Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος υπό προϋποθέσεις στο ΧΑ

Με 9 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 10 το Χ.Α. επανέρχεται στα επίπεδα των 1.250 μονάδων. Δυνατή η επίτευξη του στόχου των 1.280 μονάδων με αιχμή τις εξελίξεις στις τράπεζες αλλά και τη στήριξη μετοχών-σηματωρών.

Αλλεπάλληλα τα νέα υψηλά στη Wall και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακάθεκτο το Χ.Α., επανακάμπτει προς την περιοχή των 1.250 μονάδων εν μέσω εξελίξεων στα εσωτερικά μέτωπα, στις τράπεζες και σε ισχυρές επιχειρήσεις.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χ.Α. σύμφωνα με τον Θαν. Σταυρόπουλο, όμως όσοι μετρούν την αγορά από τα τελευταία χαμηλά στις 19-20 Μαΐου ήταν εν πολλοίς ψυλλιασμένοι για το τι θα επακολουθούσε.

Με αφορμή το καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης/5, αναμενόμενη η προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να μοχλεύσουν μία εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση. Για εκβιασμό από την πλευρά των «ισχυρών χεριών», για ανοδική αντίδραση σε αυτήν τη φάση της αγοράς και όχι σε επόμενο χρόνο έκανε εδώ και καιρό λόγο το Euro2day.gr.

Άλλωστε το Χ.Α., παρά την τελευταία ανοδική κίνησή του, ας μην ξεχνάμε πως απέχει δραματικά από τα ιστορικά υψηλά του, τη στιγμή που τα ξένα χρηματιστήρια καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Εντάξει, σημαντική η τελευταία ανοδική κίνηση από τις 1.062,66 μονάδες της 19ης/5 μέχρι τα χθεσινά υψηλά των 1.258,85 μονάδων, ωστόσο τα ιστορικά υψηλά για τον Γενικό Δείκτη είναι... έτη φωτός μακριά. Την ίδια στιγμή που ο DAX πηγαίνει σφαίρα προς τις 10.000 μονάδες, εμείς θεωρούμε... κατάκτηση τις 1.250.

Το Χ.Α. -υπό προϋποθέσεις- το έχω γράψει αρκετές φορές (και από πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών), έχει δρόμο, πολύ δρόμο, μπροστά του και υπό κανονικές συνθήκες θα ξαναδεί τα ιστορικά υψηλά του (υπό Κ.Σ., επαναλαμβάνω...).

Αυτή ήταν και παραμένει η μάκρο εικόνα μας για το Χ.Α. και για επιλεγμένες μετοχές που ξεκινώντας από τα ιστορικά ελάχιστα των αρχών του Ιουνίου 2012 σταδιακά πληθαίνουν εβδομάδα με την εβδομάδα.

Ωστόσο, καθημερινά, παρακολουθούμε τη βραχυπρόθεσμη κίνηση της αγοράς και σε αυτήν επανερχόμεθα, καθώς σήμερα ξεκινά η άσκηση του δικαιώματος της Alpha Bank. Στο 0,711 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 9,08 δισ. ευρώ η αποτίμηση και στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρονται όλα όσα αφορούν την αυλαία για τη δεύτερη σειρά άσκησης των warrants της Alpha Bank, που εχθές έκλεισε στο 1,78 ευρώ. Βάσει όσων αναφέρει ο Γιώργος φαίνεται πως «παικτικά» κυρίως τα warrants της Alpha Bank και της Πειραιώς κρίνονται επενδυτικά... συμφέροντα. Σε αντίθεση με αυτό της Εθνικής.

Ειδικότερα, όμως, για την Alpha Bank, κατά την εκτίμησή μου, σημαντικότατη είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζόμενους, η υπογραφή της επιχειρησιακής χωρίς απολύσεις, με διατήρηση του πλαφόν των 1.800 ευρώ και με bonus για το επίδομα. Ένα εμπόδιο που ξεπερνά η Alpha Bank και που πρακτικά θα πρέπει να δώσει πόντους στη διοίκηση για τη συνέχεια. Θυμίζω πως η αποτίμηση της Εθνικής μετά τη χθεσινή διόρθωση της τιμής στα 2,59 ευρώ διαμορφώνεται στα 9,15 δισ. Στα 11,11 δισ. ευρώ φτάνει η αποτίμηση της Πειραιώς.

Επιμένουμε στις τράπεζες καθώς η αγορά έχει βαρύνει τραπεζικά, οι σταθμίσεις στους δείκτες είναι καταλυτικές, ενώ οι ξένοι οίκοι επικεντρώνουν εκεί τις αναλύσεις τους. Η Wood Group δίνει τιμή-στόχο για την Εθνική στα 3,5 ευρώ από τα 3,1 ευρώ προηγουμένως, ενώ την ΕΤΕ αναβαθμίζει και η Nomura.

Το ευτύχημα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες είναι πως σε αυτήν τη συγκυρία -ανοδική για τις ξένες αγορές- και χωρίς ουσιώδη εμπόδια στο εσωτερικό μέτωπο, ακολουθούν και μετοχές/εισηγμένες-σηματωροί από τη μεγάλη και δευτερευόντως τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Κατά 3,48% ενισχύθηκε η μετοχή της Coca Cola στα 17,55 ευρώ, τη στιγμή που ο όμιλος Δαυίδ βγαίνει επιθετικά επικοινωνιακά, προβάλλοντας τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει, τη σημαντική παρουσία του στην εγχώριο αγορά. Να θυμηθούμε πως ο όμιλος παραμένει πολύ ψηλά στη σχετική κατάταξη αποτίμησης με 6,45 δισ. ευρώ.

Παράλληλα τα «ισχυρά χέρια» φρόντισαν να στείλουν και εχθές το μήνυμά τους είτε μέσω του +6,26% στα 23,60 ευρώ του Τιτάνα και το +3,12% στα 6,62 ευρώ του Μυτιληναίου, είτε με την υπεραπόδοση των Eurobank Properties, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Motor Oil. Αλλά και με τη σημαντική κίνηση μετοχών όπως των θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, του Υγεία και της Frigoglass.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v