Oι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ενδυναμώνουν τα αρχικά τους κέρδη, το Χ.Α. ανακάμπτει από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό και ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,42%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, αν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν δώσει σχετικά γρήγορα μία κίνηση με συνεχόμενα κλεισίματα άνω των 395 μονάδων, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο θα υπερισχύσει ο "νόμος της βαρύτητας"!
Η λειψυδρία σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων (οι "εισαγόμενες" εκθέσεις έχουν πάψει να πείθουν) και η έλλειψη πρωτοβουλιών στο ταμπλό των δεικτοβαρών μετοχών ενισχύουν το επιφυλακτικό σενάριο της πλάγιας κίνησης, ενώ από τη Δευτέρα, και αφού θα έχουν λήξει και τα συμβόλαια Ιουλίου, η εγχώρια αγορά ίσως δώσει ασφαλέστερα δείγματα γραφής.
Παραμένει κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται στο 1 προς 2, ενώ ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 60 εκατ.
Από το ταμπλό του FTSE 25, οι τίτλοι των Ελλ. Πετρελαίων και της Frigoglass καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη.
Άνοδο σημειώνουν επίσης Alpha Bank, MIG, Coca Cola. Απώλειες καταγράφουν Intralot, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.
«H αδύναμη Πορτογαλία ακολούθησε παρόμοιο δρόμο με αυτόν της Ελλάδας, και με ιστορικό χαμηλό την περιοχή των 4.500 μονάδων, ξεκίνησε ένα ράλι διετίας που την έφερε περίπου 70% υψηλότερα, φανερώνοντας και εδώ τη στρέβλωση που εμφανίστηκε την περίοδο της κρίσης», τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Τα πρόσφατα γεγονότα όμως με τον δανεισμό της, τις τραπεζικές εξελίξεις και οι ανησυχίες σε πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη απορρόφησης των υψηλών σχετικά επιπέδων, έφεραν τον 20άρη της Πορτογαλίας (μέλος του NYSE Euronext) με σχηματισμό αντιστροφής ώμος-κεφάλι κοντά στις σημαντικότατες στηρίξεις του, όπου και αναμένονται αγορές παράλληλα με το τεχνικό σημείο διόρθωσης.
Όσο το επίπεδο 6.000-6.100 διατηρείται, αναμένουμε ότι ο δείκτης θα επιστρέψει μεσοπρόθεσμα τις 6.600-67.00 μονάδες σε πρώτη φάση. "Υπενθυμίζουμε ότι η Πορτογαλία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχει αποπληθωρισμό (-0,4%) με το χρέος της να αγγίζει το 130% του ΑΕΠ (μέγεθος ΑΕΠ περίπου 200 δισ. $), ενώ και το φορολογικό της σύστημα είμαι παρεμφερές με το ελληνικό", αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.