Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί η μάχη για την... κορυφή

Πόσα καύσιμα έχει η αγορά για να προσεγγίσει τα υψηλά του Απριλίου. Η επιστροφή των τραπεζών σε ρόλο ηγέτη και η «γραμμή» που δίνουν οι ξένοι με τις εκθέσεις. Τα επόμενα ορόσημα και τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται πλέον (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την τραπεζοβαρή υπέρβαση των 1.300 μονάδων ανιχνεύει η αγορά. Στον επόμενο κύκλο, όπως προοιωνίζονται οι τελευταίες εξελίξεις και τα στοιχεία της αγοράς θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των «πολυετών υψηλών» και εν συνεχεία (εάν επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο) η υπέρ-έκταση του ΧΑ ακόμη ψηλότερα.

Για την υλοποίηση αυτού του κύκλου, καθοριστικό ρόλο εκτιμάται πως θα διαδραματίσουν μεν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό μέτωπο.

Ως προς την στόχευση της αγοράς οι «κορυφές» της 18-19 Μαρτίου είναι το ζητούμενο, θυμίζοντας πως ο Γενικός Δείκτης είχε «κλείσει» στις 1.369,56 και 1.364,41 μονάδες με εμφανή σχηματισμό «διπλής κορυφής».

Προφανώς, η στόχευση είναι η «διπλή κορυφή» της 18-19/3 αλλά με τις απαραίτητες διορθώσεις, κάτι που συνέβη και σε αυτόν τον ανοδικό κύκλο (από τα χαμηλά της 19-20 Μαίου) μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πώς έγινε το τραπεζικό comeback

Με την απόλυτη επιστροφή του τραπεζικού κλάδου σηματοδοτείται η επαναφορά του ΧΑ στα επίπεδα των αρχών Απριλίου και συγκεκριμένα, στις τιμές της 10/4 με τον Γενικό Δείκτη να επανακτά τα επίπεδα των 1.300 μονάδων.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναλύονται τα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1.305,16, τον FT25 στις 422,39 με αιχμή τις τράπεζες και τον Δ.ΤΡ στις 191,05 μονάδες και στην περιοχή των 1.185 τη «μεσαία κεφαλαιοποίηση».

Επαναφορά λοιπόν, ενώ ενδιάμεσα η αγορά έκανε την απαραίτητη διόρθωση της, με αφορμή και την υποτιμητική κερδοσκοπία - προεξόφληση που επιχειρήθηκε με την διπλή εκλογική αναμέτρηση της 18ης και 25ης Μαΐου που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι τα χαμηλά των 1.065-1.070 μονάδων.

Σε αυτό το διάστημα «δοκιμάσθηκαν» και ο τραπεζικός κλάδος και οι μετοχές των Eurobank - Εθνικής λόγω της εισόδου των νέων μετοχών και του rebalancing που ακολούθησε. Σε αυτό το διάστημα, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς πως σημειώθηκαν οι χαμηλές τιμές για βασικούς δείκτες & μετοχές του δευτέρου τριμήνου, που χρηματιστηριακά φαίνεται να ολοκληρώνεται με την «λήξη» του δεύτερου triple witching στις 20 Ιουνίου.

Πλέον η επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα των αρχών Απριλίου «συγχρονίζεται» με την θεαματική ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων, τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά στην Wall Street και την υπεραπόδοση του DAX στην Φραγκφούρτη, αλλά και με την δεύτερη φάση της πολύ σημαντικής αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που σηματοδοτείται και από ιστορικές διοικητικές αλλαγές.

Τα απόλυτα υψηλά ποσοστά συναλλαγών στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών καταδεικνύουν την προσοχή και σημασία που αποδίδουν τα πανίσχυρα «ξένα χέρια» στην αναδιάταξη δυνάμεων των ελληνικών τραπεζών.

Αποχώρηση του Γ. Κωστόπουλου από την διοίκηση της Alpha Bank, θεαματικές αλλαγές στην Eurobank με την σημαδιακή είσοδο των «ξένων χεριών» (εν προκειμένω της Fairfax) στο δ. σ. του ομίλου, αλλαγή πλεύσης της διοίκησης της Πειραιώς (και απορρόφηση της Geniki Bank αντί της αυτόνομης πορείας της θυγατρικής) σηματοδοτούν το πέρασμα στην «επόμενη ημέρα». Διαδικασία, που εύγλωττα αποτύπωσε ο Γ. Παπανικολάου στο διορατικό άρθρο του για τη... ώρα των νέων πρωταγωνιστών (στις 30/5).

