Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χαμηλό ημέρας έστειλαν το ΧΑ οι δημοπρασίες

Τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση με σημαντική μείωση των συναλλαγών. Οι πωλητές έβαλαν τη σφραγίδα τους στο τέλος. Σε στάση αναμονής οι «ενεργοί παίκτες» Δώδεκα blue chips έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδειξε να περισσεύουν η απονεύρωση των συναλλαγών και η συναλλακτική απαξίωση σε συνεχώς και μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ (το τελευταίο τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο εδώ και αρκετούς μήνες).

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.30 και μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 90 εισηγμένοι τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 64 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1001 τεμάχια (!)

Εμφανής, κατά την σημερινή συνεδρίαση η στενότητα, τόσο στο εύρος ημερήσιας διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, όσο και από πλευράς τζίρου, καθώς το "κουδούνι της λήξης" βρήκε να έχει σημειωθεί ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/5 (74,5 εκατ.).

Μάλιστα, σχετικό ενδιαφέρον έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τόσο τον Γενικό Δείκτη, όσο και 12 τίτλους του FTSE25, στα χαμηλά ημέρας.

Η τρέχουσα περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από έλλειψη σημαντικής ειδησεογραφίας και η όποια προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί στο επερχόμενο triple witching Ιουνίου.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα Ελληνικά ομόλογα, Κρατικά και εταιρικά, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών στο Χ.Α., εκτός και αν οι ξένοι διαχειριστές έχουν αρχίσει να ... προγραμματίζουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές...

Σε μία τέτοια περίπτωση και με δεδομένη την "λειψανδρία" από πλευράς εγχώριων επενδυτών, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση και από ότι έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, οι ενεργοί παίκτες παραμένουν στο περιθώριο, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διόρθωση, αλλά και να δουν ποιες μετοχές θα οδηγήσουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς.

Και επειδή οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τους πολλούς και όλοι αναφέρονται στα επίπεδα των 1260 - 1250 και 1220 μονάδων, είτε ο Γενικός Δείκτης δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο, είτε θα δώσει καθοδική διαφυγή και χαμηλότερα των 1220 μονάδων, αναγκάζοντας σε κινήσεις "stop loss" και επείγοντα κλεισίματα "long" θέσεων.

Εκείνο το οποίο δείχνει απόλυτα βέβαιο, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,58% και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή από το Φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις θα επιστρέψουν "πρώτο τραπέζι πίστα", το Χ.Α. έχει το υπόλοιπο του Καλοκαιριού, για να δώσει ένα ακόμα ανοδικό κύμα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν ενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Η Αγορά, σε "intraday" γράφημα μας έχει δώσει έξοδο από τις 422 μονάδες του FTSE25 και χρειάζεται μία κατοχύρωση του 430 επιπέδου, σε μέρα, για να μπορέσει να δώσει και πάλι στόχο στα παλαιά μας υψηλά, αν μη τι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα λήξης συμβολαίων που ξεκινάει με τις "μάχες" να είναι σημαντικές ανάμεσα στους "short" και "Long" παίκτες.

Το ενδιαφέρον, εκ μέρους των ξένων funds συνεχίζει να είναι μεγάλο, τόσο σε μετοχές όσο και εταιρικά ομόλογα με την Alpha Bank να καταφέρνει να καλύψει έκδοση κοντά στο 3,55%, επίπεδο πολύ χαμηλό σε σχέση με το παρελθόν.

Φήμες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds για τοποθετήσεις, μέσω "πακέτων" στον Τραπεζικό κλάδο, μετά την επιτυχία του roadshow την εβδομάδα που πέρασε.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξος, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ουσιαστικά το 1260-1250 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη μας, που θα πρέπει να κρατήσει αν θέλει το momentum να μείνει ανοδικό, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει μεγάλο volatility, με μεγάλους όγκους, παρόλα αυτά χρειάζεται μία κατοχύρωση του επιπέδου του 210 για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση, ενώ μία διάσπαση του 175, σε μέρα, θα προβληματίσει την κίνηση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (-1,09%), ASX 200 (+0,13%), Shanghai (+0,74%).

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, στην Κίνα κυκλοφορούν τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα (εκτός Τραπεζικών ομολόγων) από οποιαδήποτε άλλη Χώρα στον Πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Standard & Poor's. Σε έκθεσή της, η S&P εκτιμά ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, πλην Χρηματοπιστωτικού κλάδου, στην Κίνα, ανήλθαν στα 14,2 τρισ. δολ. στα τέλη του 2013, σε σύγκριση με 13,1 τρισ. στις ΗΠΑ. Ο οίκος προβλέπει μάλιστα ότι οι εκδόσεις επιχειρηματικών ομολόγων από Ασιατικές Επιχειρήσεις θα προσπεράσουν τον όγκο ομολόγων της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης μαζί, το 2016.

