Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβαλε στο στόχαστρο τις 1.280 μονάδες

Υπεραποδίδει το Χ.Α., με τον Γ.Δ. προς τις 1.277 και τον FTSE 25 προς τις 412 μονάδες. Οι εσωτερικές εξελίξεις και πολύ λιγότερο η ΕΚΤ επηρεάζουν την αγορά. Ανοίγει η... βεντάλια των τοποθετήσεων σε 15 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Όλο και ψηλότερα προς τις 1.280 μονάδες, με τα «ισχυρά χέρια» να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία 15΄-20΄. Κατά 2% ενισχύονται ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25, με τον Τραπεζικό Δείκτη 2,74% ανοδικά, πάνω από τις 180 μονάδες.

Στα 40 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 11.40, από τα οποία 12,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, 6,2 εκατ. στη Eurobank, 5,1 εκατ. στην Alpha Bank και 4 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς. Το 70% των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους - να θυμίσουμε πως χθες τέτοια ώρα κυμαινόταν στο 63%, καθώς ισχυροί τζίροι πραγματοποιούνταν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Από την αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν εντολές αγοράς σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ μετά τα πρώτα 30΄ ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε Folli Follie Group, Jumbo αλλά και σε Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση παρατηρείται πιο ισομερής καταμερισμός τοποθετήσεων σε μετοχές του 25άρη. Στοιχείο που διαφοροποιεί προς το καλύτερο τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ανοίγοντας τη... βεντάλια σε τουλάχιστον 15 μετοχές, όπως συμπλήρωνε ο ίδιος παράγων.

Τα «ισχυρά χέρια» που τοποθετούνται στα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του Folli Follie Group, που ενισχύουν τις θέσεις τους στην Jumbo αλλά και σε Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, είναι προφανές πως δεν σκοπεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.

Νωρίτερα, για τη μετοχή του FFG σημειώθηκε νέα κορυφή στα 32,10 ευρώ, με την αποτίμηση του ομίλου να περνά για πρώτη φορά στα ιστορικά επίπεδα των 2,14 δισ. ευρώ. Έως τα 12,82 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Jumbo, στοχεύοντας προς τα 14,40, υψηλά από τις 11/3.

Ανάλογης λογικής θεωρούνται οι τοποθετήσεις στη μετοχή του Τιτάνα μέχρι τα 24,80 ευρώ, στη Motor Oil μέχρι τα 8,50 ευρώ, στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τα 6,17, στη ΜΕΤΚΑ μέχρι τα 13,38 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν τη φάση της αγοράς η Deutsche Bank αναβαθμίζει τη σύστασή της για Εθνική, Alpha Bank σε «αγορά» και ξεκινά κάλυψη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς με ανάλογη σύσταση.

Θυμίζουμε πως η HSBC αύξησε εχθές την τιμή-στόχο για ΟΠΑΠ και Folli Follie, αναφέροντας πως η FFG και η Jumbo διαπραγματεύονται με discount.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν τη θεαματική αντίδραση του Χ.Α. σε καθαρά εσωτερικούς λόγους και αφορμές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται κυρίως με βάση την προεξόφληση εσωτερικών διεργασιών, εξελίξεων και πολύ λιγότερο με γνώμονα τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο FTSE 25 ξεπερνούσε τις 410 μονάδες (2,15%), στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε οριακά στις 9.915 μονάδες.

Όσον αφορά τον 25άρη, με βάση πάντα τη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας, ενδεχόμενο κλείσιμο του δείκτη έστω και οριακά πάνω από τις 412 μονάδες θα επιτάχυνε την κίνηση προς τις 420,77 και τις 436,89 μονάδες σε αμέσως επόμενη φάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v