Καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με αρκετούς λόγους να "διευκολύνουν" το "έργο" των ημερήσιων πωλητών. Κύριος λόγος οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε υπαραποδώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η συγκυρία έδειξε κατάλληλη, δεδομένου ότι:
* Η "δεύτερη ανάγνωση" της έκθεσης του ΔΝΤ, που είχε πολλούς "αστερίσκους" και δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, πίσω από τις γραμμές της έκθεσης του Ταμείου, γίνεται εμφανές ότι πριν έρθει η τρόικα στην Ελλάδα για τη νέα αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα αν η Κυβέρνηση αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πιάσει τον "μαγικό αριθμό180" που χρειάζεται για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Παράλληλα, προβλημάτισε η αναφορά του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια λόγω των NPLs.
* Εμφανίστηκε ξαφνική αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κατά 15 μονάδες βάσης, μετά την πτώση που προηγήθηκε.
* Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων, που ανέβασαν στροφές στην διορθωτική τάση, όταν ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων. Οι κινήσεις αυτές έγιναν κυρίως από χαρτοφυλάκια που κινούνται με "κυλιόμενη βραχυπρόθεσμη πίστωση" (Τ+3) και τα οποία πιέστηκαν από τις χρηματιστηριακές τους να μειώσουν, σχετικά, θέσεις.
Από εκεί και πέρα, εκείνο το οποίο δείχνει περίπου βέβαιο είναι ότι οι ανοδικές κινήσεις "too fast, too soon" εμπεριέχουν τον κίνδυνο σχετικά βίαιων διορθώσεων, μόνο που τους "κραδασμούς" της υποχώρησης τους υφίστανται και τίτλοι που έχουν επιδεικτικά "δηλώσει απόντες" από τους προηγούμενους ανοδικούς κυματισμούς.
Το τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι τα "ενεργά χαρτοφυλάκια" δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και έτσι μέσω των τελικών δημοπρασιών έδωσαν δέκα ολόκληρες μονάδες στον Γενικό Δείκτη, κλείνοντάς τον σημαντικά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν ο τίτλος του ΟΠΑΠ δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 13,40 ευρώ (+3,16%).
Σημαντική κινητικότητα και στον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς "εισαγόμενες" πληροφορίες αναφέρονται σε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό συναντήσεων, στο εν εξελίξει roadshow, στην Ν. Υόρκη.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από 13 ανοδικές συνεδριάσεις και 2 μόλις πτωτικές (στις τελευταίες 15) και από τα πρόσφατα χαμηλά της 19/5 (1066,54 μονάδες) τα αθροιστικά κέρδη έφθαναν στο 24,04%. Από την ίδια ημερομηνία ο Τραπεζικός δείκτης "μετρούσε" 14 θετικές συνεδριάσεις και 1 μόνο αρνητική και τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 33,07%. Επόμενο ήταν να ισχυροποιηθεί σημαντικά το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών.
Όσον αφορά τις φήμες για πιθανή διάθεση "πακέτου" μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, το Ταμείο διέψευσε οποιαδήποτε σχετική απόφαση.
Τεχνικά, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για όσους παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1250 μονάδων, ο FTSE25 χαμηλότερα των 400 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης χαμηλότερα των 175 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Φυσιολογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εν εξελίξει διόρθωση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά την σημαντική άνοδο που προηγήθηκε, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Καυκά.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα, αυτή δεν θα πρέπει να προβληματίσει όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1240 - 1220.
Από εκεί και πέρα, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης έχει τα περιθώρια να "ξαναδεί" τιμές υψηλότερα των 1300 μονάδων, με πρώτο στόχο τις 1380 μονάδες, όμως, πιθανότατα, η επόμενη ανοδική κίνηση θα είναι ηπιότερων ρυθμών, κάτι που δυσκολεύει την πρόβλεψη για το πότε θα γίνει η νέα υπέρβαση.
"Καύσιμα ανόδου" θα μπορούσαν να δώσουν κάποια θετικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά μεγέθη της Χώρας, ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξει και το διεθνές Χρηματιστηριακό κλίμα.
Από την άλλη και σύμφωνα με τον κ. Καυκά, το σημαντικότερο διαφαινόμενο ρίσκο, πέραν των πολιτικών εξελίξεων, έχει να κάνει με το θέμα των εσόδων, καθώς πιθανός εκτροχιασμός θα φέρει νέους προβληματισμούς και όχι μόνο, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών (!)
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές και "πράσινες εξαιρέσεις" από Nikkei (+0,5%) και Shanghai (+0,12%).
Διορθωτικές τάσεις και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Αγορά της Ιαπωνίας είναι η μόνη που κράτησε το "status" της αναπτυγμένης Αγοράς. Αντίθετα, οι Αγορές της Ν. Κορέας και της Ταιβάν να και ήταν στη λίστα του MSCI για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες Αγορές, το πόρισμα της χτεσινής αναθεώρησης του MSCI κατέληξε στο ότι και στις δύο αυτές Αγορές δεν έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς τομείς τα τελευταία χρόνια ώστε να βγουν από τις αναπτυσσόμενες Αγορές.
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.
Σημαντικές πιέσεις για την μετοχή της Deutsche Lufthansa AG που αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη του 2014 και ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει να πετύχει τους στόχους του 2015.
H συνολική μόχλευση στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, επισημαίνει σε έκθεση της η S&P, προειδοποιώντας πως οι προσπάθειες μείωσης του χρέους θα περιορίσουν την ανάπτυξη για αρκετά χρόνια. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, το συνολικό χρέος (Ιδιωτικό και Δημόσιο) στις Χώρες της Περιφέρειας παραμένει σε ιστορικά υψηλά τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο δείκτης μόχλευσης στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν διπλάσιος το 2013 από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Στην Ιταλία ήταν 35% υψηλότερος, ενώ στη Γερμανία μόλις 4%.
Σχιζοφρενική χαρακτηρίζει τη στάση των επενδυτών απέναντι στις Αγορές ο Νουριέλ Ρουμπινί, καυτηριάζοντας τα διαφορετικά μηνύματα που στέλνουν οι Αγορές ομολόγων και μετοχών. Αν εκδηλωθεί κι άλλη χρηματιστηριακή εκτίναξη στις μετοχές, όπως η περυσινή, θα βρεθούμε σε επικίνδυνα εδάφη, τόνισε, καθώς θεωρεί ότι η χρηματιστηριακή "bull market" δεν έχει "γερά θεμέλια".
Ο κ. Ρουμπινί παραδέχεται ότι, αν ήταν υποχρεωμένος να διαλέξει, θα επέλεγε το "σινιάλο" της Αγοράς ομολόγων, που "μιλάει" για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο N. Ρουμπινί ανέφερε ότι το πολιτικό κέντρο "κρατάει", ωστόσο εκφράζεται κόπωση από τη λιτότητα στην Περιφέρεια και κόπωση από τις διασώσεις στον Πυρήνα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τη θέση πως μετά το Καλοκαίρι θα γίνουν νέες εκτιμήσεις, ως προς το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μια νέα διαγραφή χρέους, διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ". Οι νέες αυτές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν, από τη "δοκιμασία αντοχής" των Τραπεζών που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι' αυτές στο πακέτο βοήθειας, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό, οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Την έναρξη κάλυψης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank, με σύσταση "Overweight", γνωστοποίησε η Barclays. Παράλληλα, ξεκινά κάλυψη των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση "equalweight" Προσθέτει ακόμη ότι το "dilution risk" υποχωρεί ύστερα από τα "stress tests" και τις ΑΜΚ. Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο στα 0,92 ευρώ, για την Eurobank 0,50 ευρώ, για την Εθνική τα 3,14 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,12 ευρώ.
Με τιμή-στόχο 3,6 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "outperform", ξεκινά την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας η Credit Suisse. Παράλληλα, αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της Alpha Bank με σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο 0,80 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση "underperform" και τιμή-στόχο 1,40 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά του δικτύου των 20 καταστημάτων αλλά και όλων των εργασιών της λιανικής τραπεζικής που περιλαμβάνει καταθέσεις περίπου 2 δισ. αλλά και χορηγήσεις της Citibank Eλλάδος, βρίσκεται η Alpha Bank.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 1285,13 μονάδες (-2,86%). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης έγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 181,07 μονάδες (-5,44%), ενώ οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στα Τραπεζικά warrants, με τους τρεις παραστατικούς τίτλους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.
Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1297,94 μονάδες (-1,89%) και με την "εμφάνιση του ιππικού" (δημοπρασίες) έκλεισε στις 1307,26 μονάδες με απώλειες 1,18%.
Αρκετά βελτιωμένη η τελική αναλογία ανοδικών (55) - πτωτικών (83) μετοχών, καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία έφθανε το ένα προς τρία (!)
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, Intralot.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties και Eurobank και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Intralot.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη και πλην των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ για τους τίτλους των οποίων έγινε αναφορά στην αρχή του σχολίου, ασφαλώς και χρειάζεται αναφορά και για τον τίτλο της Eurobank που έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Σύμφωνα με το "daily" γράφημα, αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,4550 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,4900 ευρώ. Κοντινή στήριξη στα 0,4200 ευρώ και "stop loss" στους "long", στα 0,3960 ευρώ.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων περιορίστηκε στα 266,5 εκατ. από τα οποία τα 25,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ). Έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, απέσπασαν το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου ο τίτλος της Dionic έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Οι επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις δίνουν "ανοδικά καύσιμα" στην Forthnet, ενώ ίσως αξίζει υποσημείωσης η πλαγιοανοδική κίνηση για το Πλαίσιο, που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία ξεκίνησε από τα 7,20 ευρώ (κλείσιμο 30/5).
--ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού και επικράτηση των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά την νέα σημαντική άνοδο των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.210 συμβόλαια), αλλά και τα συνεχιζόμενα ρολαρίσματα θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 21/6.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.098, 13.049 για τον Ιούνιο, 2.038 για τον Ιούλιο, 11 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 418,5) κινήθηκε μεταξύ 414,25 και 427,5 μονάδων και αιφνιδιασμένο, εκ νέου, από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 1,06%. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έσβησαν την υπάρχουσα υποτίμηση και έγιναν κοντά στην θεωρητική τιμή.
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.069), ΔΕΗ (1.211), Alpha Bank (4.711), Εθνική (10.933), Πειραιώς (4.577), ΟΠΑΠ (945), MIG (1.088), Eurobank (9.773), Ελ. Πετρέλαια (414), ΓΕΚ (11.884, με αξιοπρόσεκτο άνοιγμα θέσης για τον Σεπτέμβριο), ΕΧΑΕ (167), Μυτιληναίο (329), Τιτάνα (372), Ελλάκτωρα (102), ΕΥΔΑΠ (116), Μέτκα (143), Eurobank Properties (138), Τέρνα Ενεργειακή (1.695), ΕΕΕ (124).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε μέτρια επίπεδα διατηρήθηκε η κινητικότητα των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς άλλαξαν χέρια 1.299 τεμάχια (850 calls και 449 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 36%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων σε: Eurobank (2.250.000 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,50 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (154.417.026 τεμ.), Εθνική (2.825.707 τεμ.), Πειραιώς (18.435.506 τεμ.), Eurobank (4.605.633 τεμ.).