Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, να εξασφάλισε οριακά θετικό πρόσημο, όμως η συναλλακτική απονεύρωση τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, πλήττοντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση η μικτή αξία συναλλαγών περιορίζεται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Τα πράγματα είναι σημαντικά χειρότερα, αν από τον συνολικό τζίρο των 79,6 εκατ. αφαιρεθούν τα 27,1 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η καθαρή αξία συναλλαγών των 52,5 εκατ. ευρώ, είναι η πέμπτη χαμηλότερη για το τρέχον έτος, με τις αμέσως χαμηλότερες (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.) να έχουν σημειωθεί στις 14/7 (50,4 εκατ.), 20/5 (44,5 εκατ.), 3/1 (41,8 εκατ.) και 17/2 (40,8 εκατ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ενισχύθηκαν εντυπωσιακά από το mini placement που διενεργήθηκε στην Αεροπορία Αιγαίου (ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αντιδρώντας στην σημαντική διόρθωση που ακολούθησε την αποκοπή επιστροφής κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή).
Πιο συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκε το 4,66% της εισηγμένης στην τιμή των 6,23 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 3.332.004 τεμαχίων. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανοίξει βιβλίο προσφορών για το ποσοστό που κατείχε στην Aegean Airlines. Διαχειριστής του βιβλίου προσφορών ήταν η UBS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος πιέστηκε από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς ήταν κοινή εκτίμηση ότι το placement θα γίνει στο κάτω εύρος τιμών που ανέφερε η ανακοίνωση, μεταξύ 4,23 και 4,70 ευρώ. Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς ότι μετά την διάθεση του "πακέτου" σημειώθηκε σημαντικότατη προσφορά στην περιοχή των 6,30 ευρώ, όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος με ημερήσιες απώλειες 5,97%, προσδίδοντας σημαντικό ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Από εκεί και πέρα, καθίσταται πασιφανές ότι με αυτή την καθαρή αξία συναλλαγών, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε ιδιαίτερα απαιτητικές προοπτικές, ενώ ίσως η πρώτη εκτόνωση που θα συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου, να σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.
Σε περίπτωση που παραμείνουν οι τζίροι σε αυτά, ή και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, το Χ.Α. θα υποκύψει στην "Θερινή ραστώνη" και στον "νόμο της βαρύτητας".
Επειδή η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται "ειδικών συνθηκών", λόγω λήξεως των συμβολαίων Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων, σαφέστερες ενδείξεις θα δώσει το ταμπλό μετά τις 14.00, ή από την συνεδρίαση της Δευτέρας (!)
Από την άλλη, πρέπει κάποια στιγμή να διαφανεί τι επιδιώκουν τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Χ.Α., με το συνεχιζόμενο "rotation" στο οποίο έχουν επιδοθεί, αλλάζοντας προτιμήσεις (πάντα για Δεικτοβαρείς τίτλους) ακόμα και μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης (!)
Επίσης, παραμένει ζητούμενο αν με τέτοιους τζίρους η Αγορά, μπορεί να ωθήσει τον Γενικό της Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης μετά από 42 λεπτά ήλθε σε μία πρώτη επαφή με το θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1192,54 μονάδες (+0,21%). Από τις 11.34 και μετά κινήθηκε στο "κόκκινο" υποχωρώντας μέχρι τις 1175,11 (-1,26%), για να επιστρέψει σε θετικό βηματισμό μετά τις 16.50 και να αναλωθεί σε εναλλαγές προσήμων μέχρι το κλείσιμο που βρήκε τον Δείκτη στις 1190,27 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%.
Ο τζίρος στα 79,6 εκατ. και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στα 27,1 εκατ. (ΕΥΠΡΟ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ). Το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε έξι τίτλους (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ).
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties (τελείωσαν οι υποχρεωτικές τοποθετήσεις λόγω αύξησης του συντελεστή στάθμισης στους δείκτες του Χ.Α.).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Intralot και ΟΠΑΠ (για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση).
Χαμηλότερα του 25αρη, σχετική κινητικότητα σημειώθηκε σε ΕΛΒΕ και AS Company, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Δρομέας, όμως τερμάτισε την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.
Τι λένε οι αναλυτές
Η διακράτηση, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, του επιπέδου στήριξης των 1150 με 1160 μονάδων με ένα ελαφρό καθοδικό "peak" στις 1140 μονάδες, άλλαξε τη διάθεση ρότας του Γενικού Δείκτη στρίβοντας ανοδικά προς τις 1190 μονάδες, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.
Πρωταρχικός διαγραμματικός σκοπός του είναι, να "ροκανίσει" ανοδικά τα "κόκκινα candlesticks" της 9ης και 10ης Ιουλίου βάζοντας ως στόχο την επανάκτηση των 1200 μονάδων.
Το σημείο όμως το οποίο θα γείρει τη πλάστιγγα προς το μέρος των "Buyers" είναι η ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών των 1220 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη "αρπαγή" των εν λόγω σημείων θα θέσει ως επόμενο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των 1260 μονάδων αφήνοντας όμως πίσω μια άκρως θετική αποτύπωση ενός δεύτερου τοπικού αλλά υψηλότερου πυθμένα (1138 μονάδες) σε σχέση με εκείνου στα μέσα Μαΐου, στις 1061 μονάδες.
Στον αντίποδα, η έμπρακτη αδυναμία εισόδου του Γενικού Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων θα ενισχύσει το σενάριο βίαιου "pullback" χαμηλότερα των 1160 μονάδων "αναρτώντας ως κόκκινο πανί τις 1115 μονάδες".
