Αυξάνονται ελαφρώς οι πιέσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε μίνι sell off εξελίσσεται η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το ανησυχητικό στην όλη εικόνα δεν είναι τόσο οι πιέσεις που υφίστανται οι δεικτοβαρείς τίτλοι, και όχι μόνο, όσο το γεγονός ότι οι πιέσεις αυτές συνοδεύονται από ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.Είναι ενδεικτικό πως με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ωρών συνεδρίασης η μικτή αξία συναλλαγών πλησιάζει τα 56 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, Folli Follie Group, Jumbo, Πειραιώς, Eurobank, ΑΛΦΑΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ.
Η διάσπαση των 390 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η διάσπαση των 1.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν σημεία αναφοράς για όσους κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και δεν αποκλείεται η τάση να ανεβάσει στροφές αν προς το τέλος της συνεδρίασης γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης.
Της πτώσης ασφαλώς και ηγείται ο τραπεζικός κλάδος, με πλέον ανησυχητική διαγραμματική εικόνα για την Alpha Bank, που διέσπασε καθοδικά τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη του 0,67 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του FT 25 δεν υφίσταται τίτλος που να διασώζεται τουλάχιστον αμετάβλητος. Με τους πωλητές να έχουν κάνει το 25 στο 25 στο ταμπλό των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων κινούνται η Πειραιώς και η Eurobank, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 3% σημειώνουν Alpha Bank, Εθνική, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Intralot, ΟΤΕ και Τιτάν. Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων Viochalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.
Πολύ κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που ξεπερνά το 1 προς 6, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που δεν ακολουθούν στην ανοδική κίνηση υφίστανται τους κραδασμούς της διόρθωσης όταν αυτή έρχεται από τους δεικτοβαρείς τίτλους.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνουν την καθοδική εκτόνωση που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μέχρις ότου οι αποτιμήσεις δημιουργήσουν το νέο κύμα αγοραστών.
Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς εδώ και λίγες συνεδριάσεις δείχνουν να παίρνουν αρνητική κλίση εμπλεκόμενες στη δίνη ανησυχιών εν όψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών stress tests και των φημών για μπαράζ επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου.