Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασαν τα κοντέρ στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο και μεγάλο τζίρο έκλεισε το «διπλό» rebalancing. Ανοδος για ΕΤΕ (3,97%) και Eurobank (5,94%) που μοιράστηκαν το 72% του τζίρου. Πώς έκλεισε ο μήνας για το ΧΑ, τι προμηνύεται για τη συνέχεια.

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού πενταμήνου και η οποία χαρακτηρίστηκε από τον ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων (rebalancing), λόγω αλλαγών στον εγχώριο FTSE25 και στους ξένους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap.

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της Eurobank εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, σύμφωνα με ανακοίνωση της Morgan Stanley, ενώ αποχωρούν τα Ελ. Πετρέλαια, ενώ από την ίδια ημερομηνία οι τίτλοι των Eurobank και Viohalco εισέρχονται στον FTSE25, στην θέση των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass.

Πέραν αυτών και σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών εισροές εμφανίστηκαν στους τίτλους των Εθνικής και Folli Follie Group και μικρές ρευστοποιήσεις στον τίτλο του Τιτάνα.

Επίσης, από 2/6/2014 και κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών, oι μετοχές της εταιρείας "Καθημερινή" μεταφέρονται στην Κατηγορία "Χαμηλής Διασποράς". Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και μέσω του Χ.Α. μεταβιβάστηκε το 4,67% της Καθημερινής στην τιμή των 0,70 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 1.431.297 τεμαχίων, ενώ ο τίτλος τερμάτισε την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη 22,95%.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, καθώς έδωσε κέρδη 4,47% για τον Γενικό Δείκτη και 8,62% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Μικτά τα πρόσημα όσον αφορά την μηνιαία μεταβολή. Ο Μάιος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαίες απώλειες 0,7%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε μηνιαία κέρδη 1,87%. Να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα που πέρασε η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 232,4 εκατ. και είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2009 (270 εκατ. ευρώ).

Η λήξη του χρηματιστηριακού 5μηνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 5,23%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει στο "κόκκινο" με απώλειες 1,37%.

Μετοχή του πενταμήνου η Spider, η οποία από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη 400%.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (υποχρεωτικές και μη) που εκτόξευσαν στον τζίρο στα 813,6 εκατ., ο οποίος είναι και ο υψηλότερος του τελευταίου εξαμήνου με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013 (963,5 εκατ.) όπου και σημειώθηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω γενικότερων αλλαγών στους δείκτες MSCI και μεταφοράς του Χ.Α. στις αναδυόμενες Αγορές. Να σημειωθεί ότι από το συνολικό τζίρο των 813,6 εκατ. τα 436 εκατ. ευρώ, περίπου, άλλαξαν χέρια μέσω των τελικών δημοπρασιών και μετά.

Εθνική Τράπεζα και Eurobank σημείωσαν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever", ενώ οι δύο τίτλοι "απασχόλησαν" το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αν προστεθούν και οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha BankΑΛΦΑ +1,44%, οι επτά Δεικτοβαρείς τίτλοι απέσπασαν το 91% του συνολικού τζίρου.

Με το rebalancing να έχει ολοκληρωθεί στην συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό, το ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα επικεντρωθεί σε τίτλους που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις πιέστηκαν λόγω των παραπάνω αναδιαρθρώσεων, αλλά και στην επόμενη κίνηση του Mario Draghi.

Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη και μια πιθανή μείωση των επιτοκίων, ή χρήση μη συμβατικών μέτρων για τόνωση της ρευστότητας, θα έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στις Αγορές.

Σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις ικανοποιήσουν τους επενδυτές, αναμένεται άνοδος στα εταιρικά ομόλογα αλλά και στους Τραπεζικούς τίτλους. Πιθανότατα να δούμε και μια αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αναδυόμενες Αγορές, που μπορεί να επεκταθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική διόρθωση καθώς ήδη έχουν προεξοφληθεί αρκετές κινήσεις από την ΕΚΤ στις Αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Απόλυτα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται σε πολύμηνα, ή και πολυετή χαμηλά, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή του "παραδοσιακού σκηνικού" που ήθελε όταν οι τιμές των μετοχών αυξάνονταν, οι τιμές των ομολόγων να υποχωρούν και να δούμε έναν συνδυασμό από υψηλές τιμές μετοχών και χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μάνος Χατζηδάκης

Αρχίζουν να παίρνουν μη ικανοποιητική τροπή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, για το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Με το 55%, ή 130 εταιρείες να έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι 54 είναι κερδοφόρες και οι 76 ζημιογόνες.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται στα 14,5 δισ ευρώ, μειωμένος κατά 0,1%, ενώ τα EBITDA ενισχύονται κατά 16%, στα 1,35 δισ ευρώ.

