Χρηματιστήριο: Όλα τα λεφτά στο... τέλος

Από εναλλαγές προσήμων, νευρικότητα και σχετικά χαμηλές συναλλαγές χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση. Υπεραπόδοση για Eurobank Properties, ΕΛΠΕ, Forthnet. Κέρδη σημείωσαν Πειραιώς, Εθνική, Alpha, OTE. Πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση και όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν "τραβάνε" οι Τραπεζικοί τίτλοι, σημειώθηκε μερική μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και μέσω των τελικών δημοπρασιών εννέα μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Σήμερα, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων, η νευρικότητα και οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές (για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος έμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς μετά τις 15.37 κινητοποιήθηκαν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο εξασφαλίζοντας το θετικό πρόσημο του Δείκτη και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τους χθεσινούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, οι 4 (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ), σήμερα δεν ήλθαν καν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ ένας εξ αυτών (ΕΥΔΑΠ) έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη τεχνική στήριξη στα 11,00 ευρώ.

"Άλλοθι" των σημερινών αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ, το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό "come back", από την δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Carlos Costa, στην Πορτογαλική τηλεόραση σύμφωνα με την οποία "οπωσδήποτε υπάρχουν μέτοχοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Banco Espirito Santo".Οι μετοχές και τα ομόλογα της Τράπεζας εκτινάχθηκαν. Την άνοδο πυροδότησε και η ανεπίσημη πληροφορία Πορτογαλικής εφημερίδας ότι ο οίκος πιθανόν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από νέους μετόχους για να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς συντελεστές του.

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank Properties.

Στην περίπτωση της πρώτης και μετά από βραχύβια ανοδική αντίδραση δύο συνεδριάσεων, σήμερα επέστρεψε ο πωλητής των τελευταίων ημερών.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράνε" τα Ελ. Πετρέλαια. Εκτός κλίματος Αγοράς, παραμένει ο τίτλος μετά και την έξοδο του από τον MSCI. Μία συντηρητική επιλογή, στα χαρτοφυλάκια με κυκλικές κινήσεις, καθώς ο όμιλος κατάφερε με τα πολλαπλά ομολογιακά να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό του που είναι σημαντικά μεγάλος.Θυμίζουμε πως το 2013 δανειζόταν με 8%, ενώ πριν μόλις μικρό διάστημα με 2 νέα ομολογιακά έριξε το κόστος στο 5,25%. Το 5,88 ευρώ επίπεδο κύριας αντίστασης που κατοχύρωση για πρώτη φορά θα σπάσει το πτωτικό "Trend" το οποίο ακολουθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο και θα έρθει αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό 6,20 - 6,30 που είναι και το πρόσφατο υψηλό του. Αντίθετα, μία διάσπαση του 5,37 μπορεί να οδηγήσει τον τίτλο στην περιοχή του 5,11 και 4,90 - 4,60 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Eurobank Properties που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 79 μηνών. Απόλυτα βέβαιο ότι οι "όψιμοι" αγοραστές είναι κυρίως εγχώριοι θεσμικοί καθώς από αύριο 17/7 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εισηγμένης σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 24% σε 39%. Άρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αύριο συνεχιστεί το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων (!)

Επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς. Οι πλέον "υποψιασμένοι" εκτιμούν ότι η πρωινή "δοκιμαστική βουτιά" βοήθησε να μετακυλιστούν θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου, ευκολότερα σε χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, το όλο "rotation" στο ταμπλώ του FTSE25, με τους αγοραστές να αλλάζουν προτιμήσεις ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση, αποσκοπεί απλά και μόνο στην συντήρηση των βασικών δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή και ελαφρώς ψηλότερα, εν όψει και της επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου (!)

Από εκεί και πέρα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας για πολύ καιρό και εν όψει των Ευρωπαϊκών "stress tests", όμως σε μία "υποψιασμένη" Αγορά που όλοι περιμένουν ανοδική Τραπεζική αντίδραση προκειμένου να "ξεφορτώσουν" σχετικά ψηλότερα, δύσκολα οι Τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο χωρίς κάποια εντυπωσιακή "φρέσκια είδηση".

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το "intraday" γράφημα αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων, δύσκολα οι "short" θα βιαστούν να κλείσουν θέσεις, ενώ οι περισσότερο "απαιτητικοί" θέλουν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 395 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 401 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής.

;Oσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αυτός κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1166,92 (-1,19%). Μετά τις 15.40 "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" και με βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε μία ανάσα από το υψηλό ημέρας των 1190,14 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 1190,06 μονάδες με κέρδη 0,77%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 84,6 εκατ. από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Οκτώ τίτλοι (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ) απέσπασαν το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ, Eurobank, Intralot, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Eurobank Properties.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αεροπορία Αιγαίου (μετά την σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί), ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη κρίνεται η κινητικότητα που εκδηλώθηκε στον Δρομέα.

