλήρως τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, νέες κυρώσεις κατά ρωσικών επιχειρήσεων επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης. Από την άλλη, διευρύνεται η έρευνα για τα ανώνυμα dark pool (επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουν συναλλαγές μεγάλων πακέτων μετοχών ανωνύμως και δέχονται τα πυρά των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού κόσμου, καθώς επιτρέπουν στους trader υψηλής συχνότητας να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα και να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά έναντι των άλλων πελατών της τράπεζας) των επενδυτικών τραπεζών, καθώς πλέον στο στόχαστρο μπαίνει η UBS, αλλά και η Deutsche Bank. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, η UBS ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές αναφορικά με τις δραστηριότητες trading από τα dark pool, ενώ η Deutsche Bank δήλωσε πως της ζητήθηκαν στοιχεία αναφορικά με το trading υψηλής συχνότητας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου η Banco Espirito Santo, μετά το κλείσιμο της αγοράς στη Λισαβόνα. Ανάλογα με το μέγεθος των επισφαλειών, αναλυτές εκτιμούν ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 2,1 δισ. ευρώ που διαθέτει μπορεί να μην είναι αρκετό.
Η Goldman Sachs αποκτά πιο επιφυλακτική προσέγγιση τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο αυξάνοντας ταυτόχρονα τη σύστασή της για τα μετρητά.
Όσον αφορά το Χ.Α., είναι γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση πήγε σημαντικά χαμηλότερα την ψυχολογία των συγκρατημένα αισιόδοξων.
Αν συνεχιστεί και σήμερα η ίδια εικόνα, ιδιαίτερα αποφασιστικές περιοχές θεωρούνται οι 1.181 - 1.177 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 380 - 378 μονάδες για τον FTSE 25, όπου και κλείνουν τα gap που άφησε η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και από εκεί και πέρα θα διαφανούν οι διαθέσεις των ενεργών παικτών, που εκμεταλλευόμενοι τον ρηχό χαρακτήρα της αγοράς την έχουν μετατρέψει σε θερμοκήπιο μεταβλητότητας.
Σίγουρα, οι τελευταίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται και από σημαντικές αυξομειώσεις του τζίρου έχουν αποδείξει ότι κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής την αμέσως επόμενη μέρα.
Όμως σε κάθε περίπτωση, και αν οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο παραμείνουν, οι υπόλοιπες μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του Δείκτη, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνουν αποτελέσματα α' εξαμήνου τα Ελλ. Πετρέλαια και ο Σαράντης.