Εν μέσω ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος και τις πρώτες ενδείξεις διόρθωσης σε κύρια ξένα χρηματιστήρια το Χρηματιστήριο Αθηνών καλείται να (ξανά) βρει τον ρυθμό του.
Αυτή την φορά σε μεγαλύτερο συγχρονισμό με τα ξένα χρηματιστήρια- κάτι που σημειώναμε αναλυτικά στο σχόλιο μας του Σαββατοκύριακου- με τους βασικούς δείκτες να «δοκιμάζουν» ισχυρές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με την οδύνη των συμβιβασμών να αρχίζει για την κυβέρνηση, την αγορά να κάνει «ταμείο» μετά το 2ήμερο Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη. Και με την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επιχειρεί να «πάρει επάνω» του 2-3 πολύ σημαντικά big deals. Το αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειες θα φανεί στις αμέσως επόμενες 1-2 εβδομάδες, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μία ανάλογη αποτύπωση των όποιων συμφωνιών στο...ταμπλό.
Από τις 1.270 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 410 ο FT25, από την περιοχή των 177 ο τραπεζικός (με απώλειες 3,56% στην συνεδρίαση της Παρασκευής) αλλά με την αξία των συναλλαγών στα 152,6 εκατ. ευρώ από τα οποία το 64% στις τραπεζικές Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.
Στα νέα δεδομένα για τις επιλεγμένες μετοχές και τα νέα σχέδια κυρίως των ξένων επενδυτών & παικτών αναφέρεται εκτενώς ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνοντας πως «...από την ανάλυση των τιμών-στόχων φαίνεται ότι ισχυρά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις από την εγχώρια αγορά, που χρειάζονται και δεύτερη ανάλυση, παρότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου επέφερε repricing στις τιμές-στόχους για την πλειονότητα των μετοχών που παρακολουθούνται συστηματικά. Αυτό όμως που φαίνεται να αλλάζει είναι οι κύριες επιλογές, αφού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τίτλοι του ΟΠΑΠ, της Folli Follie Group, της Τιτάν της ΕΧΑΕ και των τραπεζών κάνουν δυνατό comeback, ενώ φαίνεται να υποχωρούν Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Frigoglass και Coca Cola HBC».
Θα συμπληρώσω πως την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκαν «νέες υψηλές τιμές» για τις μετοχές των ΤΙΤΑΝ και Folli Follie Group. Στα 26,80 ευρώ για την πρώτη, στα 33,10 για την δεύτερη αμφότερες στην συνεδρίαση της 11 Ιουνίου. Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας άλλες δύο εισηγμένες «δοκίμασαν» αποτίμηση υψηλότερη των 2 δις ευρώ με του ΤΙΤΑΝ να υποχωρεί στα 1,91 δισ. ευρώ (την Παρασκευή) και του FF Group να παραμένει υψηλότερα στα 2,18 δις ευρώ.
Συγκρατημένες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν στο επιτυχές- μετά από καιρό- 2ήμερο της Νέας Υόρκης και πλέον αναμένεται η «εξαργύρωση» του μεγάλου ενδιαφέροντος στο...ταμπλώ. Στο σχετικό θέμα του Euro2day αναφέρεται, πως τα εύσημα έλαβαν οι ελληνικές εταιρείες δια στόματος μεγάλων επενδυτικών funds. Μεταξύ άλλων τα: Alpine Woods, Armor Capital, Blackrock, Capital International, Fidelity, Morgan Stanley, Paulson & Co, Moore Capital, Fairfax, Fintech Advisors, Franklin Mutual, Hamlyn Watsa, Wellington Management, Zesiger Capital, Everest Capital, State Street, Forward Management, Vashap Capital, Raffles Associates.Βεβαίως τα εύσημα θα πρέπει τώρα να μετατραπούν σε πράξεις με εμπλοκή των ξένων funds στα ελληνικά πράγματα και τα επόμενα βήματα των εγχώριων επιχειρήσεων.
Προφανώς για κάποιες εταιρείες οι «καλές» εξελίξεις δεν αποκλείεται να έρθουν σύντομα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι κάποιων από τα παραπάνω funds, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων και προκειμένου να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο επαφών με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνάντησαν στη Νέα Υόρκη.
Το σημαντικό για τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες του Large Cap και δυο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με ξένους διαχειριστές οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη και ολοκληρώνονται μετά από 10 περίπου ημέρες. Για να δούμε με την απαραίτητη προϋπόθεση, πως θα ηρεμήσουν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας τα ξένα χρηματιστήρια, καθώς κατά γενική εκτίμηση αυτή τη φορά το ΧΑ δεν μπορεί να πάει κόντρα στο διεθνές κλίμα και την τάση που τείνει να διαμορφωθεί από Ν. Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη, Παρίσι.