Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Το απόλυτο «come back» των τραπεζών

Το 78% των συναλλαγών απέσπασαν οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Σε υψηλά δυο μηνών η αγορά. Κέρδη 6,68% στην εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη. Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές. Οι εφεδρείες και ο κίνδυνος «κόπωσης».

Η Τραπεζοκεντρική κίνηση έχει επιστρέψει δριμύτερη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εγχώριες ΑΧΕ και ξένοι οίκοι διαγκωνίζονται το ποιος θα δώσει τις υψηλότερες τιμές - στόχους, ενώ σε συναλλακτική απαξίωση παραμένει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Απόλυτα ενδεικτική η περίπτωση των δύο εισηγμένων Λιμένων, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες ημέρες. Ο τίτλος του ΟΛΠ (παρά το γεγονός ότι ανήκει στον FTSE25) τερμάτισε την συνεδρίαση αμετάβλητος με συνολικό όγκο συναλλαγών 7433 τεμ. ενώ αμετάβλητη έκλεισε και η μετοχή του ΟΛΘ έχοντας διακινήσει 676 τεμάχια!

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο, απόλυτη ένδειξη του Τραπεζικού "παροξυσμού" που επικρατεί στο Χ.Α., είναι το ότι οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών (Alpha Bank 9,7 δισ. ευρώ, Εθνική 10,25 δισ., Πειραιώς 11,78 δισ. και Eurobank 6,18 δισ.) αποτελούν το 46,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, περίπου, ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση οι τίτλοι των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank απέσπασαν σήμερα το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, μετά και το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε υψηλά δύο μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/4 (1308,84 μονάδες).
Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, προσθέτοντας εβδομαδιαία κέρδη 6,68% για τον Γενικό Δείκτη και 7,69% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 12,25% και ο Τραπεζικός κέρδη 6,21%.
Εντυπωσιακά διιστάμενες οι απόψεις των εγχώριων επαγγελματιών του χώρου.

Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ζει" την απόλυτη στρέβλωση, τόσο από πλευράς ενδιαφέροντος και συναλλαγών, όσο και από πλευράς συγκριτικών αποτιμήσεων, ακόμα και μέσω στο ταμπλό του FTSE25, όπου τα υπόλοιπα blue chips έχουν περιοριστεί σε "ρόλο εφεδρειών" σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιας μορφής "κόπωση" στον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, σε αυτά τα επίπεδα η ανοδική κίνηση αγγίζει κορυφή, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει μια υπερβολή στην περίπτωση που οι παρουσιάσεις των 24 εισηγμένων στη Ν. Υόρκη προκαλέσουν νέες εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α.

"Follow the cash, and don΄t ask why" υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιθετικοί - αισιόδοξοι "παίκτες" επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις "εισαγόμενες" εισροές που παρατηρούνται στις Τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν "αδιόρθωτες"!

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, που φροντίζουν να επισημάνουν ότι απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η εξαιρετικά φθηνή ρευστότητα που συνεχίζουν να εξασφαλίζουν τα ξένα funds, τους επιτρέπει να συνεχίζουν τις εισροές σε Ελληνικούς τίτλους που παρουσιάζουν "αξιοπρεπή" συναλλακτική δραστηριότητα και αυτό στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται να ωθήσει τις τιμές ψηλότερα!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

"Η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι δεν απογοήτευσαν τις Αγορές με τις αποφάσεις τους την Πέμπτη, με αποτέλεσμα την διατήρηση αρκετών διεθνών Αγορών στα ιστορικά υψηλά και κίνηση επάνω από τις 1300 μονάδες για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, που μπορεί πια να 'κοιτάζει' προς τα προηγούμενα υψηλά των 1380 μονάδων, ενώ και οι τιμές των Ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το νέο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αγοράς, από τις αρχές του μήνα, είναι η δυναμική του Τραπεζικού κλάδου αφού μετά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, η συμμετοχή του σε αυτούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξαναγίνεται Τραπεζοκεντρικό και η πλειοψηφία του ιδιαίτερα αυξημένου ημερήσιου τζίρου θα αφορά πια τις Τραπεζικές μετοχές.

Ο Τραπεζικός δείκτης διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (183 μονάδες), ενώ άφησε πίσω του, οριακά, την επόμενη αντίσταση των 191 μονάδων (πτωτικό "gap" από 11/4 ) κινούμενος προς την σημαντική αντίσταση των 200 μονάδων, ενώ στήριξη θα δώσει ο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι καθημερινές, σχεδόν, εκθέσεις ξένων οίκων με αναβαθμίσεις για τις Τράπεζες, μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Για τον Γενικό Δείκτη που έχει αφήσει ανοδικό "gap" στις 1251 μονάδες, είναι λογική μια αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών που θα τον οδηγήσει σε αυτή την περιοχή, πριν επιχειρήσει κίνηση πάνω από τις 1310 μονάδες και προς τις προηγούμενες κορυφές (1350 και 1380 μονάδες ).