Κρίσιμος είναι και ο σχηματισμός του εβδομαδιαίου "candlestick" με το κλείσιμο της Παρασκευής να "ωθείται" πάνω από τις 1194 μονάδες, όπου αποτελεί και το μέσο του βίαιου καθοδικού "candlestick" της περασμένης εβδομάδας, καθώς θα δώσει στατιστικές λαβές για ένα καλό ποσοστό συνέχειας της ανόδου και στην εβδομάδα, που μας έρχεται.
Για τον δείκτη FTSE25 το σημείο κλειδί, που μπορεί να φέρει "ανοδική αναστάτωση" είναι οι 393 μονάδες, καθώς η επιτυχής διάσπαση θα σπρώξει το δείκτη προς τις 400 μονάδες. Άρνηση ανοδικής επέκτασης θα δώσει την ευκαιρία στους πωλητές να "ολοκληρώσουν το έργο τους" κυλώντας το δείκτη προς τη στήριξη των 365 μονάδων.
Η διαγραμματική εικόνα τώρα των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης αναδύει ναι μεν τη θετική αίσθηση της βραχυχρόνιας σταθεροποίησης , αλλά συνάμα βγάζει στην επιφάνεια μέσω του "άψυχου" τζίρου και το "υποβασταζόμενο" της πρόσφατης ανόδου.
Ο Τραπεζικός Δείκτης συναλλάσσεται πάνω από τις 160 μονάδες, αλλά η μέχρι τώρα κίνησή του δεν έχει δείξει ιδιαίτερη δυναμική και "καύσιμα" για τον επόμενο σταθμό των 174 μονάδων.
"Χαρακτηριστικά είναι, άλλωστε, τα τελευταία πέντε "candlesticks" με την αλληλουχία των σκιών και των κυρίως σωμάτων να βγάζουν προσθετικά με το ζόρι 10 μονάδες" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι εγχώριες εξελίξεις
Μετά τις 15 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια, στα οποία θα περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα δάνεια, με πρώτη προτεραιότητα τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Υπουργός επεσήμανε πως συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση επιτοκίου των ήδη εκκρεμών δανείων, στην περίπτωση των στεγαστικών. Παραδέχθηκε βέβαια, ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς επί της αρχής η Ε.Ε. δεν είναι θετική.
Η έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank είναι "credit positive", σύμφωνα με τη Moody's. Ο οίκος εκτιμά πως η πιθανή εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους. Επιπλέον, αναμένει το πιστωτικό προφίλ της Τράπεζας να ωφεληθεί από τη μείωση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, όπου οι θυγατρικές της είτε είναι μικρές είτε δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Αναμένει πως η Τράπεζα θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο και στη Ρουμανία.
Η Moody's προβλέπει πως η Τράπεζα θα επιστρέψει στο ΤΧΣ την Κρατική βοήθεια που έχει λάβει, μέσω της αυξημένης συμμετοχής μετόχων του Ιδιωτικού τομέα τα επόμενα δύο - τρία χρόνια.
H JP Morgan ξεκινά την κάλυψη ομολόγων των Εθνικής, Alpha, Πειραιώς. Για το ομόλογο της Εθνικής (λήξης 17/6/2017) υιοθετεί σύσταση "overweight", όπως επίσης και για το ομόλογο της Πειραιώς (λήξη 27/3/2017). Σε ό,τι αφορά το ομόλογο της Alpha Bank θέτει σύσταση "neutral". Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι Τράπεζες έχουν διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες και εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ. Ετσι, συνεχίζει, οι Τράπεζες δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στο ΤΧΣ για νέα κεφάλαια αλλά θα υπάρξει νέος γύρος τοποθέτησης Ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σε μικρή μείωση στόχου για την μετοχή της Intralot προχώρησε η IBG, θέτοντας νέα τιμή-στόχο τα 2,4 ευρώ, από 2,5 πριν, ενώ διατηρεί την σύσταση "accumulate".
Τι έγινε στις διεθνείς αγορές
Με μικροδιαφορές και μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, σχετικά μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνονται στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης σημειώνονται στα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 δολαρίων.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, αντιμέτωπη με τη δεύτερη εταιρική χρεοκοπία στα χρονικά της βρίσκεται η Κίνα, μετά την ανακοίνωση Κατασκευαστικής της ότι μπορεί να μην αποπληρώσει ομόλογο που λήγει την επόμενη εβδομάδα.
Σε αυξημένο συναίσθημα κινδύνου αναφέρονται οι διεθνείς αναλυτές, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε Ρωσικές Τράπεζες, Εταιρείες Ενέργειας πιέζοντας την Χώρα να τερματίσει την υποστήριξη στους Ουκρανούς αντάρτες, ενώ μία πιο σκληρή απάντηση της Ρωσίας δεν αποκλείεται να επιδεινώσει την ψυχολογία των Αγορών (!)
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μετά την έγκριση της ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των "stress tests" των Τραπεζών, ενώ τον Νοέμβριο οι Τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν τα σχέδια κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Espirito Santo Financial Group σε "Ca" από "Caa2", προχώρησε η Moody's. Η υποβάθμιση αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της ESFG. Ακολούθησε η S&P που υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους της Banco Espirito Santo σε "Β -" από "Β +" και διατήρησε το αρνητικό outlook.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 9,3% τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στις 893.000, σε χαμηλά εννέα μηνών. Οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών επίσης μειώθηκαν κατά 4,2% στις 963.000. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 3.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.