Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φθηνή» άνοδος στο χρηματιστήριο

Κέρδη κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση που καταγράφηκε ο τέταρτος χαμηλότερος τζίρος του 2014. Άνοδο υψηλότερη του 4% για Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ. Αμετάβλητες ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η οποία σε αντίθεση με αυτή της Παρασκευής έκλεισε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας.

Ο τζίρος, ο τέταρτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 17/2 (56,9 εκατ.), 20/2 (46,88 εκατ.) και 3/1 (43,24 εκατ.) υπενθύμισε τα "μπάνια του λαού" παραπέμποντας περισσότερο σε "ανακωχή" πωλήσεων, παρά σε δραματική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αν, μάλιστα, από την συνολική μικτή αξία συναλλαγών αφαιρεθούν και τα 8,6 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΙΑΤΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΡΑΙΓ), η συναλλακτική δραστηριότητα παραπέμπει σε τουλάχιστον καταθλιπτική εικόνα, "απαγορεύοντας" οποιαδήποτε σκέψη για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.160 μονάδων και το κλείσιμο του FTSE 25 υψηλότερα των 380 μονάδων, τεχνικά, αφήνουν "παράθυρο αισιοδοξίας" για συνέχιση της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, όμως σχετικά ψηλότερα από εδώ θα χρειαστεί σημαντική τόνωση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. παραμένει μία μονότονη Αγορά, που εδώ και πολλούς μήνες έχει εκλείψει το στοιχείο της έκπληξης.

Οι περισσότεροι από αυτούς που παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, ξέρουν τι θα δουν πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση, τουλάχιστον όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι παραμένουν οι ίδιοι στις ανοδικές συνεδριάσεις και πληθαίνουν εντυπωσιακά όταν ο Δείκτης "φοράει τα κόκκινα" (!)

"Σιγή ασυρμάτου" στις ΑΧΕ που έχουν στο πελατολόγιό τους, σαν βασικό κορμό, το εγχώριο retail, ενώ εντυπωσιακές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι "επιδόσεις" και της σημερινής συνεδρίασης.

Έτσι, στις 16.30 και μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 103 εισηγμένοι προς διαπραγμάτευση τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 72 δε ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια.

Όσον αφορά τις "εισαγόμενες" εκθέσεις, έδειξαν να επανέρχονται μετά από ένα μικρό διάλειμμα, όμως επειδή αυτές που αφορούν τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο δεν είχαν την αναμενόμενη "ανταπόκριση", "επιστρατεύτηκε" και η ΕΕΕ.

Την ώρα, λοιπόν, που η Barclays επαναλάμβανε την αξιολόγηση "overweight" για τη Eurobank και την Alpha Bank και τη σύσταση "equalweight" για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs "θυμήθηκε" την Coca Cola Hellenic, αναβαθμίζοντας την σύσταση σε "buy" από "neutral", λόγω υποαπόδοσης της μετοχής έναντι του Ευρωπαϊκού κλάδου, από την αβεβαιότητα σε βασικές Αγορές που δραστηριοποιείται και λόγω των αντίξοων συνθηκών στην Αγορά συναλλάγματος.

Εν τω μεταξύ η  τελική τιμή διάθεσης των 20.667.000 νέων μετοχών της "Ελληνικής Τεχνοδομικής - Άνεμος", μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, ορίστηκε σε 1,70 ευρώ ανά νέα μετοχή. Συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 35.133.900 ευρώ.

Επίσης, σήμερα εκπνέει η προθεσμία απάντησης της Forthnet στην μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova (καμία ιδιαίτερη κινητικότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ αύριο, 15 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων για την εθελούσια έξοδο στον ΟΠΑΠ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, μήνυμα στην Κυβέρνηση στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκδηλώνοντας τη δυσφορία της για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων εξ ολοκλήρου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Κι αυτό διότι τα κεφάλαια προέρχονται από δάνεια δικά της.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δίνοντας μία πρώτη "κορυφή" στις 1177,16 μονάδες (+1,93%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 1164,26 (15.49). Σε αυτό το σημείο ανέλαβαν εκ νέου πρωτοβουλίες οι αγοραστές, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1176,58 (+1,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό (1178,69) και πιο συγκεκριμένα στις 1178,38 μονάδες με κέρδη 2,03%.

Ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος, περιορίστηκε στα 58,5 εκατ. ενώ έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Επιστροφή των αγοραστών και στα τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9060 ευρώ (+1,23%) με συναλλαγές 316032 τεμ., της Alpha Bank στα 1,67 ευρώ (+6,37%) διακινώντας 1359409 τεμ. και αυτός της Εθνικής στα 0,7240 ευρώ (+9,53%) με όγκο 313381 τεμ.