Το πολιτικό τοπίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί καθώς την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε τον ανασχηματισμό, με την Αγορά να περιμένει να δει τον νέο Υπουργό οικονομικών, καθώς και τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

"Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο για τις Ελληνικές εταιρείες όπως φαίνεται από τη συμμετοχή των funds στο επικείμενο roadshow στη Ν Υόρκη με 26 εισηγμένες (11 και 12 Ιουνίου) ενώ οι εκδόσεις ομολόγων από Ελληνικές εταιρείες συνεχίζονται (ακολουθεί της Alpha Bank), επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Στρατής Πολυχρονέας

Ο επικείμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης (ήδη παραιτήθηκε ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων) και οι κινήσεις της ΕΚΤ (μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15% και παροχή ρευστότητας €400 δισ. σε μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων) αποτελέσαν τις σημαντικότερες εξελίξεις την εβδομάδα που διανύσαμε σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Στο εσωτερικό, η μείωση του κόστους χρήματος για τις Τράπεζες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, διατηρήσαν αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις μετοχές του κλάδου, με τη μέση μικτή συναλλακτική δραστηριότητα του συνόλου της Αγοράς να υπερβαίνει τα €230 εκατ.

Αξίζει να αναφερθεί και η σημαντική υποχώρηση του spread των εγχώριων 10ετών Κρατικών χρεογράφων, έναντι των Γερμανικών στις 432 μονάδες (το χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών καταγράφηκε στις 09/04/14 και ήταν οι 420,4 μονάδες), τη στιγμή που η Alpha Bank ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, κύκλο παρουσιάσεων, για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση.

Στις 16/04/2010 που το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων έχει κλείσει στις 428,78 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1995,24 μονάδες, ο FTSE/Large Cap στις 974,96 μονάδες και ο δείκτης των Τραπεζών στις 2095,79 μονάδες.

Βέβαια, τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα δεν βρισκόταν κάτω από το "ζυγό" του Μνημονίου που της όρισαν οι πιστωτές της, η ανεργία ήταν στο 11,7% το Μάρτιο του 2010 (26,8% το Μάρτιο του 2014) και το ονομαστικό ΑΕΠ το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλαδή το 2009, είχε διαμορφωθεί στα €231 δισ. (€182 δισ. το 2013).

Ζητούμενο πλέον για την Κυβέρνηση, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, είναι η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και η ελάφρυνση του χρέους. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι ξένοι ζητούν για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, είτε στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης, ή σε αυτό των νέων διαπραγματεύσεων για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους να δεσμεύουν την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

"Αυτό όμως που θα πρέπει να καταστεί γνωστό στους ξένους πιστωτές και να αποτελεί βάσει της οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί" τονίζει με έμφαση ο αναλυτής της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "πράσινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και NYSE, με τους DAX, Dow Jones και S&P 500 να διεκδικούν νέα ιστορικά υψηλά (!)

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Bundesbank, στην εξαμηνιαία έκθεσή της, αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας σε 1,9% για το 2014 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,7%. Για τον επόμενο χρόνο βλέπει ανάπτυξη 2% και για το 2016 ανάπτυξη 1,8%. Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, η Κεντρική Γερμανική Τράπεζα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,3%, στο 1,5% το 2015 και στο 1,6% το 2016.

Σε νέα χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας, με το Ισπανικό δεκαετές να υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2010, κάτω από το αντίστοιχο Βρετανικό. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί κοντά σε χαμηλά τετραετίας, ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί στα επίπεδα του 4,27%.

Φιλόδοξο αλλά ανεπαρκές χαρακτηρίζει η Citi το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει ο Αμερικανικός οίκος το γεγονός ότι έγινε προετοιμασία για να εμπλακεί η ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων. Δεδομένης της πιθανής καθυστέρησης στην διαδικασία διοχέτευσης των κεφαλαίων του LTRO στις Επιχειρήσεις, η Citi στο βασικό της σενάριο συνεχίζει να προβλέπει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περίπου στα τέλη του έτους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 217.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο από 282.000 τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,3%. Oι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 218.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί στο 6,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 12 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Στα 15 ευρώ ανά μετοχή, από 14 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Μέτκα η Euroxx Sec., διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "overweight". Σε ξεχωριστή της έκθεση, η Euroxx Sec. μειώνει την τιμή-στόχο για την Μυτιληναίος στα 7,80 ευρώ ανά μετοχή, από 8,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "overweight". 