Πτώση κατά 97% σημειώνουν τα καθαρά κέρδη, σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 116 εκατ.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. και παρά την γενική βελτίωση στα αθροίσματα, το "ρεύμα των ζημιογόνων εταιρειών παραμένει ισχυρά πλειοψηφικό, φθάνοντας στο 58%" του μέχρι στιγμής συνόλου (!)

Ηλίας Ζαχαράκης

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, με την "διεισδυτική ματιά" του Ηλία Ζαχαράκη, ο δείκτης Eurostoxx απέρριψε τον σχηματισμό τριγώνου, παραμένοντας πάντως σε συσσώρευση στα υψηλά του. Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, οπότε διάσπαση της αντίστασης στο 3246 οδηγεί γρήγορα στο 3267 σε πρώτη φάση, ενώ θυμίζουμε ότι η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ιδιαίτερα επιθετική, εν όψει και των "αναταράξεων" από πλευράς ΕΚΤ, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπομονετικούς να ρισκάρουν για κάτι παραπάνω. Πρώτη σημαντική στήριξη στις 3227 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, το euro κατάφερε να σπάσει βραχυπρόθεσμο σχηματισμό και έχει τις πιθανότητες να κάνει κάποιου είδους "short squeeze" μέχρι τα 1,3670 δολάρια, όπου είναι και το "stop" μας σε ωριαίο κλείσιμο, σε intraday γράφημα που κρατάει αρκετές μέρες. Tα 1,3620 δολάρια παραμένουν βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Στρατής Πολυχρονέας

Θετικός ήταν ο απολογισμός των Ευρωεκλογών για μετοχές και ομόλογα στο εσωτερικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο (+4,47%) αλλά και το spread των 10ετών ομολόγων υποχώρησε έως και 25 μονάδες βάσης την εβδομάδα που διανύσαμε, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν τα εγχώρια εταιρικά χρεόγραφα για τα οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν και είναι υψηλό, με αρκετές εταιρείες να σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις εκμεταλλευόμενες και το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, μεταφέρει το ουσιαστικό ενδιαφέρον στη διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους με την τρόικα, τη στιγμή που αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Στο ΔΝΤ, όμως, εναποτίθενται και οι όποιες ελπίδες για πίεση προς ΕΕ και ΕΚΤ για "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, μια λύση προφανώς καλύτερη έναντι αυτής της επιμήκυνσης της λήξης των ομολόγων και μείωσης του ύψους των τοκοχρεολυσίων.

Βέβαια ακόμα και αυτή η διαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να καθυστερήσει από τους πιστωτές, αν απαιτηθεί μια ευρεία κομματική συναίνεση για την όποια ελάφρυνση του χρέους.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι, η οιαδήποτε καθυστέρηση παρατηρείται σε αυτό το θέμα, από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με "βούλα" της ΕΚΤ, απειλεί την αναπτυξιακή πορεία της Χώρας και την έλευση περισσότερων μακροπρόθεσμων ξένων κεφαλαίων.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα διαπιστωθεί οι τρόπος και το σχέδιο αντίδρασης της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, βοηθώντας παράλληλα και την ανάπτυξη, τη στιγμή που το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, "νομιμοποιεί" τον Ντράγκι να λάβει δράση (ζητούμενο η ποσοτική χαλάρωση) κάμπτοντας τη Γερμανική αδιαλλαξία.

