«Σήμα» από τις ξένες αγορές αναμένει η Σοφοκλέους

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μετρά το χρηματιστήριο. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές. Στο προσκήνιο η πορεία των ξένων αγορών αλλά και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο επίκεντρο (και) ο τραπεζικός κλάδος.

Οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που αφαίρεσαν 8,19% από τον Γενικό Δείκτη και 12,04% από τον Τραπεζικό και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά άρχισε να γέρνει πριν ακόμα προκύψει ο πορτογαλικός ιός έχουν αλλάξει επί το αρνητικότερον το κλίμα και τις διαθέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αυξημένος προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί και στις διεθνείς αγορές.

Χθες το βράδυ η Wall Street μάζεψε σημαντικό κομμάτι των αρχικών απωλειών, ενώ με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες ασιατικές αγορές (σε νέο χαμηλό μιάμισης εβδομάδας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο Nikkei).

Περίπου την ίδια εικόνα δίνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω επιφυλακτικών δηλώσεων από πλήθος διεθνών αναλυτών, σε μία χρονική στιγμή που πολλοί προειδοποιούσαν για «φούσκα» στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. Και επομένως, ακόμα και μία υποψία κρίσης οδηγεί τους επενδυτές σε επιθετικές ρευστοποιήσεις και αυτό μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Την ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων σε πορτογαλικές τράπεζες επισημαίνει σε έκτακτη ανακοίνωση το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για εστίες αδυναμίας. «Το ΔΝΤ δεν κάνει σχόλια για μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, «οι εξελίξεις στην Espirito προκαλούν ερωτήσεις για την πραγματική κατάσταση των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των τραπεζών που παρουσιάζουν προβλήματα».

«Αυτήν τη στιγμή η περιφέρεια παραμένει εκτεθειμένη σε περαιτέρω περιορισμένο "sell off"». «Εάν η κατάσταση στην Πορτογαλία συνεχίσει να επιδεινώνεται, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μπορεί να επεκταθεί γρήγορα στα ομόλογα και σε επενδυτικά στοιχεία των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης». «Η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. να σπάσουν τον δεσμό μεταξύ των ομολόγων και του τραπεζικού συστήματος απέτυχαν», είναι μερικές από τις εκτιμήσεις που ως συνήθως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά την εμφάνιση του εκάστοτε προβλήματος.

«Πολλά χρήματα οδηγήθηκαν στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας τους τελευταίους μήνες, με τις τράπεζες να έχουν μεγάλη στάθμιση στα εν λόγω χρηματιστήρια. Όμως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις θέσεις τους και το κλίμα μπορεί να αναστραφεί πολύ γρήγορα, αν τα funds αποφασίσουν να τραβήξουν λεφτά από το τραπέζι» επισημαίνει έγκυρος αναλυτής που παρακολουθεί τις θεωρούμενες περιφερειακές αγορές.

Από την άλλη, ο άτυπος οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας καλά κρατεί. Έτσι η Commerzbank έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο $800 εκατ. στις ΗΠΑ. Η τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει επιπλέον ζημίες $300 εκατ. για το 2014, καθώς το πρόστιμο υπολογιζόταν να φτάσει ως τα $500 εκατ. Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες για παραβίαση κυρώσεων, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση του σταθμάρχη της CIA, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Ερχόμενοι στα δικά μας, οι αναλύσεις των τελευταίων ωρών αναφέρονται σε «ψυχρολουσία» από τις αγορές για Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να αντλήσει χθες τα κεφάλαια των 3 δισ. ευρώ στα οποία στόχευε, αλλά πλήρωσε από πάνω «αλμυρό» επιτόκιο για τα μισά λεφτά που δανείστηκε, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, μαζί τους και η τρόικα, που ερμηνεύουν αυτό το γεγονός ως αδυναμία της χώρας να βγει με αξιώσεις στις αγορές. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σχολιάζοντας τη δεύτερη έξοδο στις αγορές, είπε ότι «θα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ώστε να ανακτηθεί η πλήρης πρόσβαση».

Τεχνικά, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η αγορά έχει δώσει σήμα εξόδου, ενώ η παραμονή του Γενικού Δείκτη στις 1.160 μονάδες θα ανοίξει την καταπακτή για κίνηση προς τις 1.115, τις 1.090 και τις 1.060 μονάδες. Οποιαδήποτε αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο άνω των 1.220 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1.260 μονάδων, μόνο ως τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκλαμβάνεται.

Στην περίπτωση του FTSE 25, και αν συνεχιστεί η νότια κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 365 μονάδες και στη ζώνη των 340 - 330. Κάποιες πρώτες ανάσες για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα δοθούν με ανοδική διαφυγή άνω των 393 και ακόμα καλύτερα των 406 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, με ήδη 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το κλίμα της αγοράς δεν είναι καθόλου καλό και οι ανησυχίες εντείνονται και εν μέσω συζητήσεων για νέα πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Αυτά καθώς και οι βάσιμοι φόβοι για ενδεχόμενη διόρθωση διαρκείας των ξένων χρηματιστηρίων (καθώς αυτά προέρχονται από πολύμηνη ανοδική κίνηση), αλλά και η ανησυχία για γενίκευση των πτωτικών τάσεων στις αναδυόμενες αγορές έχουν ως αποτέλεσμα αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να οδηγούνται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα σε τραπεζικές μετοχές.

Το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. ενισχύεται και από την κόντρα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Στη δεδομένη στιγμή λοιπόν, αν και οι τιμές είναι ελκυστικές σε σχέση με πρόσφατα, δεν προτείνονται μέθοδοι «Bottom Fishing».

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 376 είναι κοντινή μας αντίσταση και διάσπασή του θα μας φέρει στο 381 που είναι και το «stop» μας στο «intraday short».

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v