Δεν διαφαίνεται η είδηση-καταλύτης που θα μπορούσε να άρει την επιφυλακτικότητα και τη νευρικότητα και να αλλάξει άρδην το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι μεγάλες ασιατικές αγορές και με πιέσεις τα εμπορεύματα. Για ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec. συνεχίζονται στην Αμερική οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου με κυριότερες αυτές των Citi (14/7), Goldman Sachs, Intel, Yahoo, JPMorgan, Johnson & Johnson (15/7), eBay, Bank of America, Abbott Laboratories (16/7) Morgan Stanley, IBM, Google, Philip Morris, Novartis (17/7) και Bank of New York, General Electric (18/7).
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην ευρωζώνη και η εκτίμηση ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς έχουν ανέβει σε ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα περιορίζουν δραματικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών.
Ερχόμενοι στα δικά μας, και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, οι μακροοικονομικές και οι γεωπολιτικές προοπτικές και η υψηλή ανασφάλεια απο αυτές, ο πολιτικός κίνδυνος, η συζήτηση για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος λιτότητας αλλά και τα χρέη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα χαρακτηρίσουν την τάση του δεύτερου εξαμήνου, όμως όλα αυτά φαίνεται να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς τις αγορές δείχνει να τρομάζει ο μπαμπούλας των ευρωπαϊκών stress tests!
Στο πολιτικό πεδίο, η αντοχή και η συνοχή της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται, με σημαντικά θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα για κάλυψη νέων κενών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.
Στα κορυφαία θέματα και η νομοθετική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μήνα με τον μήνα συνεχώς διογκώνονται, όπως και η νομοθετική παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια.
Οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να εμφανίσουν την πλήρη εικόνα, αλλά και να πάρουν οδυνηρές αποφάσεις μετοχοποίησης, ή διαγραφής χρεών, για να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι η πραγματική οικονομία. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, περιμένουν τις αποφάσεις των τραπεζών για να αρχίσουν τον επανασχεδιασμό τους, όσες βέβαια καταφέρουν και επιλεγούν από τις τράπεζες για σωτηρία.
Συμπερασματικά, οι προκλήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες και δύσκολες.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα δυσθεώρητα ύψη όπου κινούνται οι ξένοι δείκτες, τα οποία αυξάνουν αισθητά τον κίνδυνο για πιθανή μεγάλη διόρθωση παγκοσμίως.
Στις κυριότερες προγραμματισμένες οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις, σήμερα ανακοινώθηκε η τιμή διάθεσης των μετοχών της δημόσιας προσφοράς για την εταιρία ΕΛΤΕΧ - Άνεμος, στο 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρία αναμένεται να περάσει -επίσημα- το κατώφλι του χρηματιστηρίου την Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Επίσης, σήμερα εκπνέει η προθεσμία απάντησης της Forthnet στη μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την απόκτηση της Nova, ενώ αύριο, 15 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων για την εθελουσία έξοδο στον ΟΠΑΠ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκδηλώνοντας τη δυσφορία της για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό διότι τα κεφάλαια προέρχονται από δάνεια δικά της.
Τεχνικά, και σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά τις 1.135 μονάδες και βρεθεί χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο για δύο ακόμα συνεδριάσεις, θα υπάρξει ζήτημα καθοδικής ώθησης προς τη ζώνη στήριξης των 1.115-1.095 μονάδων. Αντιθέτως, εάν ο Γενικός Δείκτης επανακτήσει με αξιώσεις τις 1.160 μονάδες, μπορεί να αρπάξει ανοδικά τις 40 μονάδες που απομένουν έως τις 1.200.