Οι εκτιμήσεις (δημοσκόπηση του Bloomberg) είναι για μείωση του βασικού επιτοκίου στην Ευρωζώνη στο 0,10% από 0,25% και του καταθετικού επιτοκίου στην ΕΚΤ στο -0,10% από 0% (ανακοινώσεις στις 14:45 στις 06/05), σημειώνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Απόστολος Μάνθος

Στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος αλλά και του μήνα ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα ράλι 160 μονάδων (+15%) από τα χαμηλά της 19ης Μάιου έχει αρχίσει να "αντικρίζει" τη κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 1240 με 1260 μονάδων δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Η πρώτη εβδομάδα του Καλοκαιριού. από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εάν ο Γενικός Δείκτης επιτύχει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών την ανοδική τμήση των 1260 μονάδων τότε θα κρίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό τη μετέπειτα κυματική κίνηση όχι μόνο προς τις 1305 με 1330 μονάδες αλλά και προς τις 1400 μονάδες καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά.

Στο "weekly chart" τιμών αυτό, που διαφαίνεται σταδιακά είναι η απαρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης, όπου εκτείνεται έως το τέλος του έτους και μπορεί να προσεγγίσει την άνω πλευρά του υπάρχοντος μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, στις 1580 μονάδες περίπου. Επίσης σημαντικούς ανοδικούς πόντους δίνει και το διαγραμματικό φαινόμενο του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα "αγκαλιάζει" τον Γενικό Δείκτη, σταθεροποιώντας τον πάνω από αυτόν και προετοιμάζοντάς τον σταδιακά για τον βίαιο ανοδικό "εκτροχιασμό" του, από τη βαρύτητα του 200άρη, κάτι ανάλογο δηλαδή που είχε συμβεί το 2004.

Ενώ όμως ο Γενικός Δείκτης από τον περασμένο Οκτώβριο λαμβάνει τιμές πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει κάτω από αυτόν (ΚΜΟ 200: 416 μονάδες) περιμένοντας την ανοδική "απελευθέρωσή" του. Γεγονός, όπου εάν επιτευχθεί με τουλάχιστον δύο εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από τις 416 μονάδες θα τον τοποθετήσει πλέον, και βάση της τεχνικής βιβλιογραφίας, σε μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά. Σε βραχυπρόθεσμο πεδίο ο δείκτης FTSE25, μετά και την ανοδική διάσπαση των 375 μονάδων, έχει ανοίξει διαγραμματικά για τη ζώνη αντίστασης των 394 με 400 μονάδων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος των 400 μονάδων με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα σπρώξει το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς 410 μονάδες, βάζοντας τα "εχέγγυα" για την επαναφορά του προς τις 425 μονάδες.

Βαγγέλης Σιούτης

"Έντονα ανοδική η εβδομάδα που έληξε, με τέσσερις θετικές συνεδριάσεις, συνέχισε την αντίδραση από τα χαμηλά των 1066 μονάδων, της περασμένης εβδομάδας, με ισχυρούς τζίρους και όπως είχαμε σημειώσει με αντίδραση παρόμοια της αντίδρασης από τα χαμηλά του Ιανουαρίου" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η περιοχή των 1240 μονάδων είναι αντίσταση αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει η περιοχή των 1264 μονάδων που διάσπαση της και επιβεβαίωση της θα επιτρέψει στο Γενικό Δείκτη να "κοιτά" προς τα προηγούμενα υψηλά.
Προς το παρόν, οι Αγορές διεθνώς και κυρίως του Νότου κοιτούν με μεγάλη προσοχή τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη κ. Ντράγκι προεξοφλώντας εν μέρει σημαντικές κινήσεις.

Αν δεν προκύψει κάτι σημαντικό που θα βοηθήσει τον Γενικό Δείκτη να διασπάσει τις αντιστάσεις του, ένα εύρος διακύμανσης 1160 με 1240 είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν εντυπωσιακή σε τζίρο και διακύμανση λόγω rebalancing στους δείκτες MSCI και FTSE25 και αναμένεται οι όποιες υπερβολές να διορθωθούν την επόμενη εβδομάδα. Γενικότερα με την αλλαγή των σταθμίσεων οι Τράπεζες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη πορεία των δεικτών.

