Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και την παραμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Οι "δοκιμαστικές βουτιές" του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, είχαν ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Τετάρτης (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1285,13 μονάδες) και συνεχίστηκαν και στην συνεδρίαση της Πέμπτης (χαμηλό ημέρας στις 1295,42 μονάδες), όμως η "επέμβαση του ιππικού" έκλεινε τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, δίνοντας την εντύπωση ότι τα "πάντα ήταν υπό έλεγχο".
Δυστυχώς σήμερα και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα των 1300 μονάδων, ο Δείκτης, με εντυπωσιακή ευκολία, επέστρεψε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δίνοντας το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και εντείνοντας τις ανησυχίες των υπεραγορασμένων, εν όψει του επερχόμενου triple witching την Παρασκευή 20/6.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν σαν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο, ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και να κλείσει το "τεχνικό κενό" που έχει αφήσει στην περιοχή των 1259 - 1251 μονάδων.
Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (104) μετοχών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 5), επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι η Σοφοκλέους παραμένει μία Αγορά που ανεβαίνει με λιγότερο από 10 τίτλους και πέφτει με όλους (!!!)
Από εκεί και πέρα και εκτός από την χαμηλή διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, σημαντικό ρόλο στην αύξηση της νευρικότητας έπαιξαν και οι "αναγκαστικές" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στους όρους των λογαριασμών "margin". Βέβαια αυτοί που σήμερα προχώρησαν σε "αναγκαστικές" μειώσεις θέσεων, δεν προχώρησαν και σε ανάλογες τοποθετήσεις, σε άλλους τίτλους, πιθανότατα προσδοκώντας να τοποθετηθούν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές, αν συνεχιστεί η διόρθωση.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, "η ΑΕΠΕΥ διασφαλίζει επαρκή βαθμό διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου ασφαλείας με γνώμονα τη διασπορά κινδύνου μεταξύ των στοιχείων του χαρτοφυλακίου ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πρόσφορο κριτήριο. Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας απαρτίζεται από κινητές αξίες τουλάχιστον τριών εκδοτών και η αξία οποιουδήποτε στοιχείου που περιλαμβάνεται σε αυτό δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 40% της τρέχουσας αξίας αυτού. Το ποσοστό του αρχικού περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφάλειας. Το ποσοστό του διατηρητέου περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφάλειας.
Μέχρι την εκπλήρωση της υποχρέωσης κάλυψης του διατηρητέου περιθωρίου, η ΑΕΠΕΥ δεν θα προβαίνει για λογαριασμό του Πελάτη σε καμία άλλη αγορά κινητών αξιών με Πίστωση. Η παρούσα υποχρέωση δεν ισχύει όταν: Στη σύμβαση πίστωσης έχει συνομολογηθεί μεταξύ ΑΕΠΕΥ και Πελάτη της, ότι η εξόφληση της Πίστωσης γίνεται εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών (Τ+3)".
"Με δεδομένο ότι η απόφαση τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 16/06/2014 προτείνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή στους παραπάνω κανόνες διασποράς".
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο άρθρο του Euro2day.gr και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., αναφερόταν ότι στις 30/5, το 43,35% των ενεργών χαρτοφυλακίων εμπεριείχε μόλις μία μετοχή (!) Το 42,4% είχε από 2 έως 5 μετοχές, το 9,91% είχε 6 έως 10 μετοχές και το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό του 4,34% των χαρτοφυλακίων είχαν περισσότερες από 10 μετοχές.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και όσον αφορά το "intraday" γράφημα, η Αγορά έχει δώσει ένα πρώτο σήμα εξόδου και αυτό ακυρώνεται μόνο με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1309 μονάδων και κλείσιμο του FTSE25 υψηλότερα των 425 μονάδων.
Από την άλλη και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις είναι για τον Γενικό Δείκτη στις 1263, 1250, 1225 και 1200 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 410, 403 και 394 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 174 και 165 μονάδες. Χαμηλότερα των 1250, 410 και 174 μονάδων, το κλίμα έχει αρχίσει και χαλάει.
Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 2,64% και από τον Τραπεζικό 6,95%.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 9,29%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε απώλειες 1,17%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
Η Χρηματιστηριακή Αγορά, αφού υποδέχθηκε την Τρίτη με άνοδο τον νέο Υπουργό οικονομικών και τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις διόρθωσε, κάτι απόλυτα φυσιολογικό αφού προερχόταν από μία ανοδική κίνηση 257 μονάδων σε δεκαπέντε συνεδριάσεις, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.