Από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2018, οι Κινεζικές εταιρίες αναμένεται να δανειστούν 20 τρισ. δολάρια, μέγεθος που θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συνολικών εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων όλου του Πλανήτη. Συνολικά μέχρι την λήξη του 2018, οι εκδόσεις επιχειρηματικών ομολόγων θα ανέρχονται στα 60 τρισ. δολάρια και η ευρύτερη Περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού θα έχει εκδώσει το μισό του συνόλου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η EΚΤ δεν αναμένεται να λάβει επιπλέον μέτρα τόνωσης τους επόμενους μήνες, καθώς θα πραγματοποιεί ελέγχους στους ισολογισμούς των Τραπεζών, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Όπως τόνισαν, η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο, εξαιτίας της απροθυμίας των Τραπεζών να αυξήσουν τον δανεισμό κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Σημειώνεται πως ο έλεγχος στους ισολογισμούς των Τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης Empire βελτιώθηκε τον Ιούνιο και ανήλθε στο 19,3 για την Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης μεταποίησης θα διαμορφωθεί στο 15.
Η βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, αυξήθηκε 0,6% τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5%.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης Κατασκευαστικού κλάδου ανήλθε στο 49 τον Ιούνιο, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα σε 5 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των National Association of Home Builders/Wells Fargo. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 47, σε σύγκριση με 45 τον Μάιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα προσεχή έτη αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεση για τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018) ακόμα και αν απαιτηθεί η επέκταση μέτρων που λήγουν.

Η μετοχή της Εθνικής Τρ. είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που παράγει υγιή κερδοφορία σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Τουρκία, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το Barrons. Η Τράπεζα έχει εγγράψει σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά πλέον υποχωρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει επιστρέψει σε κερδοφορία, κάτι που την θέτει μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αναφέρει. Η μετοχή θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά περίπου 20% στους επόμενους 12 μήνες, σημειώνει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Σε 451.179.721 κοινές μετοχές, ήτοι το 3,53% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank αντιστοιχούν τα ασκηθέντα Warrants, με αντίστοιχη αύξηση των εν κυκλοφορία μετοχών (free float). Το αναλογούν ποσόν το οποίο καταβλήθηκε από τους ενασκώντες Warrants προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται σε Ευρώ 206.459.840,40. Συνεπεία των ανωτέρω, τα εκδοθέντα Warrants τα οποία παραμένουν σε ισχύ ανέρχονται πλέον σε 1.143.803.533, ενώ οι μετοχές της Τραπέζης επί των οποίων σύρονται και τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέρχονται σε 8.474.088.060.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1281,25 μονάδες (+0,83%), για να ακολουθήσει νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων.

Μετά τις 15.45 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1268,3 μονάδες (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1262,31 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 91,7 εκατ. από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ). Τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank, "απασχόλησαν" το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Πειραιώς, ενώ αντίθετα δεν "ακούμπησαν το πράσινο" οι Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές, για την Axon, η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Dionic, που προσπαθεί να αντιδράσει μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, επιμένει πλαγιοανοδικά η Kleeman, ενώ στην Q&R και στα 0,6790 ευρώ, άλλαξαν χέρια 100000 τεμ. (όχι "πακέτο").

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση αυξημένης επιφυλακτικότητας και εναλλαγής προσήμων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγοράς Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, αυξάνοντας τις συναλλαγές  τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.335 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 47.768, 26.601 για τον Ιούνιο, 20.498 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 669 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 409) κινήθηκε μεταξύ 406 και 414,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,14%.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2.165.600 Alpha Bank, 5.000 ΟΠΑΠ, 6.700 ΕΥΔΑΠ, 12.000 ΕΕΕ, 20.100 ΟΤΕ, 10.000 Jumbo, 100.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.842), ΔΕΗ (1.339), AlphaBank (10.417), Εθνική (10.959), Πειραιώς (1.918), ΟΠΑΠ (2.377), MIG (5.270), Eurobank (19.019), Ελ. Πετρέλαια (2.838), ΓΕΚ (925), ΕΧΑΕ (245), Μυτιληναίο (1.750), Ελλάκτωρα (224), Τιτάνα (324), Intralot (357), ΕΥΔΑΠ (291), Μέτκα (126), ΟΛΠ (236), Motor Oil(209), Frigoglass (215), EEE (117).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance,     ιδιαίτερα περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (673 τεμάχια), με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (668 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (5τμχ). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 36%. 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(209.321.312 τεμ.), Εθνική (2.016.934 τεμ.), Πειραιώς (19.692.052 τεμ.), Eurobank (2.165.807 τεμ.).
 
Ας σημειωθεί ότι 35.297 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v