"Αύριο ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων που θα δώσουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ανάλογα με τις προοπτικές που αποτυπώνουν τα αποτελέσματα αυτά, αν και η διάχυση ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό δεν φαίνεται ακόμη εφικτή" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Hang Seng (+0,31%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ο Nikkei (-0,34%) έχασε την ευκαιρία να κάνει επτά τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επηρεασμένος από την άνοδο του γιεν.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι προσδοκίες ότι η BoJ θα προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, φαίνονται να εξαντλούνται και αυτό δικαιολογεί την ενίσχυση του γιεν.

Από την άλλη, η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Για το σύνολο του δημοσιονομικού έτους που έληξε το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε με 4,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Σημειώνεται πως είναι το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό κάτω από 5%, αυξάνοντας την πίεση στον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο" σε αρνητικό πρωταγωνιστή εξελίσσεται η μετοχή της BNP Paribas μετά και τα νέα ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Τράπεζα να καταβάλει πάνω από 10 δισ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού για επί μακρόν παραβίαση των Αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων Χωρών. Η Citigroup αφαίρεσε την μετοχή από το Ευρωπαϊκό Focus List, επικαλούμενη την αβεβαιότητα για το χρηματικό διακανονισμό αλλά διατήρησε τη σύσταση "αγοράς".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν 0,3% τον Απρίλιο, ενώ οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1%. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι προσωπικές δαπάνες θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σημειώνεται πως η αύξηση 0,3% στα προσωπικά εισοδήματα, είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί το 2014.

Ο δείκτης Chicago PMI αυξήθηκε τον Μάιο στο 65,5 από 63 τον προηγούμενο μήνα. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης Chicago PMI θα διαμορφωθεί στο 62,1.

Πτώση σημείωσε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και ο δείκτης διολίσθησε στις 81,8 μονάδες το Μάιο από 84,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 82,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "buy" από "neutral" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της ΔΕΗ η Citi, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο για την Επιχείρηση στα 13 από 11 ευρώ. 
 
Σε "outperform" από "neutral" αναβαθμίζει η Alpha Finance τη σύστασή της για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ ανεβάζει και την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 10,5 από 7,6 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην υγιή παραγωγή ταμειακών ροών και τη δομή του ισολογισμού που υποδηλώνει γενναία μερισματική απόδοση στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή έως το 2016 κατά 9% περίπου, λόγω υπόθεσης για υψηλότερο όγκο συναλλαγών. 
 
Την τιμή-στόχο των 0,90 ευρώ ανά μετοχή, τη σύσταση "overweight" και την πρόβλεψη για καθαρές ζημιές 287 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, δίνει ηEuroxx Sec. για την Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι παραμένει η προτιμώμενη Τραπεζική μετοχή της, λόγω της ανώτερης κεφαλαιακής θέσης της, των τεράστιων προοπτικών για συνέργειες της Emporiki με χαμηλότερο ρίσκο ενοποίησης και των υψηλότερων πιθανοτήτων για ανακτήσεις από το χαρτοφυλάκιο δανείων της Emporiki. Παράλληλα, εκτιμά πως καθώς η τράπεζα διαθέτει τις χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης από την ΤτΕ και τα warrants της είναι "deep in-the-money", η Alpha αξίζει premium αποτίμησης σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες.
 
Η Eurobank Eq. σημειώνει πως τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Alpha Bank έδειξαν συνεχιζόμενη βελτίωση σε λειτουργικό επίπεδο, η οποία όμως διαβρώθηκε από τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. 
 
Η IBG αναφέρει πως τα αποτελέσματα της Alpha ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε επίπεδο εσόδων από μη βασικές δραστηριότητες.
 
Σε "outperform" από "neutral" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Alpha Finance σε έκθεσή της, στην οποία κατεβάζει την τιμή-στόχο στα 8,25 από 8,5 ευρώ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, από το Νοέμβριο του 2013 η μετοχή έχει υποχωρήσει σημαντικά και είναι ώρα για τοποθετήσεις.
 
Τα EBITDA που ανακοίνωσε η Motor Oil για το α΄ τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, όμως τα καθαρά κέρδη ευθυγραμμίστηκαν με το consensus, σχολιάζει η UBS, η οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 9 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "neutral".
 