Η διόρθωση έγινε με μειωμένο τζίρο σε σχέση, με την άνοδο, παραπέμποντας σε αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών και όχι σε σοβαρές ρευστοποιήσεις.
Το επίπεδο που μπορεί να θεωρηθεί περιοχή επιλεκτικών τοποθετήσεων και περιοχή στήριξης είναι οι 1260 με 1250 μονάδες όπου κλείνει και το ανοδικό "gap" (από 5/6). Η διόρθωση των ξένων Αγορών και η αναταραχή στο Ιράκ βοήθησαν στο διορθωτικό κλίμα. Αναταραχή προκλήθηκε και από τη φημολογία για επικείμενο placement μετοχών της Πειραιώς καθώς και από την τροποποίηση του κανονισμού margin από 16/6 (καμία μετοχή με διασπορά άνω του 40%).
Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επιβεβαιώθηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης ενώ επιτυχημένη ήταν και η έκδοση τριετούς ομολόγου από την Alpha Bank. Το ενδιαφέρον αυτό είναι ικανό να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά, στη περιοχή των 1380 μονάδων.
Θετικό επίσης για τον Γενικό Δείκτη είναι το κλείσιμο για δεύτερη εβδομάδα πάνω από τις 1265 μονάδες, τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο ήταν ενθαρρυντικά που δείχνουν ότι μπορεί να υπερβούμε το στόχο αύξησης του ΑΕΠ για το 2014.
"Ο τζίρος της Αγοράς παραμένει σε επιλεγμένες μετοχές, με τις Τράπεζες να έχουν σημαντικό ποσοστό σε αυτόν. Ο δείκτης των Τραπεζών πλησίασε την αντίσταση των 200 μονάδων και διόρθωσε προς τις 178 μονάδες που πρέπει να κρατήσει και να αντιδράσει ανοδικά. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων ενώ και η Eurobank θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος συναλλαγών της Guardian Trust.
-Απόστολος Μάνθος
Απολύτως θεμιτή είναι η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 1300 - 1280 μονάδων μετά και την έντονη ανοδική κίνηση από την περιοχή των 1065 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Χαρακτηριστικό είναι το candlestick, πού αποτυπώνεται στο weekly chart τιμών, με το κυρίως σώμα να διαμορφώνεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ανοδικών εβδομάδων. Ένδειξη η οποία ενισχύει την αίσθηση "χωνέματος" του κερδισμένου εδάφους, παρά ρευστοποιήσεις και διανομή.
Μάλιστα όσο ο Γενικός Δείκτης δε "ροκανίζει" καθοδικά το ανοδικό τμήμα της πρώτης εβδομάδος του Ιουνίου με κάτω όριο τις 1225 μονάδες, τόσο θα συσσωρεύει πόντους το σενάριο ανοδικής πλήρωσης των 1400 μονάδων με καταγραφή νέων υψηλών.
Στο πολύ βραχυπρόθεσμο τεχνικό πεδίο τα σημεία, που χρειάζονται προσοχή είναι, για μεν τους "Bulls" οι 1330 μονάδες και για δε τους "Bears" οι 1260 με 1250 μονάδες. Πάντως έτσι όπως είναι στοιχειοθετημένα τα διαγράμματα και οι τεχνικοί δείκτες η μετέπειτα κίνηση του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα, όπου παραδόξως έχουμε και το "triple witching" . Το σίγουρο είναι ότι η εκδήλωση ενός νέου εβδομαδιαίου ανοδικού candlestick με κλείσιμο άνω των 1360 μονάδων θα σημάνει "συναγερμό" στις τάξεις των αναλυτών.
Στον έτερο γνωστό δείκτη, αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το σημαντικό στοιχείο ενίσχυσης του ανοδικού σεναρίου είναι η διατήρησή του πάνω από τις 410 μονάδες με πιθανό καθοδικό "peak" τις 403 μονάδες.
Όσο ο FTSE25 κρατάει αυτή την περιοχή στήριξης και κινείται πέριξ των 425 μονάδων, τόσο θα εκτονωθεί έντονα ανοδικά προς τις 440 μονάδες.
