Έτσι κι αλλιώς οι συνεδριάσεις της Παρασκευής που συμπίπτουν με τη λήξη συμβολαίων στην αγορά παραγώγων θεωρούνται, κατά παράδοση, «ειδικών συνθηκών», όμως η σημερινή αναμένεται να είναι και δύσκολη, καθώς το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δείχνει να επιβαρύνεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ξεκινώντας αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων 11.779 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου δεν είχαν κλείσει, ούτε είχαν μετακυλιστεί θέσεις. Σχετικά ελεγχόμενος ο αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων, που δεν προμηνύει εντυπωσιακή μεταβλητότητα.
Από την άλλη, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. θα κρατήσουν σαφώς συντηρητική στάση εν όψει Σαββατοκύριακου και γεωπολιτικών αναταραχών.
Το ήδη βαρύ κλίμα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επιβαρύνεται περαιτέρω από την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία, τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος μπορεί να το κατέρριψε και από την απόφαση των Ισραηλινών να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι τραπεζικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και τα δημοσιεύματα για πιθανή δεύτερη εταιρική χρεοκοπία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι μετά την πρώτη κρυάδα οι αγορές σύντομα θα ξαναβρούν την ψυχραιμία τους, η πρώτη αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων ήταν ιδιαίτερα νευρική, με τους traders να έχουν κολλημένο το δάχτυλο στο «sell».
Άλλωστε οι εξελίξεις βρήκαν τους διεθνείς δείκτες σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 161,390 μονάδες (0,94%) κλείνοντας στις 16.976,81 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 15 Μαΐου. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones μόλις 3 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό.
Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 62,52 μονάδων (1,41%) και έκλεισε στις 4.363,45 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 23,45 μονάδων (1,18%) κλείνοντας στις 1.958,12 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Απριλίου.
Σημαντικά ήταν τα κέρδη για πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.
Σχετικά ψυχραιμότερη, σήμερα, η αντίδραση των μεγάλων ασιατικών αγορών, παρά ταύτα ο Nikkei σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1%.
Τα νέφη ανησυχιών δείχνουν να επιστρέφουν, έστω και πρόσκαιρα, στις διεθνείς αγορές, και το σύνολο των επενδυτών γνωρίζει ότι πολλοί από τους διεθνείς δείκτες είναι στα όρια φούσκας (αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει), ενώ οι εξελίξεις βρίσκουν το ελληνικό χρηματιστήριο με συναλλακτική απονεύρωση η οποία τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, πλήττοντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.
Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο τζίρος έχει καθιερωθεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χθεσινή καθαρή αξία συναλλαγών των 52,5 εκατ. ευρώ ήταν η πέμπτη χαμηλότερη για το τρέχον έτος.
Καθίσταται πασιφανές ότι με αυτήν την καθαρή αξία συναλλαγών, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε ιδιαίτερα απαιτητικές προοπτικές, ενώ ίσως η πρώτη εκτόνωση που θα συνοδευτεί από αύξηση του τζίρου θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Σημαντικό προβληματισμό έφερε και η χθεσινή έκθεση της JP Morgan, μετά από δεύτερη ανάγνωση, όπου ο διεθνής οίκος ξεκινά την κάλυψη ομολόγων των Εθνικής, Alpha, Πειραιώς.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες, μετά τα επικείμενα ευρωπαϊκά stress tests θα έχουν διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες και εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ. Έτσι, συνεχίζει, δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στο ΤΧΣ για νέα κεφάλαια, αλλά θα υπάρξει νέος γύρος τοποθέτησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όλοι αυτοί που υποστηρίζουν, εδώ και καιρό ότι σύντομα οι τράπεζες θα προστρέξουν εκ νέου στην αγορά, για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση !
Όσον αφορά τα επιμέρους, ασφαλώς το «σίριαλ πλειοδοσίας» στη Forthnet θα έχει και άλλα επεισόδια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συμπεριφορά της Αεροπορίας Αιγαίου, μετά το χθεσινό placement που πραγματοποίησε η Τρ. Πειραιώς στα 6,23 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 14.00 και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η λήξη των συμβολαίων Ιουλίου, αναμένονται σαφέστερες ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.