ΧΑ: Οι καταλύτες που κρίνουν την τάση

Ανασχηματισμός, διοίκηση ΤτΕ, άσκηση warrants στην Alpha Bank και μετα-rebalancing προσδοκίες δημιουργούν κλίμα... νευρικής επιφυλακής στο Χ.Α. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 1.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στις τράπεζες.

Με τον Ιούνιο να ξεκινά χρηματιστηριακά από τα επίπεδα των 1.220 μονάδων και την αγορά να περιμένει τη λύση του γόρδιου δεσμού του επικείμενου ανασχηματισμού, το Χ.Α. αποτιμά τα νέα δεδομένα από το rebalancing και ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο προεξόφλησης.

Το πού ποντάρουν τώρα οι ξένοι είναι ένα εύλογο ερώτημα, όπως το προσεγγίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, κι η απάντηση σε αυτό θεωρείται κλειδί για το πώς θα κινηθεί η αγορά -βραχυπρόθεσμα- με ορίζοντα προς την τρίτη Παρασκευή του μήνα στις 20 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι το δεύτερο triple witching του 2014.

Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως είναι πολύς ο χρόνος και μεστός διεργασιών, εξελίξεων και ανατροπών όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στα ευρωχρηματιστήρια και στις διεθνείς αγορές.

Θα περιοριστούμε στα του οίκου μας, θεωρώντας από το εξωτερικό μέτωπο πολύ κρίσιμη τη συνάντηση της EΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε η κεντρική τράπεζα θα ανοίξει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου αποπληθωρισμού. Προσώρας, δύο κύριες προσεγγίσεις θέλουν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε συντηρητική κίνηση (λ.χ. μείωση του επιτοκίου παρέμβασης στο 0,15% από 0,25%) ή σε επιθετικότερη με εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις που δέχεται από τις τράπεζες, ή κάποιας μορφής πιστωτική χαλάρωση.

Στο πρώτο ενδεχόμενο -που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες- τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης των ευρωχρηματιστηρίων δεν θα είναι σημαντικά. Στο δεύτερο τα ιστορικά υψηλά των 9.957 μονάδων για τον DΑΧ ίσως αποδειχτούν... ελάχιστα μπροστά στο πάρτι που θα ακολουθήσει.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνει πως ξένοι emerging funds διαχειριστές συνεχίζουν να έχουν πολύ μικρή θέση: η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με τη μικρότερη στάθμιση από τις 23 που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR. Αυτό το στοιχείο συνεχίζει να είναι κρίσιμος καταλύτης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, αφού, αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, είναι αρκετά πιθανό και οι διαχειριστές να αρχίσουν να αλλάζουν την «underweight» προσέγγισή τους.

Αναμφίβολα δύο κύριες παράμετροι καθορίζουν και βραχυπρόθεσμα την τάση: αφενός οι πολιτικές εξελίξεις, ο ανασχηματισμός, η θέση του υπουργού Οικονομικών (σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή) και αφετέρου τα νεότερα στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα, το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα των εξελίξεων προφανώς είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και η επόμενη μέρα αυτού. Αν δηλαδή θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα μεταπηδήσει αλλού, ίσως στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως φημολογείται.

Ο πρωθυπουργός διατηρεί καλή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών, θεωρεί ότι τα έχει καταφέρει στον κρίσιμο ρόλο του και αν αποφασιστεί τελικά η αλλαγή του (για να φανεί ότι ελήφθη το μήνυμα της κάλπης και ότι αλλάζει στο μέτρο του δυνατού η εφαρμοζόμενη πολιτική), θα τον ήθελε σε μία άλλη κομβική θέση.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ειδικότερα μετά την απόφαση της Πειραιώς να απορροφήσει τη Γενική, μετά την αλλαγή φρουράς στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα κατάταξης με βάση την αποτίμηση και τη δεύτερη φάση της διαδικασίας άσκησης των warrants (ξεκινά αύριο η Alpha Bank) προεξοφλείται πως οι όποιες εξελίξεις επισπεύδονται πάραυτα. Σε μία συγκυρία όπου η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v