Εδώ αυτό, που διαφαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών είναι ότι το γεγονός της σταθεροποίησης στα υψηλά σε συνδυασμό με το ανοδικό "break" στο "Butterfly pattern" των τελευταίων 12 εβδομάδων, μπορεί να οδηγήσει το δείκτη προς τη "middle upper line" του μακροπρόθεσμου καναλιού στις 470 μονάδες περίπου, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
-Στρατής Πολυχρονέας
Τελικά ο Γενικός Δείκτης, την εβδομάδα που διανύσαμε, καίτοι μπόρεσε να αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως τις 1328,60 μονάδες στις 10/12, ωθούμενος από τις εξαιρετικά υψηλές συναλλαγές στις Τράπεζες, κυρίως, δεν κατάφερε να αντιπαρέλθει πρωτίστως τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη ένταση στο Ιράκ (έχει ήδη οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό 9μήνου) και δευτερευόντως τη φημολογία για την αλλαγή στην τιμή εξάσκησης των warrants των Τραπεζών και την έκθεση του ΔΝΤ, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής η σημαντική αποκλιμάκωση στο μεσοσταθμικό επιτόκιο της τελευταίας δημοπρασίας των ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων, το οποίο υποχώρησε στο 2,15% (2,70% στη δημοπρασία του Μαΐου, 3,01% στη δημοπρασία του Απριλίου, 3,60% στη δημοπρασία του Μαρτίου και 4,00% στη δημοπρασία του Φεβρουαρίου), η οποία λογικά την προσεχή εβδομάδα θα οδηγήσει το μεσοσταθμικό επιτόκιο της δημοπρασίας των 13 Εβδομάδων από το 2,13% στη δημοπρασία του Μαΐου σημαντικά κάτω του 2%.
Το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για αποδόσεις, το οποίο σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω των αρχικών στόχων που είχαν τεθεί για το 2013, έχει οδηγήσει σε μια συνεχή "μειοδοσία" στις δημοπρασίες των ΕΓΕΔ και σε ένα αντίστοιχο φαινόμενο και στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα.
Η Alpha Bank εκμεταλλευομένη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα Τραπεζικά χρεόγραφα άλλων Χωρών της Ευρωζώνης, πέτυχε να αντλήσει το ποσό των €500 εκατ. προσφέροντας μεσοσταθμική απόδοση 3,50% για την 3ετή διάρκεια του ομολόγου, με το εντυπωσιακά χαμηλό τοκομερίδιο του 3,375%.
Αυτό που οφείλει να παρατηρήσει κανείς, όχι μόνο στις εγχώριες, αλλά και στις ξένες εκδόσεις και τιμολογήσεις χρεογράφων, είναι ότι η υψηλή ρευστότητα των Αγορών έχει οδηγήσει την προσφερόμενη απόδοση σε αντιστοιχία με τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής, όπως αυτός αποτυπώνεται στις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις που τυγχάνουν οι εταιρείες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Σε "κόκκινο φόντο" κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (με την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ να βρίσκεται στο επίκεντρο και το πετρέλαιο να σημειώνει υψηλά εννεαμήνου), με "πράσινη" εξαίρεση των IBEX 35, ενώ μικρά κέρδη, αλλά και έκδηλη νευρικότητα σημειώνουν, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, οι δείκτες στην Wall Street.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποίησε Νοικοκυριά, Επιχειρήσεις και Χρηματαγορές να προετοιμαστούν για αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία, λέγοντας ότι η πρώτη κίνηση "μπορεί να γίνει ταχύτερα από ότι περιμένουν τώρα οι Αγορές".
Επιβεβαίωσε το "ΑΑ+" του Ηνωμένου Βασιλείου η Fitch Ratings, διατηρώντας το outlook σταθερό. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ευνοϊκές μακροοικονομικές τάσεις, μεταξύ των οποίων και η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας και ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%, συνεχίζονται στην Βρετανική οικονομία.
Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο Δημόσιο χρέος της Ισπανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 96,8% του ΑΕΠ από 93,9% του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Και νέα άνοδο σημείωσε το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το Δημόσιο χρέος της Χώρας, τον περασμένο Απρίλιο, άγγιξε τα 2.146,4 δισεκατομμύρια ευρώ (πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ). Σε μηνιαία βάση, η αύξηση ήταν της τάξης των 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πτώση 0,2% σημείωσε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, μετά από δύο συνεχόμενες μεγάλες μηνιαίες αυξήσεις. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,1% τον Μάιο.
Πτώση σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και διαμορφώθηκε στις 81,2 μονάδες, από 81,9 μονάδες τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 82,8 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ, προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο στις 17 Ιουνίου, όπως γνωστοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.
