Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Bulls» και «Bears» μετράνε δυνάμεις

Κοντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο, αφού ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε επίπεδα πάνω από τις 1.250 μονάδες. Διχασμένοι οι αναλυτές για τη συνέχεια, κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Πιέσεις για ΟΤΕ, Εθνική. Θετική κίνηση από Πειραιώς, Folli, ΔΕΗ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές μέσα στην "διακεκαυμένη" ζώνη 1250 - 1260 και στην συνέχεια υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, με την διαφορά ότι στην σημερινή συνεδρίαση οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν περισσότερο "ευδιάκριτες" και ο Δείκτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, καθώς έλειψαν οι αποφασιστικές βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το "σύνθημα υποχώρησης" το έδωσε ο τίτλος του ΟΤΕ, ακολουθούμενος από Viohalco, EEE, Motor Oil, Ελλάκτωρα, ΕΥΔΑΠ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης και το γεγονός ότι οκτώ τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ ιδιαίτερα αρνητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η τελική αναλογία ανοδικών (51) - πτωτικών (91) μετοχών, η οποία ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το ένα προς δύο.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς, με τους επιφυλακτικούς να θεωρούν σαν πιθανό το σενάριο της πρόσκαιρης "κόπωσης" επισημαίνοντας ότι η αδυναμία του Δείκτη να δώσει την απαιτούμενη ανοδική διαφυγή από την ζώνη 1250 - 1260, δημιουργεί συνθήκες επιστροφής προς το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη "ψυχολογική υποστήριξη" των Αγορών, μεθαύριο Πέμπτη, από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις δεν ικανοποιήσουν τους επενδυτές, δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντική διόρθωση καθώς ήδη έχουν προεξοφληθεί αρκετές κινήσεις από την ΕΚΤ στις Αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο, οι Τράπεζες κινούνται, πλέον, υψηλότερα της λογιστικής τους αξίας, οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι, παρά το συνεχιζόμενο "rotation", δείχνουν σχετικά "κουρασμένοι" και η Αγορά χρειάζεται κάποιο σημαντικό νέο για να "ξαναγεμίσει το ρεζερβουάρ με ανοδικά καύσιμα".

"Η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, παρόλα αυτά και λόγω της μορφής της κίνησης, θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πρώτο "take profit" στην περιοχή των 396 μονάδων, μιας και καθοδική διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχεια στην διορθωτική κίνηση προς τις 392 και 385 μονάδες" αναφέρουν οι συντηρητικά σκεπτόμενοι. Σε αυτό το σενάριο, η πρώτη αντίσταση, σε κλείσιμο, εντοπίζεται στις 406 μονάδες, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 410.

Από την άλλη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο του 2014 διαφάνηκε η προεξόφλησή τους, με εξαίρεση κάποιες θετικές εκπλήξεις που καταγράφηκαν και που εντοπίζονται στην σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών με παράλληλη σημαντική συρρίκνωση των ζημιών. Το 2ο τρίμηνο θεωρείται πιο σημαντικό καθώς η όποια βελτίωση της οικονομίας θα αρχίσει να εμφανίζεται από τον Μάρτιο και μετά, όπως επίσης το 1ο τρίμηνο των αποτελεσμάτων είναι περίοδος αρνητικής εποχικότητας για μία σειρά από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας

Σημειώνεται ότι από αύριο ξεκινάει και η 2η περίοδος εξάσκησης των warrants για τον τίτλο της Alpha Bank και αυτό μπορεί να είχε τη σημασία του, καθώς σήμερα τόσο η μετοχή της Alpha Bank, όσο και ο παραστατικός τίτλος της Τράπεζας δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Από την άλλη και σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, ανοδική τμήση της ζώνης 1250 - 1260, θα ανεβάσει στροφές στην βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, θα "ξαναβάλει στο παιχνίδι" όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς και αυτό σε συνδυασμό με το σχετικό "short covering" θα κρίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την μετέπειτα κίνηση, τουλάχιστον έως τις 1305 - 1330 μονάδες.

Στην περίπτωση του FTSE25, συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 400 μονάδων θα δώσουν ώθηση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς 410 μονάδες, βάζοντας τα "εχέγγυα" για την επαναφορά του προς τις 425 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανοδική προσπάθεια που συνεχίστηκε και μετά την Κυριακή των Ευρωεκλογών, έχει, μέχρι στιγμής, δύο διορθωτικά διαλείμματα, στις συνεδριάσεις της περασμένης Πέμπτης και την σημερινή συνεδρίαση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ήπιου χαρακτήρα ρευστοποιήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Παρά την ολοκλήρωση του rebalancing, το χρηματιστηριακό ταμπλώ δείχνει ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι επανέρχονται στις μετοχικές προτιμήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου αφήνει μικρά μόνο περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν διαφάνηκε αξιοσημείωτη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η προαναγγελμένη διαδικασία του Κυβερνητικού ανασχηματισμού, χωρίς πάντως να έχουν ιδιαίτερη σημασία τα τυχόν νέα πρόσωπα, καθώς τόσο η Ε.Ε. όσο και ο Σόιμπλε φρόντισαν να υπενθυμίσουν την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι Αγορές περιμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλητική προοπτική κλιμάκωσης του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν το βαθμό τόλμης των πρωτοβουλιών άμεσα διαμορφώνοντας το αντίστοιχο πρόσημο, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα. Είναι αυτονόητο ότι κατ' αναλογία θα επηρεαστεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, παραμένει εξαιρετικά χαμηλά ο πήχης, όσον αφορά τα αντανακλαστικά της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που αγνόησε επιδεικτικά και τις λίγες θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και συνεχίζει να επικεντρώνει ενδιαφέρον και συναλλαγές σε Τραπεζικές μετοχές και λίγους ακόμα τίτλους του FTSE25.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Ιαπωνικό Nikkei (+0,66%), μετά από διάστημα δύο μηνών, να ξαναδίνει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του γιεν, η οποία έδωσε ώθηση στους εξαγωγείς και του Κινεζικού PMI (ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ, εκτός κλάδου μεταποίησης, βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών).