Από την πλευρά της, η Bank of America Merrill Lynch, προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την MotorOil, στα 9 ευρώ ανά μετοχή από 10 ευρώ προηγουμένως (σύσταση "neutral"), αναφέροντας πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων στον τομέα της διύλισης. 
 
Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Fourlis στα 5,60 ευρώ ανά μετοχή από 5,70 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Eurobank Equities, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "hold". Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Όπως επισημαίνει, το "bull case" για την εταιρεία προβλέπει μια επιστροφή της Αγοράς στο 0,9%-1% του ΑΕΠ (από 0,4% που είναι σήμερα), μια ταχύτερη επέκταση των μικτών περιθωρίων των ΙΚΕΑ, αλλά και μια αποκρυστάλλωση υψηλότερης αξίας από τα μη λειτουργικά assets του ομίλου. Στον αντίποδα, μια στασιμότητα πωλήσεων στα ΙΚΕΑ το 2015-2016 καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα παραμένουν υπό πίεση, θα οδηγήσει σε αναβολή κατά 1-2 χρόνια την επιστροφή σε κερδοφορία στη μέση του κύκλου, ενώ μια περιορισμένη επέκταση τω μικτών περιθωρίων το 2015 μπορεί να περιορίσει τα οφέλη του μίγματος προϊόντων.
 
Σε αναβάθμιση της σύστασης για το πρόγραμμα Ι με ομολογίες που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια της Εθνικής προχώρησε η Fitch. Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση "B+" της εν λόγω σειράς ομολόγων σε Rating Watch Positive, με προοπτική για βελτίωση της αξιολόγησης έως το "ΒΒ", μετά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Χώρας σε "Β".
 
Εν τω μεταξύ από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας ΕΛΒΑΛ (-4,74%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το καθαρό ποσό € 0,08 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.
 
Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση "ειδικών συνθηκών" και ο οποία δεν προσφέρεται για εξαγωγή "ασφαλών" συμπερασμάτων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1231,3 μονάδες (+2,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,78 και μέσω των τελικών δημοπρασιών τερμάτισε της συνεδρίαση στις 1223,48 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,43%.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, MIG, EEE, Folli FollieGroup, Πειραιώς και ΔΕΗ.
 
Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και στο υψηλό ημέρας τους Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot,MIG, Frigoglass, Folli Follie Group, αλλά και τιςEurobank, Viohalco που εισέρχονται στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από την συνεδρίαση της Δευτέρας.
 
Μετά και την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, αλλά και την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού πενταμήνου, 14 εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ ευρώ.
 
Πιο συγκεκριμένα οι: Πειραιώς (10,984 δισ), Εθνική (9,257), Alpha Bank (8,811), ΕΕΕ (6,236), Eurobank(6,030), ΟΤΕ (5,151), ΟΠΑΠ (3,975), ΔΕΗ (2,552),Folli Follie Group (1,928), Τιτάν (1,784), Ελ. Πετρέλαια (1,681), Jumbo (1,488), Viohalco (1,028) και ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ -0,50% (1,012 δισ).

---ΧΠΑ

Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με σχετική αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.907 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 15.140, 14.805 για τον Ιούνιο, 335 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 397,25)κινήθηκε μεταξύ 387,5 και 399 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,53%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (11.700 Alpha Bank, 76.300 ΟΠΑΠ, 18.900 ΟΤΕ, 25.000 Motor Oil, 824.700 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.129), ΔΕΗ (1.355), Alpha Bank (2.611), Εθνική (6.591), Πειραιώς (1.593), ΟΠΑΠ (821), MIG (333), Eurobank(39.246), Μυτιληναίο (181), Ελ. Πετρέλαια (2.239), ΓΕΚ (239), Τιτάνα (327), ΕΧΑΕ (146), Folli Follie Group(230), Viohalco (244).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE-25 υποχώρησε στο 38%, ωστόσο η ημερήσια κινητικότητα παρέμεινε σταθερή αφού καταγράφηκαν 1.658 δικαιώματα (1.096 calls και 562 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(138.395.828 τεμ.), Εθνική (1.365.224 τεμ.), Πειραιώς (19.932.111 τεμ.), Eurobank (1.170.632 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 80 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v