Από την άλλη, "καταστάσεις πλειοδοσίας" δείχνουν να εξελίσσονται στην Forthnet (+12,58%), μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την υποβολή δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση των μετοχών της εισηγμένης εξετάζουν από κοινού Vodafone και Wind. Οι σχετικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και τυχόν κίνηση εκτιμάται ότι θα είναι απάντηση στην προσφορά ΟΤΕ για τη Nova.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στην Forthnet είναι οι: Emirates International Telecommunications LLC με 44,022%, Largo LTD (Wind) με 32,26% και Vodafone με 6,51% Υπενθυμίζεται ότι Wind και Vodafone δεν εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Παρά την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, που τερμάτισαν την σημερινή συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ διαθέσεις για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, (σε κάποιες περιπτώσεις, νέα ιστορικά) σημειώνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, στην Κίνα, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,5% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 7,4%.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, "το outlook της αξιολόγησης 'Baa2' του Ιταλικού Τραπεζικού Συστήματος παραμένει αρνητικό, εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της χαμηλής κερδοφορίας", ανέφερε η Moody's, καθώς τα προβληματικά δάνεια των Ιταλικών Τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ πιθανότατα θα χρειαστούν επιπρόσθετες προβλέψεις. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάτω από τις εκτιμήσεις βρέθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον Ιούνιο, που ανακοινώθηκε στο 0,2% έναντι πρόβλεψης για 0,3% σημειώνοντας σημαντική πτώση από τον Μάιο που βρέθηκε στο 0,5%.

Από την άλλη, ο κλάδος των κατασκευαστών ακινήτων έγινε αισιόδοξος τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο ανήλθε στο 53. 

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά έχασε τις 1200 μονάδες με αφορμή τις ανησυχίες για πιθανές ακριβές αποτιμήσεις στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, αλλά και την Τραπεζική αναταραχή στην Πορτογαλία" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Οι πραγματικοί λόγοι όμως εδράζονται στην έλλειψη ενός ανοδικού καταλύτη ο οποίος θα προσέλκυε το ενδιαφέρον νέων ξένων επενδυτών.

Τέτοια γεγονότα μπορούν να προκύψουν αλλά όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα. Η εικόνα από τον Τουρισμό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και μπορεί να οδηγήσει σε θετικό τριμηνιαίο πρόσημο στο ΑΕΠ.

Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα έχουμε και εικόνα από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, παρατηρώντας αν συνεχίζονται οι τάσεις που διαμορφώθηκαν το α΄ τρίμηνο.

Τεχνικά η Αγορά εμφανίζει χαμηλούς όγκους συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στις 1150 μονάδες και στις 1120 μονάδες ενώ η διάσπαση των 1200 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, μπορεί να οδηγήσει προς τις 1230 μονάδες.

Παραμένουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι εκκρεμότητες για τη ρύθμιση του Κυβερνητικού χρέους, αλλά και οι ρυθμίσεις σχετικά με τα επισφαλή δάνεια.

Μόλις οριστικοποιηθούν τα σχέδια των Τραπεζών για τα εταιρικά χρέη, θα αλλάξει και η εικόνα του ταμπλώ, καθώς όσες εισηγμένες κριθούν μη βιώσιμες, πιθανότατα δεν θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και τα "stress tests" της ΕΚΤ, τότε θα προχωρήσει και η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών μέσω δημόσιων προσφορών των warrants.

Το μεγάλο ρίσκο για την Αγορά εξακολουθεί και είναι το πολιτικό, με πιθανές πρόωρες εκλογές λόγω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά και η μη επίτευξη των στόχων σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, όπου τα ρολαρίσματα θέσεων μονοπώλησαν, εκ νέου, το ενδιαφέρον.
Και νέα αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντικά υψηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.452 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 45.625, 24.164 για τον Ιούλιο, 21.103 για τον Αύγουστο, 358 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 383,25) κινήθηκε μεταξύ 374,5 και 384,25 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υποτίμηση 0,20%.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (88.400 Εθνική, 411.000 Eurobank, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (676), ΔΕΗ (480), Alpha Bank (4.821), Εθνική (5.980), Πειραιώς (2.159), MIG (263), Eurobank (911), ΟΠΑΠ (723), Ελ. Πετρέλαια (568), Μυτιληναίο (197), ΓΕΚ (185), Eurobank Properties (129).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε ελαφρά στο 36%, με τον όγκο συναλλαγών να είναι χαμηλός, στα 772 δικαιώματα (400 δικαιώματα αγοράς και 372 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (81.862.855 τεμ.), Εθνική (3.723.340 τεμ.), Πειραιώς (20.641.556 τεμ.), Eurobank (14.259.807 τεμ.). Ας σημειωθεί ότι 23.886 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v