Σε επιφυλακή μετά τη χθεσινή τραπεζική βουτιά, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά το μεθοδικό μάζεμα προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Tο Χ.Α. βρέθηκε σε συγχρονισμό με τη διόρθωση των ευρωαγορών από τις "κορυφές" 6ετίας και τον τερματισμό του ανοδικού σερί του Dow Jones.
Στο χρηματιστήριο οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σε προβλέψιμες τεχνικά περιοχές, σε συγκεκριμένες μετοχές- σηματωρούς οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο και προς το τέλος επιβεβαιώθηκε η μέριμνα των "ισχυρών χεριών" να μην ανησυχήσουν την επενδυτική κοινότητα.
Για καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα συνεδρίαση κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και αρκετοί λόγοι διευκολύνουν το... έργο των ημερήσιων πωλητών. Σημαντικότερος λόγος οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, που είχε υπεραποδώσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Στις 1.307,26 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό ημέρας στις 1.285,13, στις 422,96 ο FT25, με χαμηλό ημέρας στις 415,16, στις 186,33 με χαμηλό ημέρας στις 181,57 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης. Και με τον FT Mid να μη δίνει ακόμη σήμα, τουναντίον διόρθωσε προς τις 1.164 μονάδες.
Συνεκτιμάται πως η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 266,6 εκατ. ευρώ (με 156,8 εκατ. τμχ.), από τα οποία το 62% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Πρακτικά στη χθεσινή διόρθωση άλλαξαν σε ποσοστό λιγότερα τραπεζικά χαρτιά απ΄ ό,τι στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης. Θυμίζοντας πως ξεπέρασε ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες η δεύτερη περίοδος άσκησης warrants της Alpha.
Σε σχετικό θέμα του Εuro2day σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν περίπου 70 εκατομμύρια παραστατικοί τίτλοι που αντιστοιχούν σε περίπου 500 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το ποσοστό των ιδιωτών θα ανέλθει από 31% σε 35%, ενώ το ΤΧΣ θα ενισχύσει τη ρευστότητά του κατά 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αποτελούν κέρδος.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη περίοδο είχαν ασκηθεί μετοχές ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ και η αγορά ανέμενε ότι αυτήν τη φορά θα ήταν ελαφρώς υψηλότερη η συμμετοχή.
Εξέλιξη που δικαιολογεί τη συγκριτικά καλύτερη διακύμανση της μετοχής της Alpha Bank εχθές έναντι της Εθνικής και της Πειραιώς. Το γεγονός πως προς το κλείσιμο της συνεδρίασης μαζεύτηκαν εν μέρει οι απώλειες της ΕΤΕ ενισχύει την εκτίμηση πως βραχυπρόθεσμα η ΕΤΕ και η Alpha Bank (ή η Alpha Bank και η ΕΤΕ) είναι οι δύο κύριοι σηματωροί της βραχυπρόθεσμης κίνησης του τραπεζικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραπεζικός Δείκτης δεν θα πρέπει να χάσει τις 175,55 μονάδες της 4ης Ιουνίου (χαμηλό ημέρας).
Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, παράγοντες της αγοράς δεν έδειξαν να ανησυχούν από τη χθεσινή διόρθωση. Απεναντίας ορισμένοι θεωρούν αυτόν τον διορθωτικό κύκλο απόλυτα φυσιολογικό και απαραίτητο προκειμένου να κατοχυρωθούν διψήφιες υπέραξίες και να τοποθετηθούν επιπλέον κεφάλαια. Πάντως, κατά γενική εκτίμηση το διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό το Χ.Α., απ' ό,τι μέχρι τώρα.
Με την προϋπόθεση πως η διόρθωση διεθνώς ΔΕΝ είναι αυτή που περιμένουν οι αναλυτές και ότι τα χρηματιστήρια διατηρούν την ανοδική φορά τους, το Χ.Α. πιθανότατα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Στα χθεσινά σχόλια του Euro2day (από το προσυνεδριακό όπου αναλύθηκε η βαρύτητα της έκθεσης του ΔΝΤ...) επιχειρήθηκε αναλυτική καταγραφή ουσιαστικών και τεχνικών στοιχείων χρήσιμων κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.
Εμφανές το περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου με τη μετοχή της ΕΤΕ να διαμορφώνει σημαντικό εύρος διακύμανσης μεταξύ του ενδοσυνεδριακού υψηλού (3,10 ευρώ) της Τρίτης και του χαμηλού (2,71 ευρώ) της χθεσινής συνεδρίασης. Δεδομένης της μέσης τιμής συμμετοχής στην τελευταία ΑΜΚ (2,20 ευρώ) έχουμε επαρκή εικόνα για τη χαμηλότερη στήριξη της μετοχής (2,63 ευρώ) και το ζητούμενο άνω όριο υψηλότερα προς τα 3,20-3,25 ευρώ. Ανάλογη εικόνα έχουμε και για τη μετοχή της Alpha Bank.
Συνεκτιμώντας πως η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι αυτή που δίνει γερό ταμείο τόσο σε διάστημα μηνός (25,19%) όσο και σε επίπεδο εβδομάδας, με απόδοση 5,48%, και την αποτίμηση του Οργανισμού στα 4,23 έάντι 5,88 δσ. ευρώ του ΟΤΕ.
Και βεβαίως τα "νέα υψηλά" για τις μετοχές των FF Group και ΤΙΤΑΝ, με τους δύο ομίλους να επιβεβαιώνουν αποτίμηση ανώτερη των 2 δισ. ευρώ.