Πορτογαλικό χτύπημα στα χρηματιστήρια

Σε πλήρη εξέλιξη το ντόμινο πιέσεων σε μετοχές και ομόλογα του ευρωνότου, λόγω της κρίσης στην πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo. Επιθετικές ρευστοποιήσεις και στο ΧΑ, με τον FT 25 να διασπά καθοδικά τις 375 μονάδες. Ισχυρές απώλειες για τις τράπεζες.

Η επιφυλακτικότητα δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη στις διεθνείς αγορές και ο τραπεζικός κλάδος, εντός και εκτός των τειχών, βρίσκεται ξανά στο κάδρο των ανησυχιών, εν μέσω προηγηθείσας "νηοπομπής" αρνητικών ειδήσεων (BNP Paribas, Commerzbank, ενώ στον ίδιο δρόμο δείχνουν να βαδίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Credit Agricole, η Societe Generale, η Deutsche Bank και η UniCredit).

Ακολούθησε η επίθεση των "κερδοσκόπων" στις βουλγαρικές τράπεζες, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες πριν η μητρική της πορτογαλικής Espirito Santo έχασε μια πληρωμή βραχυπρόθεσμου ομολογιακού χρέους, δημιουργώντας ντόμινο πιέσεων σε πορτογαλικές τραπεζικές μετοχές και ομόλογα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Citigroup θα κληθεί να καταβάλει περίπου 4 δισ. δολ. σε μετρητά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και 3 δισ. δολ. θα είναι αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλες πληρωμές σε περίπου 6 Πολιτείες!

Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να έρχονται τα νέα από τα ευρωπαϊκά stress tests που αναμένεται να αποκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν... υψοφοβία για την πορεία των διεθνών αγορών, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές υιοθετούν πιο επιφυλακτική στάση σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις!

Έτσι, αρκετά ξένα funds ρευστοποιούν... υπέρβαρες κερδοφόρες θέσεις, προτιμώντας να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, εν όψει πιθανών ΑΜΚ σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες θα επιβάλουν τα επικείμενα ευρωπαϊκά stress tests, αλλά και φοβούμενοι πιθανή διόρθωση στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Πιθανές και οι κινήσεις ντόμινο στο Χ.Α. όταν έγινε αντιληπτή η κίνηση σχετικά επιθετικών ρευστοποιήσεων από θεωρούμενα διορατικά και ιδιαίτερα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου δρα ως πολλαπλασιαστής στις πιθανές ρευστοποιήσεις.

Από την άλλη, το μπαράζ των εισαγόμενων υπερθετικών εκθέσεων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αποδείχθηκε επενδυτική παγίδα, καθώς το ακολούθησε σημαντικό κύμα ρευστοποιήσεων. Είναι φανερό ότι τα παρόντα δεδομένα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αποτροπή του πλαγιοκαθοδικού σεναρίου κίνησης του Γενικού Δείκτη, παρά μόνο αν υπάρξει επαναξιολόγηση της στάσης όσων έχουν τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε όλο αυτό το γενικότερο αρνητικό κλίμα, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της νότιας κίνησης και τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 να σημειώνουν παράπλευρες απώλειες, οι κινήσεις stop loss και τα αυξανόμενα margin calls απλώς επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το κλίμα.

Τέλος θα πρέπει να προστεθούν και οι επιθετικές πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα, τα οποία προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις θέσεων μόλις ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τις 375 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης τις 1.160 μονάδες.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v