Ο ανοδικός κύκλος από τα χαμηλά της 19-20 Μαΐου χαρακτηρίστηκε από την σταδιακή συγκέντρωση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο με κατάληξη τις απόλυτες συναλλαγές των τελευταίων ημερών. Ποσοστά 70-75% του μέσου ημερήσιου τζίρου (σταθερά πάνω από 200 εκατ. ευρώ) στις τραπεζικές μετοχές, παράλληλα με διοικητικές αλλαγές και συνεχείς αναλύσεις- εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων.

Δεν είναι τυχαίο, πως στις τράπεζες... αλλάζουν χέρια πολύ μεγάλα πακέτα μετοχών με αποδέκτες κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια που είτε τοποθετούνται τώρα, είτε ενισχύουν περισσότερο τις υφιστάμενες θέσεις τους.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ομίλου της Εθνικής. Ενδεικτικά, στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε τζίρος 166,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 388,6 εκατ. ευρώ. Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, εδώ και 2-3 εβδομάδες συντελείται ιστορικών χαρακτηριστικών «αλλαγή χεριών-θέσεων» στις τράπεζες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κλάδο με ορίζοντα τα πανευρωπαϊκά stress tests.

Οι συνεχείς εκθέσεις των ξένων συντηρούν τη μόχλευση, που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο. Αναβαθμίζει Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank η HSBC, τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η BofA, η Goldman Sachs κ.α. περιορίζοντας το ενδιαφέρον τους σε ακόμη 2-4 μετοχές (ΟΠΑΠ, FFG, OTE...)

Ας περιοριστούμε όμως στην βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας, καθώς για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη και ορισμένων του FT Mid συντελούνται επίσης ιστορικές αλλαγές. Από τη... μεταμόρφωση των Folli Folie, την ενδυνάμωση του Τιτάνα, την διεθνοποίηση της ΜΕΤΚΑ μέχρι τις στρατηγικές τοποθετήσεις ξένων σε Jumbo, Ελλάκτωρ αλλά και σε θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στον Fourlis, στη ΓΕΚ/Τέρνα.

Οι σταθερές τοποθετήσεις κυρίως ξένων και εγχώριων επενδυτικών κύκλων σε μετοχές αυτής της κατηγορίας (από τα χαμηλά της 19-20/5) αποφέρουν μέχρι στιγμής μία μέση απόδοση της τάξης του 12-13% που με τη σειρά της συμβάλλει στην επανατροφοδότηση της αγοράς με νέα ρευστότητα.

Σε ανοδικό σπιράλ αναφέρονται χρηματιστηριακοί παράγοντες, που αποδίδουν την κίνηση αυτή στην θετική διεθνώς συγκυρία, στην άρση εκκρεμοτήτων στο εσωτερικό μέτωπο, στην προσπάθεια των funds να «εκβιάσουν» τώρα μία εμπροσθοβαρή αντίδραση (έχει ξεκινήσει από την επομένη της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης της 18-19 Μαίου).

Πάντα βραχυπρόθεσμα μένουμε στην τρέχουσα «μέτρηση» μας υπενθυμίζοντας την σπουδαιότητα των 422 μονάδων για τον FT25. Σημειώναμε στο σχόλιο μας της 6/6 (13.55΄) την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) πως «... από τεχνική άποψη η επαναπροσέγγιση της σημαντικής αντίστασης των 422 μονάδων (ο 25άρης έφθασε μέχρι τις 419,13 μονάδες) δικαιολογούσε ένα γύρισμα που συν τοις άλλοις θα επιβεβαιώσει (ή όχι) την πρώτη στήριξη.» Επιβεβαίωση που ήρθε στις 16.05 και 16.40 της συνεδρίασης της Παρασκευής για να ακολουθήσει το θεαματικό ανοδικό «κλείσιμο» ακριβώς στις 422 μονάδες.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.305,16 μονάδες με άνοδο 6,68%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 6,67% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 4,98%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (13,83%) Τηλεπικοινωνίες (+11,70%), Εμπόριο (+10,78%), Ακίνητης Περιουσίας (+8,90%) και Τράπεζες (+7,69%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψε μόνο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-8%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Εριουργία Τρία Άλφα (29,80%), Revoil (24,67%), Attica Bank (23,44%), CPI (20,69%), Χαιδεμένος (19,41%), Μοτοδυναμική (19,14%), Jumbo (16,09%), Ακρίτας (15,65%), Κορρές (15,19%) και Eurobank Properties (13,38%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Dionic (-50%), Βαρβαρέσος (-40%), Sato (-35,67%), Compucon (-35%), Αττι-κατ (-33,33%), Πήγασος Εκδοτική (-30%), Μπουτάρης (-29,31%), Εβροφάρμα (-26,75%), Γ.Ε. Δημητρίου (-25,93%) και Περσεύς (-23,13%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v