Καμία ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να διατηρούν τον πρώτο λόγο και ταυτόχρονα να επιδεικνύουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους, καθώς σήμερα "πυροβολήθηκαν" και Δεικτοβαρείς τίτλοι εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.
Στα αρνητικά της συνεδρίασης η νέα αύξηση του τζίρου και στα θετικά ότι άντεξαν οι 375 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και ότι δεν μπήκαν σε δοκιμασία οι 1160 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Παρά ταύτα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 10,18%. Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του δείκτη των Τραπεζών είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (159,26 μονάδες).
Τεχνικά, η απώλεια και των 165 μονάδων, επιβαρύνει ακόμα σημαντικότερα την βραχυπρόθεσμη τάση και αν δεν αντέξουν και οι 160 μονάδες, θα "ανοίξει η καταπακτή" για τις 142 μονάδες (!)
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Alpha Bank διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, η Εθνική και η Πειραιώς των τελευταίων 10 συνεδριάσεων και η Eurobank των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι όλα τα βλέμματα των traders ήταν προσηλωμένα στον τίτλο της Alpha Bank, λόγω των χθεσινών σημαντικών απωλειών και των φημών ότι επιχειρεί σημαντική μείωση θέσεων, ισχυρό ξένο χαρτοφυλάκιο.
Ο τίτλος της Alpha ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, φθάνοντας μέχρι τα 0,6580 ευρώ (+4,11%), όμως μετά τις 15.09 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας και συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Απόλυτα αποφασιστική στήριξη αυτή στα 0,6000 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν σημαντικότατες κινήσεις "stop loss".
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Εθνική και Πειραιώς, που πλησιάζουν απειλητικά τις αποφασιστικές στηρίξεις στα 2,50 και 1,50 ευρώ αντίστοιχα.
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, "μετράει" και ο τίτλος της Eurobank. Αν χαθεί η σημαντική στήριξη στα 0,33 ευρώ, ο τίτλος θα αναζητήσει στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 0,31 ευρώ (τιμή πρόσφατης ΑΜΚ).
Οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,7400 ευρώ (-4,76%) με συναλλαγές 285895 τεμ., της Alpha Bank στα 1,63 ευρώ (-7,39%) με όγκο 3046956 τεμ. και αυτός της Πειραιώς στα 0,9100 ευρώ με απώλειες 4,31% και συναλλαγές 1740509 τεμ. Για τον παραστατικό τίτλο της Πειραιώς, αξίζει να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά και μέσω "ανοιχτής" εντολής πώλησης, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6020 ευρώ (-36,7%) (!!!)
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Ο ανοδικός κύκλος Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2014, για τις αναδυόμενες Αγορές, δείχνει να ολοκληρώνεται συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.
Διεθνείς επενδυτές, ρευστοποιούν "υπέρβαρες" κερδοφόρες θέσεις, προτιμώντας να αυξήσουν την ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών ΑΜΚ σε πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες, που θα "επιβάλλουν" τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests", αλλά και φοβούμενοι μία πιθανή διόρθωση στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.
Ιδιαίτερα για την εγχώρια Αγορά ομολόγων διαφαίνεται απροθυμία περαιτέρω τοποθετήσεων, καθώς οι αποδόσεις Κρατικών και εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά και δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ ρίσκου της Χώρας.
Όσον αφορά την εγχώρια Αγορά μετοχών, η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δρα σαν πολλαπλασιαστής στις πιθανές ήπιες ρευστοποιήσεις.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται μεταξύ 1300 και 1100 μονάδων, δίνοντας την εντύπωση υπερτίμησης υψηλότερα των 1300 μονάδων και υποτίμησης χαμηλότερα των 1100 μονάδων.
Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1100 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 1050 μονάδων, ακυρώνει το ανοδικό σενάριο που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2012.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σε "κόκκινο φόντο" ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι ASX 200 (-1,06%), Shanghai (-1,23%), αναιμική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (πλην FTSE 100) και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street, με τους διεθνείς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η σημαντικότερη ανακοίνωση της ημέρας είναι κάποια σχόλια από αξιωματούχους της Fed για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Η απροσδόκητη μείωση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την Αμερικανική ανεργία έχει προκαλέσει μπαράζ εκθέσεων - εκτιμήσεων. Η Goldman Sachs, που μέχρι πρότινος έβλεπε αύξηση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2016, τώρα αναθεωρεί στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Η JP Morgan, αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το τέταρτο στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ η Capital Economics προβλέπει αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων το Μάρτιο του 2015.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Πορτογαλία βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην είδηση πως η Βanque Privee Espirito Santo έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους, υποχρεώνοντας σε απώλειες τις μετοχές των Πορτογαλικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Citigroup θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον 7 δισ. δολ. στο πλαίσιο του διακανονισμού με τις Αμερικανικές Ρυθμιστικές Αρχές για την πολύκροτη πρακτική πώλησης των ενυπόθηκων τίτλων. Η είδηση αποκαλύπτεται από τους "Financial Times" που επικαλούνται πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν "υψοφοβία" για την πορεία των διεθνών Αγορών, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές υιοθετούν μία πιο επιφυλακτική στάση σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις (!)
"Τα διεθνή Χρηματιστήρια υποχωρούν καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική κεφαλαιοποίηση των Αγορών έφτασε σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 66 τρισ. δολ." σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Επιστροφή στο ΧΑ
Η εξισορρόπηση της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει σε τροχιά, επισημαίνει σε έκθεση της για την Ελλάδα η BNP Paribas, στην οποία προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Τα οικονομικά στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν μια ήπια βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνει η BNP, προβλέποντας ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 2,4% το 2015.
Ανεβάζει τον πήχη για τον τίτλο του Τιτάνα η Goldman Sachs, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral "για τη μετοχή. Ειδικότερα, ο Αμερικανικός οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 27 από 25 ευρώ.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 1165 μονάδων, έχοντας σαν ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1165,02 (-2,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1172,76 (-1,72%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1173,01 με απώλειες 1,7%. Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/5 (1171,15 μονάδες). Οι αθροιστικές απώλειες των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων φθάνουν στο 6,47%.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 162,8 εκατ. από τα οποία τα 18,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ) απέσπασαν το 82,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισεο η μετοχή της Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Jumbo.
Κακή η τελική αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (91) μετοχών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 4.
Ξεκινώντας από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της ΕΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013 ύψους 0,354 ευρώ ανά μετοχή. Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροίζει ο τίτλος της ΕΧΑΕ, καθώς η διάσπαση του επιπέδου 8,10 έβγαλε και πάλι πωλήσεις με τον τίτλο να πλησιάζει στην περιοχή του 7,70 που είναι και πολύ σημαντικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο στήριξης. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 6,80 ευρώ.
Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε η σημερινή επίθεση των πωλητών στον τίτλο του ΟΠΑΠ (-3,77%). Αν η μετοχή υποχωρήσει, σε κλείσιμο, χαμηλότερα των 12,34 ευρώ, επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 11,00 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν επιστρέφει με κλεισίματα υψηλότερα των 1.220 και ακόμα καλύτερα των 1.260 μονάδων, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο ως τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται και σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.
---ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.093 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.902, 9.772 για τον Ιούλιο, 776 για τον Αύγουστο και 354 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 378,5) κινήθηκε μεταξύ 376 και 385, μονάδων, μειώνοντας το premium στο 0,35%.
Ελάχιστος δανεισμός τίτλων (5.100 Μυτιληναίος, 9.500 ΕΥΔΑΠ, 6.700 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.311), ΔΕΗ (832), Alpha Bank (9.670), Εθνική (3.922), Πειραιώς (2.137), MIG (687), Eurobank (2.141), ΟΠΑΠ (327), ΕΧΑΕ (304), Ελ. Πετρέλαια (164), Μυτιληναίο (290), ΓΕΚ (376), Intralot (171), Folli Follie Group (125).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρός στα 655 δικαιώματα (506 calls και 149 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.103.479 τεμ.), Εθνική (3.698.528 τεμ.), Πειραιώς (18.639.494 τεμ.), Eurobank (2.042.382 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.