Oι Τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας και δη οι Ελληνικές, αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο – σε σχέση με το ενεργητικό τους – από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας, τονίζει η Goldman Sachs.
Παντελώς ανυπόστατα χαρακτήρισαν τα σενάρια περί άμεσης υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης στους κατόχους warrants Εθνικής Τραπέζης, στελέχη του ΤΧΣ, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα διευκρίνισε ότι εκ του νόμου δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει η ίδια σε μια τέτοια κίνηση.
Η Eurobank ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις Credit Suisse, HSBC, JP Morgan, Mediobanca και Nomura να οργανώσουν συναντήσεις στην Ευρώπη με το επενδυτικό κοινό, αρχής γενομένης από τη 16η Ιουνίου 2014. Ανάλογα με τις συνθήκες της Αγοράς, ενδέχεται να ακολουθήσει μια έκδοση μη καλυμμένων ομολογιών σε ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψους της έκδοσης θα ανέλθει στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες επαφές της διοίκησης έχουν ήδη ξεκινήσει.
Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τρ. σε "overweight" προχωρά η Pantelakis Securities σε έκθεσή της στην οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τον τίτλο της Eurobank με σύσταση "neutral" και στόχο στα 0,45 ευρώ. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στα 3,7 ευρώ για την Εθνική, σημειώνοντας ότι αποτελεί πλέον την κορυφαία της επιλογή. Δίνει τιμή-στόχο στα 0,9 ευρώ για Alpha (overweight) και στα 2,08 ευρώ για Πειραιώς (overweight). Τα κεφαλαιακά ρίσκα υποχωρούν αλλά δεν εξαφανίζονται, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Αν και οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται σε επίπεδα κοντά στο 30%, η συνολική έκθεση σε προβληματικά δάνεια κινείται σε επίπεδα υψηλότερα του 40%.
Επιφυλακτικοί δηλώνουν αρκετοί από τους εγχώριους επαγγελματίες, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ, μπορούν να δώσουν μία καλή αφορμή, αξιοσημείωτης διόρθωσης για τις διεθνείς Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σε κάθε άλλη περίπτωση θα κινηθεί στους "ρυθμούς" της ειδησεογραφίας που θα αφορά την πορεία της εγχώριας οικονομίας και τις εισηγμένες Επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τα "πεπραγμένα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 1270,33 μονάδες (-2,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,65 (-2,56%) και επειδή έλειψαν τα "μαγικά" από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στις 1270,69 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,78%.
Ο τζίρος, σχετικά ενισχυμένος σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, έφθασε τα 152,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΕΤΚ, ΟΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ). Έξι μετοχές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Eurobank Properties, Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Viohalco, Eurobank.
Τίποτα το άξιο λόγου χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως των δυσανάλογα υψηλών απωλειών για την Forthnet, σε σχέση με τον χαμηλό όγκο συναλλαγών και του +26,58% για την ΕΤΕΜ, μετά την ανακοίνωση της σχέσης ανταλλαγής στην επικείμενη απορρόφηση από την ΕΛΒΑΛ (1 ΕΛΒΑΛ προς 6 ΕΤΕΜ).
---ΧΠΑ
Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να σημειώνει σχετικά μεγαλύτερες απώλειες και να κλείνει κοντά στην θεωρητική του τιμή.
Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 20/6 που διατήρησαν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.005 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 16.570, 11.131 για τον Ιούνιο, 5.223 για τον Ιούλιο, 10 για τον Αύγουστο και 206 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 410,5) κινήθηκε μεταξύ 409 και 422,25 μονάδων.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.000.000 Alpha Bank, 1.205.700 Πειραιώς, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.452), ΔΕΗ (1.226), AlphaBank (8.692), Εθνική (5.284), Πειραιώς (2.365), ΟΠΑΠ (635), MIG (2.078), Eurobank (9.292), Ελ. Πετρέλαια (550), ΓΕΚ (369), ΕΧΑΕ (329), Μυτιληναίο (2.467), Ελλάκτωρα (155), Τέρνα Ενεργειακή (1.535), Τιτάνα (108), Intralot (663), ΕΥΔΑΠ (151), Motor Oil (201),Viohalco (134).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 36%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει σχετικά χαμηλά, στα 964 δικαιώματα (546 calls και 418 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(212.035.852 τεμ.), Εθνική (1.961.971 τεμ.), Πειραιώς (18.462.478 τεμ.), Eurobank (2.165.807 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 51.342 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.