Συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 4,87%.
Με το τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθίσταται εμφανές ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια έχουν υιοθετήσει στάση αναμονής, περιμένοντας να περατωθεί το διορθωτικό κύμα και να ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη των συμβολαίων Ιουνίου.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το triple witching Ιουνίου και εδώ ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της τριπλής λήξης του Μαρτίου 2014 (21/3) βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1330,69 μονάδες και τον FTSE25 στις 428 μονάδες, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα.
Τεχνικά, με το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό (1252,95 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι του τεχνικού κενού (gap) που υπήρχε μεταξύ 1259 και 1251 μονάδων και βέβαια η προσοχή μεταφέρεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς αν διατηρηθεί η "νότια" κίνηση με τον Γενικό Δείκτη να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1245 - 1220 και τον FTSE25 χαμηλότερα της ζώνης 400 - 394, χαλάει το σενάριο που θέλει άμεση κίνηση προς νέα υψηλά και τίθεται εν αμφιβόλω το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum.
Από την άλλη εκείνο που παραμένει σταθερό στο Χ.Α. είναι οι επικεντρωμένες συναλλαγές σε ελάχιστο αριθμό μετοχών, συνήθως μικρότερο των 10.
Έτσι και σήμερα, μόλις επτά τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group, διακίνησαν συναλλαγές αξίας 76,7 εκατ. ευρώ, ή το 71%, περίπου, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Πράγμα που σημαίνει ότι για τις υπόλοιπες 222 εισηγμένες, απέμειναν να "μοιραστούν" τα υπόλοιπα 32 εκατ.
Καθίσταται πασιφανές, εδώ και πολλούς μήνες, ότι ένας συντριπτικά μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών, δεν δικαιολογούν την παρουσία τους στο ταμπλό του Χ.Α., φαινόμενο που επιβεβαιώνεται επί καθημερινής βάσεως, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Αγορά, που με κάθε τρόπο επιβεβαιώνει την "ρηχότητά" της!
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν στην σημερινή συνεδρίαση δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες στήριξης ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς με τους ΟΤΕ, Ελλάκτωρα και Μέτκα, έδωσαν σημαντικές βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE25.
Όμως η συμπεριφορά του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, θυμίζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις περισσότερο ασανσέρ και λιγότερο "βαριά μετοχή". Αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ακολούθησαν δύο αξιοπρόσεκτα πτωτικές και οι αγοραστές εμφανίστηκαν και πάλι κατά την σημερινή συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα 12,60 και 14,00 ευρώ αποτελούν τα δύο άκρα της ταλάντωσης και διάσπαση ενός εκ των δύο μπορεί να σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.
Άλλος ένας Δεικτοβαρής τίτλος που μπορεί να αξίζει αναφοράς είναι αυτός της Τρ. Πειραιώς, καθώς μετά από 14 συνεδριάσεις επέστρεψε εκ νέου χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ), κλείνοντας μάλιστα και στο χαμηλό ημέρας!
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Δημήτρης Τζανάς
Το επίπεδο των 1320 μονάδων αποτέλεσε στην παρούσα φάση οροφή για το Γενικό Δείκτη, καθώς η αξία των συναλλαγών σημείωσε υποχώρηση εμφανή υποχώρηση, διαμορφωνόμενη μάλιστα και κάτω από τριψήφια επίπεδα, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η συναλλακτική κόπωση είχε σαν αποτέλεσμα τη αδυναμία διατήρησης στη ζώνη των 1300 μονάδων, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται κύμα σημαντικών ρευστοποιήσεων επί του παρόντος, με εξαίρεση την ειδικών χαρακτηριστικών συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε αναδιαμορφώθηκαν τα καλύμματα των λογαριασμών τύπου "margin" σε συμμόρφωση της απόφασης της Ε.Κ για σύνθεση του χαρτοφυλακίου ασφαλείας από κινητές αξίες τριών τουλάχιστον εκδοτών.
Τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκε μια απροσδόκητη εξέλιξη με τη μορφή της απειλής της Πρωτεύουσας του Ιράκ από φανατικούς μουσουλμάνους, ωθώντας την τιμή του πετρελαίου στα ύψη εν μέσω ύφεσης (στην Ευρώπη κυρίως) καθώς επανέφερε κλίμα γεωπολιτικής αστάθειας.
Οι Αγορές ωστόσο, εθισμένες από τη συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση, αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Με ανάλογη ψυχραιμία, χωρίς την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, αντιμετωπίστηκαν και οι εγχώριες ενδοκυβερνητικές τριβές καθώς γίνεται αντιληπτό ότι οι προσδοκίες για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής δεν αφορούν την τρέχουσα χρήση.
Από την άλλη πλευρά, ο συνωστισμός των επενδυτικών φορέων για Ελληνικούς τίτλους που καταγράφηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης, δημιουργεί τις βάσιμες προσδοκίες για νέο κύκλο τοποθετήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το Φθινόπωρο, λαμβάνοντας υπόψιν την αναμενόμενη εξασθένηση των συναλλαγών την Καλοκαιρινή περίοδο.
"Για το αμέσως προσεχές διάστημα, το πιθανότερο είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο πήχης των προσδοκιών" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
-Σέργιος Μελαχροινός
Στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη ουσιαστική διόρθωση, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι οποίες είχαν σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές και την κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένης και της εξάσκησης των warrants της Alpha Bank.
