Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ημέρα ανόδου για το χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Αθροιστικά κέρδη 4,71% για τον τραπεζικό δείκτη, σε τρεις συνεδριάσεις. Άνοδος άνω του 2% για Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Πτώση για ΕΛΠΕ. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Καμία αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α., με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να οδηγούν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στην ανοδική αντίδραση που έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας και προσπαθεί να πείσει ότι κάτι αλλάζει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ότι οι πιέσεις που προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, ήταν μία ακόμα "λάθος εκτίμηση της Αγοράς" (!)

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον δεύτερο να αθροίζει κέρδη 4,71%, μετά από τις απώλειες 8,69% που σημείωσε την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Με "ανοδικό καύσιμο" το μπαράζ των "εισαγόμενων" θετικών εκθέσεων για τον κλάδο, που μόνο τυχαία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, "ομοθυμαδόν" κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες, τα ξένα ενεργά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να "ξανασηκώσουν σκόνη" στο Τραπεζικό ταμπλώ, προκειμένου να προχωρήσουν σε "μοίρασμα της τράπουλας". Και είναι τα ίδια χαρτοφυλάκια που την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα προχωρούσαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, με κύριο εκφραστή τις Τραπεζικές μετοχές, επικαλούμενα τις "απαιτητικές" αποτιμήσεις και τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ (!)

Από εκεί και πέρα και σε κάθε περίπτωση, ελλείψει "αντίπαλου δέους", το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι οι ξένοι θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, κατά το δοκούν, ενώ σταδιακά δείχνει να συρρικνώνεται και ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών, μέχρι, τουλάχιστον, να προκύψει η επόμενη επιχειρηματική είδηση.

Το Χ.Α. επέστρεψε και θα παραμείνει στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, αν δεν προκύψει κάποιος "joker" από τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests" και οι Τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να "απαιτούν την μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ ελάχιστοι από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο σαν "καλές εφεδρείες" θα αντιμετωπίζονται από τους ενεργούς παίκτες (!)

Όμως υπάρχουν και τα χαρτοφυλάκια που κινούνται βάσει των τεχνικών ενδείξεων και έτσι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Τραπεζικός δείκτης άφησε πίσω του τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών (172 μονάδες) και επέστρεψε στην αποφασιστική ζώνη 174 - 179 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα επιτρέψει την κίνηση προς τις 185 μονάδες.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα, μία κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1235 - 1240 μονάδες και του FTSE25 μέχρι τις 400 μονάδες, μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, επόμενη "στάση" για τον Γενικό Δείκτη οι 1260 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 406 μονάδες". Το τεχνικά ζητούμενο, λοιπόν, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, με την σημαντική βοήθεια των τελικών δημοπρασιών και παραμένει ζητούμενο το ποια χαρτοφυλάκια θα πεισθούν για τις "δυνατότητες" του νέου βραχυπρόθεσμου ανοδικού σχηματισμού και θα ακολουθήσουν τους "όψιμους αγοραστές".

Από την άλλη και παρά την σημαντική ενεργοποίηση των αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ και οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι. Η εικόνα θα αλλάξει αν ο τίτλος της Alpha Bank επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 0,7300 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 2,88 ευρώ, της Πειραιώς υψηλότερα των 1,76 ευρώ και της Eurobank υψηλότερα των 0,4100 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά την σημαντική διόρθωση που προηγήθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραπεζικός κλάδος δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, έστω και με χαμηλότερες συναλλαγές" αναφέρει η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.

Ενώ οι διεθνείς Αγορές βοηθούν στην ανάκαμψη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, χαμηλό παραμένει το ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τάση που δεν πρόκειται να αλλάξει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι η τρέχουσα ειδησεογραφία, από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, δεν δείχνει να διαθέτει τον αποφασιστικό καταλύτη προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να "απαιτήσει" κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, οι πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα οι αντιδράσεις εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την "μικρή" ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, μαζί με την αναμενόμενη άφιξη της τρόικας.