Σε αναβάθμιση της σύστασης της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας σε "overweight" από "underweight" και της Τράπεζας Πειραιώς σε "neutral" από "underweight", προχώρησε η HSBC.

Παράλληλα, αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 0,87 ευρώ από 0,68 ευρώ, ενώ μείωσε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 3,82 ευρώ από 3,96 ευρώ προηγουμένως.

Από κοντά και η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος θέτει τιμή στόχο τα 0,80 ευρώ για την Alpha (σύσταση "Buy"), τα €0,40 για την Eurobank ("neutral") και τα €1,75 για την Πειραιώς ("neutral"), αναφέροντας ότι η ανάκαμψη του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου έχει ισχυρές βάσεις.

Φθηνές χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζών η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία θέτει σύσταση "buy" για όλες τις Τραπεζικές μετοχές που καλύπτει. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο στο 1,1 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,5 ευρώ για την Πειραιώς και στα 3,4 ευρώ για την Εθνική. Επίσης, ξεκινά εκ νέου κάλυψη για τη Eurobank, θέτοντας τιμή-στόχο στο 0,55 ευρώ και σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι δεν περιμένει αρνητικές εκπλήξεις από τα Ευρωπαϊκά "stress tests". Αντιθέτως, εκτιμά ότι το Τραπεζικό Σύστημα είναι υπερκεφαλαιοποιημένο.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, ο FTSE25 έκλεισε οριακά υψηλότερα από την αντίσταση των 422 μονάδων και αν την μετατρέψει σαν στήριξη οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 428 και 445 μονάδες. Το "stop loss" για τους "long" έχει ανέβει στις 397 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 410 - 408 μονάδες και κύρια στήριξη την ζώνη 403 - 400 μονάδες.

Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης έδωσε το τεχνικά ζητούμενο (αν αυτό δεν ήταν για την δημιουργία εντυπώσεων) κλείνοντας οριακά ψηλότερα των 1305 μονάδων. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο θα δημιουργήσουν τις τεχνικές παρακαταθήκες για κίνηση προς τις 1380 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. είναι σε "overbought" κατάσταση (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με εντυπωσιακές συναλλαγές και η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου βρήκε τον τζίρο να ξεπερνά τα 53 εκατ. Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης έδειχνε περισσότερο διστακτικός και στην πορεία γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1281,82 μονάδες (-0,32%). Όμως μετά τις 14.22 ο Δείκτης φόρεσε μόνιμα τα "πράσινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 1300,25 μονάδες (+1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1305,16 μονάδες με κέρδη 1,49%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ και Τιτάν, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Motor Oil, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε τα 390 εκατ. ενώ εντυπωσιακή "παρουσία" είχαν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ) που ξεπέρασαν τα 54,5 εκατ.

Κινητικότητας συνέχεια και στα Τραπεζικά warrants, με αυτό της Alpha Bank να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό και της Πειραιώς να ισοφαρίζει το ιστορικό υψηλό. Πιο συγκεκριμένα ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 2,03 ευρώ (+7,41%) με συναλλαγές 7831867 τεμ. της Εθνικής στα 0,9650 ευρώ (+3,76%) και όγκο 995281 τεμ. ενώ της Πειραιώς στα 1,09 ευρώ (+0,93%) διακινώντας 5281700 τεμ.

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές σημείωσαν αισθητή υποχώρηση περισσότερο  στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.660 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 7.304, 6.889 για τον Ιούνιο, 415 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 419,25)κινήθηκε μεταξύ 414,5 και 421,75 μονάδων, με σχετική επιφυλακτικότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,75%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22.800 ΔΕΗ, 20.000Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.173), ΔΕΗ (578), Alpha Bank (8.781), Εθνική (6.303), Πειραιώς (2.622), ΟΠΑΠ (256), MIG (265), Eurobank(4.196), Ελ. Πετρέλαια (277), ΓΕΚ (347), ΕΧΑΕ (146).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ήπια δραστηριότητα παρουσιάστηκε στην Αγορά δικαιωμάτων όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.265 δικαιώματα (807 callsκαι 458 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 37%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(141.099.066 τεμ.), Εθνική (2.602.627 τεμ.), Πειραιώς (18.990.600 τεμ.), Eurobank (6.579.291 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 1.220 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v