Η διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών προέρχεται κατά κύριο λόγο από την απόσυρση των αγοραστών, που θεωρούν υψηλές τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλώ του FTSE25 και λιγότερο από μαζικές πωλήσεις - αποχωρήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό τζίρο.
Τεχνικά, διόρθωση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1225 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική και ανεκτή, χωρίς να διαταράξει το ανοδικό momentum που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαϊου.
Την νευρικότητα της Αγοράς εντείνουν οι αλλαγές στον κανονισμό παροχής πίστωσης (margin) και το επερχόμενο triple witching Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. στα θετικά θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων Κρατικών και εταιρικών και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων funds για Ελληνικούς τίτλους.
Από την άλλη, παραμένει αστάθμητος παράγοντας οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ιράκ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Συνεχίζεται το κλίμα επιφυλακτικότητας στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τα μικτά πρόσημα να κυριαρχούν σε Ασία και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.
Σχετικά καλύτερη εικόνα και μικρά κέρδη, για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
Ξεκινώντας από την Ασία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα κατέγραψαν το Μάιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε πως η Κίνα προσέλκυσε 8,6 δισ δολ. το Μάιο, ποσό χαμηλότερο κατά 6,7% από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τις χαμηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2013.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για τη Γερμανική οικονομία. Ο δείκτης εμπιστοσύνης ZEW υποχώρησε τον Ιούνιο στο 29,8 από 33,1 τον προηγούμενο μήνα. Η πλειονότητα των αναλυτών (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters) προέβλεπε περαιτέρω ανάκαμψη του δείκτη στο 35.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε έντονη επιτάχυνση τον Μάιο στην Αμερικανική οικονομία επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα και αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο. Στο 12μηνο ο πληθωρισμός Μαΐου αναπτύχθηκε 2,1%, με ρυθμό που έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το Φθινόπωρο του 2012. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 2% του πληθωρισμού στο 12μηνο.
Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών υποχώρησαν το Μάιο οι οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών μειώθηκαν κατά 6,5% το Μάιο στο 1 εκατ. Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 6,4% στις 991.000, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Για τις οικοδομικές άδειες οι αναλυτές περίμεναν επίσης πτώση, περίπου 0,9%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, κάτω του 2% υποχώρησε το επιτόκιο στην σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο στο 1,80% έναντι του 2,13% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Την δεύτερη έξοδο στις Αγορές μέσα στο Καλοκαίρι σχεδιάζει η Ελλάδα πριν από τον Αύγουστο,
σύμφωνα με το Reuters, που μεταφέρει δηλώσεις αξιωματούχου σύμφωνα με τις οποίες "το κλίμα στις Αγορές είναι καλό για μια έκδοση μέσα στο Καλοκαίρι", προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το Reuters υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο για 7ετές ομόλογο, όσο και για 3ετές. Ωστόσο μια επταετής έκδοση φαντάζει ποιο πιθανή.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., στάση αναμονής συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που θεωρούν κρίσιμο στοιχείο την επιστροφή του τζίρου σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά τις επικείμενες αποφάσεις της Fed (ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve).
Σε κάθε περίπτωση και για όσους κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 25αρη, οι 414 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση και οι 418 η κύρια. Το "stop" στο "short" γίνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 420 μονάδων, ενώ σαν πρώτη στήριξη δείχνει η ζώνη 408 - 405.
Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1275,56 μονάδες (+1,05%). Όμως μετά τις 15.35 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1252,95 (-0,74%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1259,89 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1258,48 μονάδες με απώλειες 0,30%.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" οι Ελλάκτωρ, Μέτκα,
ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της FolliFollie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα και Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας οι πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, MIG, Eurobank.
Ελάχιστα τα άξια λόγου στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, όπου ξεχώρισαν οι αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στην Q&R, στα 0,6800 ευρώ και η επιμένουσα πλαγιοανοδική κίνηση τηςKleeman.
Κινητικότητα και φήμες για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης στην Cyclon (+25%), μετά το "πακέτο" 2.999.792 μετοχών της εταιρείας (που αντιστοιχεί στο 11,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης) και το οποίο πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση αυξημένης επιφυλακτικότητας και εναλλαγής προσήμων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων αυξάνοντας εντυπωσιακά τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (173.480 συμβόλαια).
Χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25.874, 14.695 για τον Ιούνιο, 10.971 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 208 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 408) το οποίο κινήθηκε μεταξύ 404,75 και 413,5 μονάδων και έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,15%.
Δεν σημειώθηκε αξιόλογος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (4.467), ΔΕΗ (1.770), Alpha Bank (13.050), Εθνική (33.870), Πειραιώς (19.553),
ΟΠΑΠ (1.521), MIG (12.777),
Eurobank (59.391), Ελ. Πετρέλαια (1.857), ΓΕΚ (5.862), ΕΧΑΕ (10.647), Μυτιληναίο (3.710), Ελλάκτωρα (465), Τιτάνα (284), Intralot (589), Μέτκα (392), ΟΛΠ (162), Motor Oil (173), Frigoglass (359), Σιδενόρ (220), Σωλ. Κορίνθου (141), Τέρνα Ενεργειακή (1.673), Eurobank Properties (102), Viohalco (202).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 36% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 527 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (498 δικαιώματα αγοράς και 29 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (209.744.140 τεμ.), Εθνική (1.891.526 τεμ.), Πειραιώς (19.670.782 τεμ.), Eurobank (7.325.064 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 26.475 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.