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη (μετά τις ανακοινώσεις για τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης, όπου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών στη διάρκεια του Μαΐου, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ασθενή οικονομική ανάκαμψη της Περιοχής) και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", μικρή μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε στο 11,7% από 11,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 10,4% από 10,5% το Μάρτιο.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την προσθήκη μιας επιπλέον παραμέτρου στα 'stress tests' των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, για να υπολογίσει τον πιθανό αντίκτυπο από πρόστιμα των ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα", δήλωσαν αξιωματούχοι στην "WSJ". Σημειώνεται πως η προσθήκη μιας νέας παραμέτρου για τα "stress tests" μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να αντλήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες στα Αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκαν 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5% στις παραγγελίες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τρ. σε "buy" από "reduce" προχώρησε η Nomura, μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 2,90 από 3,10 ευρώ προηγουμένως, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή της. Ένα από τα ρίσκα στις εκτιμήσεις της Nomura είναι η επιβεβαίωση της πώλησης μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank.
 
Παράλληλα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη σύσταση για την Τρ. Πειραιώς σε "reduce" από "neutral", διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο του 1,50 ευρώ, μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση της μετοχής και δεδομένων της αποτίμησης και των ρίσκων στην ποιότητα των assets της Τράπεζας.
 
Σημειώνει επίσης πως δεδομένων των σχετικών ρίσκων και των αποτιμήσεων βλέπει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ιταλία και στην Ελλάδα από τις Χώρες της Νότιας Ευρώπης.
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τρ. στα 3,5 ευρώ ανά μετοχή από 3,1 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Wood Group, δίνοντας σύσταση "Buy"
 
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι συστημικές Ελληνικές Τράπεζες για το α' τρίμηνο, εξαιρουμένων των διαφόρων μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων και της εποχικότητας, επιβεβαίωσαν τη βελτίωση των βασικών εσόδων, των λειτουργικών δαπανών και των τάσεων στην ποιότητα των assets, σχολιάζει η Euroxx Sec.
 
Στα 32 ευρώ από 29 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Folli Follie Group η IBG σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "accumulate" από "buy".
 
"Τα συνδυασμένα assets των Finansbank, Turk Ekonomi Bankasi, Denizbank και ING Bank, που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ξένες Τράπεζες, αντιπροσωπεύουν γύρω στο 14% των assets του Τραπεζικού τομέα της Τουρκίας" επισημαίνει η Fitch. Σε ότι αφορά την Finansbank, η Fitch αναφέρει πως διαθέτει τους ισχυρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των Τραπεζών, στοιχείο κρίσιμο δεδομένου ότι η μητρική της, Εθνική Τρ., ενδέχεται να μην μπορέσει να ρίξει επιπλέον κεφάλαια στην Finansbank εάν απαιτηθεί.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, ενώ στην συνέχεια οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1254,18 μονάδες.
 
Στις 14.39 τα αρχικά κέρδη είχαν μηδενιστεί και ο Δείκτης "φόρεσε τα κόκκινα" και με αυτά κινήθηκε μέχρι τέλους, υποχωρώντας μέχρι τις 1233,7 μονάδες (-0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1235,06 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1234,62 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,85%.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων υποχώρησε στα 158,4 εκατ. από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ). Μόλις πέντε μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, "απασχόλησαν" το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Τίποτα το άξιο αναφοράς στο ταμπλώ του FTSE25, πλην ίσως της Folli Follie Group που έκλεισε σε νέα υψηλά 79 μηνών και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 35 ευρώ.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκε μόνο ο τίτλος του Τιτάνα, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank,EEE και ΕΥΔΑΠ.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MIG,Eurobank, Jumbo.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αττικής με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας (ΑΜΚ υπό το άρτιον δεν γίνεται), νέα υψηλά 56 μηνών για την FG Europe, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για την Κορρές, προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ, ενώ μετά από 19 συνεδριάσεις η Revoil"ξαναείδε" κλείσιμο υψηλότερα των 0,5200 ευρώ.
 
Τέλος και μετά από βραχύβια διόρθωση, ο Κυριακίδης επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 12ετίας (!)

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με σχετική διόρθωση, όμως το σημαντικό volatility δεν φάνηκε να ευνοεί τις συναλλαγές που υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.617 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 6.648, 6.305 για τον Ιούνιο, 343 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 398,75)κινήθηκε μεταξύ 398,5 και 405,5 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,20%.
 
Ακόμα χαμηλότερα ο δανεισμός τίτλων (301.000Eurobank, 13.700 ΔΕΗ, 5.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.981), ΔΕΗ (927), Alpha Bank(2.170), Εθνική (4.792), Πειραιώς (1.929), ΟΠΑΠ (488), MIG (492), Eurobank (1.434), Μυτιληναίο (208), Ελ. Πετρέλαια (1.206), Τιτάνα (323).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.444 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (604 δικαιώματα αγοράς και 840 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(138.712.218 τεμ.), Εθνική (2.182.524 τεμ.), Πειραιώς (19.803.880 τεμ.), Eurobank (3.181.333 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v