Ωστόσο αυτή την περίοδο το Χ.Α. παρουσιάζει ευκαιρίες επιλεκτικών τοποθετήσεων, μόνο για χαρτοφυλάκια που κινούνται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της μεταβλητότητας.
Από την άλλη, η συνεχιζόμενη άντληση κεφαλαίων από Δημόσιο και Επιχειρήσεις, με σχετικά χαμηλότερο κόστος, είναι σαφώς θετική ένδειξη όσον αφορά τις εκτιμήσεις των ξένων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management, σημαντικό ρόλο για την μεσοπρόθεσμη στο Χ.Α. θα παίξει ο Τραπεζικός κλάδος, τόσο με το απαιτούμενο άνοιγμα της ρευστότητας προς τις Επιχειρήσεις, όσο και από το τι θα προκύψει από τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ στο σύνολο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών, όπου ξεχώρισαν το +1,55% για τον δείκτη Hang Seng, το +1,48% για τον ASX 200 και το +1,27% για τον Sensex 30, ενώ σε υψηλό πέντε μηνών σκαρφάλωσε ο δείκτης Nikkei υποβοηθούμενος από τα νέα ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με την προσοχή των επενδυτών να αποσπά ο Φαρμακευτικός κλάδος μετά την πρόθεση της Ελβετικής Roche να αγοράσει τη Seragon Pharmaceuticals για 725 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος των φαρμάκων παραμένει στο επίκεντρο συγχωνεύσεων και εξαγορών εδώ και αρκετούς μήνες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, όπου οι δείκτες στο NYSE, "απολαμβάνουν" τα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, χωρίς να δείχνουν διαθέσεις έντονης διόρθωσης, με κινήσει πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αλλά και συγκρατημένα θετική διάθεση, ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street.

Οι θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 281.000 τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η άνοδος που καταγράφηκε είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2012. Με βάση τα στοιχεία του ADP στον Κατασκευαστικό τομέα προστέθηκαν οι περισσότερες θέσεις από το Φεβρουάριο του 2006. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι παραγγελίες στα Αμερικανικά εργοστάσια υποχώρησαν 0,5% τον Μάιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,3% στις παραγγελίες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την "WSJ" η Ελλάδα σχεδιάζει να επιχειρήσει νέα έξοδο στις Αγορές για τρεις λόγους:
 
Πρώτον, στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. 
 Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση $3 δισ. της Ελλάδας στέφθηκε με επιτυχία. Τρίτον, μετά το PSI το 2012, η Ελλάδα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. 
 
Από την άλλη, σε αύξηση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ, στα 10,6 ευρώ ανά μετοχή από 10 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Wood and Company, δίνοντας σύσταση "Buy".
 
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 12.431.980 μετοχών της εταιρείας Compucon με διαγραφή από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 1.130.180 μετοχές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 1.130.180 νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,418 ορίζεται η 8/7/2014.
 
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης και σήμερα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1252,39 μονάδες (+1,92%). Η σταδιακή έλλειψη δυνάμεων είχε σαν αποτέλεσμα την πρόσκαιρη υποχώρηση του Δείκτη προς την περιοχή των 1238 μονάδων, ενώ η νέα κινητοποίηση των αγοραστών έφερε, στις 17.00, τον Δείκτη στις 1241,4 μονάδες (+1,02%). Από εκεί και πέρα "ανέλαβαν" οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον Δείκτη στις 1248,01 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,56% (!)
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Eurobank,Intralot, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ. Με την "θετική αύρα" των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, FolliFollie Group, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
 
Ο τζίρος σχετικά μειωμένος, σε σχέση με χθες, συρρικνώθηκε στα 129 εκατ. από τα οποία τα 28,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΔΑΚ20, ΛΑΜΔΑ, ΛΑΜΔΑΔ, ΟΤΕ). Να σημειωθεί ότι  "πακέτο για το 5,57% του μετοχικού κεφαλαίου της LamdaDevelοpment πραγματοποιήθηκε στο Χ.Α., το οποίο αφορούσε 4.441.235 μετοχές στην τιμή των 4,55 ευρώ. Το δεύτερο "πακέτο" αφορούσε 4.441.235 δικαιώματα της Lamda στην τιμή των 0,30 ευρώ.
 
Έντεκα τίτλοι (ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΠΡΟ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ) απέσπασαν το 86% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα στην Dionic, σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Ικτίνο, Σιδενόρ καιFrigoglass, χωρίς ενδείξεις "κόπωσης" η FG Europe, λιγότερο "πειστικοί" οι σημερινοί αγοραστές στηνAudiovisual, ενώ, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, στην συνέχεια υποχώρησαν οι αγοραστές σε Μοχλό και Τεχνική Ολυμπιακή, με τον δεύτερο τίτλο να κλείνει με σημαντικές απώλειες και στο χαμηλό ημέρας (!)

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να συρρικνώνονται αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.017 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.476, 6.869 για τον Ιούλιο, 386 για τον Αύγουστο και 1.221 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 403) κινήθηκε μεταξύ 397,75 και 406,25 μονάδων και κινούμενο σχετικά επιφυλακτικότερα μείωσε την υπερτίμηση στο 0,04%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.081), ΔΕΗ (590), Alpha Bank (2.640), Εθνική (2.927), Πειραιώς (2.325), MIG (342), Eurobank (1.533), Ελ. Πετρέλαια (175), Μυτιληναίο (276), Intralot (117), ΕΥΔΑΠ (131), ΓΕΚ (219).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόνο 416 δικαιώματα (373 calls και 43 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 37%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (103.157.671 τεμ.), Εθνική (2.560.044 τεμ.), Πειραιώς (18.902.788 τεμ.), Eurobank (2.253.674 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v