Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπίες γύρω από τις 1.240 μονάδες

Κοντά στη βραχυπρόθεσμη σημαντική περιοχή των 1.250-1.260 μονάδων παραμένει το Χρηματιστήριο. Με κέρδη για την Εθνική, νέα υπεραπόδοση για την Attica Bank και αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Πιέσεις σε Πειραιώς, Alpha, Eurobank.

Σε πλαγιοανοδική κίνηση το Χ.Α. Ελαφρώς υψηλότερα διαμορφώνονταν νωρίτερα βασικοί δείκτες και μετοχές και αφού στην αρχή της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκαν οι άμεσες στηρίξεις, αυτές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής υποχώρησης.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται φυσιολογικά, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με την τάση που έχει φανεί από τα χαμηλά στις 19-20 Μαΐου μέχρι τα τοπικά υψηλά των προηγούμενων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.237 μονάδες, με τη ζώνη των 1.250-1.260 να παραμένει σημείο αναφοράς με βάση τη μηνιαία πια μέτρηση του δείκτη. Ανάλογα για τον FTSE 25 η αντίδρασή του τον φέρνει στα επίπεδα των 398,97 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει στο εύρος των 175-180 μονάδων.

Στις τράπεζες από τις τέσσερις συστημικές του 25άρη επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά για την Εθνική, τη στιγμή που η Πειραιώς παρά την υποχώρησή της κρατά το 1,80 ευρώ, η Alpha Bank διορθώνει προς το 0,694 ευρώ και προς το 0,40 ευρώ η Eurobank.

Σημειώνεται ότι το ΑΛΦΑΤΠ διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ, το ΠΕΙΡΤΠ στο 0,99, ενώ το ΕΤΕΤΠ βρίσκεται στο 0,87 ευρώ.

Θεαματική για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η υπεραντίδραση για τη μετοχή της Attica Bank. Χρηματιστηριακοί κύκλοι επαναλάμβαναν τη χθεσινή εκτίμησή τους πως εν όψει ΑΜΚ η αποτίμηση της Attica Bank θα δικαιολογούσε μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Διακριτική πλην όμως εμφανής η παρουσία των «ισχυρών χεριών» με στοχευμένες τοποθετήσεις τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ισχυρότερη αντίδραση σημειώνεται κατά 2,06% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από τις υπόλοιπες του FTSE 25 ξεχωρίζουν μέχρι τώρα η Jumbo στα 11,64 ευρώ, η MIG στο 0,473 ευρώ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 3,98 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 6,66 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,98 ευρώ.

Νωρίτερα χρηματιστηριακοί παράγοντες επαναλάμβαναν πως βραχυπρόθεσμα η εικόνα του Χ.Α. σχετίζεται με την όποια απόφαση της ΕΚΤ -και την ανάλογη διακύμανση που έχει στα ευρωχρηματιστήρια-, το... γαϊτανάκι για τον ανασχηματισμό και τη στάση των ξένων που τις τελευταίες ημέρες τηρούν στάση αναμονής.

Συμπληρώνουν δε πως τις τελευταίες 2-3 ημέρες οι κινήσεις των ξένων έχουν περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές-εισηγμένες, εστιάζοντας στην Εθνική, δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις γίνονται σε Jumbo, Folli Follie Group, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v