Χαμηλότερα του 25αρη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για την Αεροπορία Αιγαίου, συνεχίζεται η κίνηση - ασανσέρ για τον Επίλεκτο, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στον Σαράντη (με ελάχιστες συναλλαγές), σε εξέλιξη δείχνει να είναι η πλαγιοκαθοδική κίνηση στον Fourli που έχει ξεκινήσει από τα 5,85 ευρώ (κλείσιμο 20/6) με επόμενη τεχνική στήριξη στα 5,00 ευρώ, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές στον Χατζηκρανιώτη, ενώ μάλλον εύκολα διακρατεί τα υψηλά 64 μηνών η FG Europe.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πλην Sensex 30 (-0,07%), καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17000 μονάδων, με "φόντο" το κλίμα ευφορίας από τις εταιρικές εξελίξεις, όπως ο διακανονισμός 7 δισ. δολαρίων της Citigroup αλλά και η έντονη κινητικότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στο Κινεζικό ΑΕΠ που ανακοινώνεται την Τετάρτη και το οποίο αναμένεται να δώσει κάποιες ενδείξεις για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η βιομηχανική παραγωγή στα 18 Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, μειώθηκε κάθετα τον Μάιο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη.

Στο ύψος ρεκόρ των 2.166 τρισ. ευρώ ανήλθε το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Το χρέος είναι κατά 20 δισ. υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 96 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,7%.

Το outlook του Ισπανικού Τραπεζικού Συστήματος παραμένει αρνητικό, αμετάβλητο από το 2008, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's. 

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Εβδομάδα έντονα πτωτική αυτή που πέρασε, μιας και η Αγορά είχε χαρακτήρα "sell off" πλησιάζοντας για άλλη μία φορά την μεσοπρόθεσμη στήριξη της στην περιοχή του 365-360 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και την περιοχή 1145-1130, για τον Γενικό Δείκτη, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. είχε ήδη πτωτική τάση, με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα μιας και ο Νότος πιέστηκε σημαντικά με ρευστοποιήσεις.

Το "stop" μας στο "short" είναι στο 1257 για τον Γενικό Δείκτη και στο 407 για τον FTSE25 αντίστοιχα, ενώ η περιοχή του 1200-1210 είναι επίπεδο που είναι κοντινή μας αντίσταση σε μία πιθανή αντίδραση της Αγοράς.
Θυμίζουμε πως όσο συντηρούμε το επίπεδο της περιοχής του 1100, η Αγορά μένει μέσα στο ανοδικό μεσοπρόθεσμο κανάλι που συντηρεί τα τελευταία 2 χρόνια, άρα τα επίπεδα που δοκιμάζουμε είναι πολύ σημαντικά για την συνέχεια.

Το νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής" ΔΕΗ ψηφίστηκε, ενώ πλέον το πρόγραμμα οδεύει προς το τέλος του, με την Κυβέρνηση να θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς μία νέα βοήθεια και παράλληλα ένα νέο μνημόνιο.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί στην όλη κατάσταση, μιας και μπροστά του έχει τα "stress tests" του Φθινοπώρου, ενώ θυμίζουμε πως το 210 επίπεδο, για τον Τραπεζικό δείκτη, είναι εκείνο που διάσπαση μπορεί να κάνει την διαφορά και τεχνικά, μεσοπρόθεσμα.

Φυσικά οι Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ακόμα κάποια κεφάλαια, παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο οι ΑΜΚ να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα. Ο ΔΤΡ πλέον δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 150 ενώ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 178 για να μας δώσει και αγοραστικό σήμα.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ξένοι ελέγχουν πάνω από το 60% της κεφαλαιοποίησης της Αγοράς, με την διαφορά ότι δεν βιάζονται, σε αντιδιαστολή με το εγχώριο επενδυτικό κοινό που η ψυχολογία του είναι πολύ πιο εύθραυστη ενώ ο χρόνος επιδεινώνει περαιτέρω αυτή" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις μετακυλίσεις θέσεων να εκτοξεύουν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σημαντική καθίζηση στους όγκους για τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.765 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 27.668, 14.617 για τον Ιούλιο, 12.788 για τον Αύγουστο και 223 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379,5) κινήθηκε μεταξύ 374,75 και 381,75 μονάδων, γυρίζοντας σε discount 0,20%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (371), ΔΕΗ (224), Alpha Bank (3.982), Εθνική (1.369), Πειραιώς (659), MIG (348), Eurobank (1.613), ΟΠΑΠ (188), Ελ. Πετρέλαια (117), Μυτιληναίο (114), ΓΕΚ (184), Ελλάκτωρα (183).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η κινητικότητα της Αγοράς δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν περιορισμένη καθώς καταγράφηκαν συνολικά 749 δικαιώματα (463 calls και 286 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε αμετάβλητη (στο 37%).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (82.978.964 τεμ.), Εθνική (2.632.577 τεμ.), Πειραιώς (20.936.685 τεμ.), Eurobank (2.042.382 τεμ.). Ας σημειωθεί ότι 47.147 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v