Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Απογείωση προς τις 1.250 μονάδες

Σενάρια για τον ανασχηματισμό και εκθέσεις ξένων και ελληνικών «σπιτιών» ωθούν την αγορά στις 1.250 μονάδες. Εμφανής η παρουσία των «ισχυρών χεριών» σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Μυτιληναίο, Jumbo, Frigoglass. Άνοδος ως 9% για τα ΕΛΠΕ. Ξεκινά η περίοδος άσκησης για ΑΛΦΑΤΠ.

Τα ύψη έχει πάρει το Χ.Α. Εν μέσω φημών και σεναρίων με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό, με εξελίξεις στις τράπεζες και με αναλύσεις ξένων και ελληνικών οίκων, ο μεν Γενικός Δείκτης συνεχίζει την αντίδρασή του προς τις 1.260 μονάδες, ο δε FTSE 25 προς τις 410, με τις τράπεζες στο 1,94% και τον FTSE Mid Cap ξανά προς τις 1.170 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ στις 15.50, με αρκετά πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις σε πολλές μετοχές, και ενώ μόλις ένας τίτλος (ΕΥΔΑΠ) από τους 25 του δείκτη μετρά απώλειες.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μόλις τρεις μετοχές από τις 20 του FTSE Mid Cap (Aegean, ΕΒΖ, Ικτίνος) υποχωρούν, ενώ 80 ενισχύονται, έναντι 36 που σημειώνουν πτώση.

Κατά γενική εκτίμηση, η αγορά «παίζει» με αφορμή τον ανασχηματισμό, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στο καυτό τρίγωνο με κέντρο τον Στουρνάρα. Νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και, όπως υποστήριξε, μίλησαν μόνο για τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις.

Εν μέσω σεναρίων επί σεναρίων, τα ισχυρά χέρια εκβιάζουν όλο και υψηλότερες τιμές, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις τους και βραχυπρόθεσμα.

Το +5,99% προ ολίγου για τη μετοχή του ΟΤΕ και το +5,55% για τη ΔΕΗ, είναι ενδεικτικά της σπουδής κυρίως των ξένων να διατηρήσουν την ανοδική φορά εμπροσθοβαρή, ζητώντας τώρα υψηλότερα επίπεδα και υπεραξίες. Στο ίδιο πλαίσιο, τα ΕΛΠΕ ενισχύονται περισσότερο από 9%.

Τα «ισχυρά χέρια» ποντάρουν και στα δύο πιθανότερα σενάρια όσον αφορά τη θέση του υπουργού Οικονομικών, τα οποία, αμφότερα, αρέσουν στην αγορά και λειτουργούν ως αφορμή για περαιτέρω μόχλευση στην πλειονότητα των μετοχών-επιλογών τους.

Πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση, σημειώνουν, καθώς το Χ.Α. υπεραποδίδει, όταν ο DAX ενισχύεται κατά 0,29% και ο CAC 40 κατά 0,35%. Βέβαια το χαμηλό ποσοστό για τον DAX είναι υπεραρκετό για να καταγραφεί ακόμα ένα νέο ιστορικό υψηλό για τον δείκτη στις 9.970, 77 μονάδες.

Σχεδόν 2% ενισχύεται ο τραπεζικός κλάδος μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων Q1. Νωρίτερα και η BofA αποτίμησε θετικά τα αποτελέσματα τριμήνου, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο για Πειραιώς και Alpha Bank. Επίσης, η Nomura, η JP Morgan και η Citi αξιολογούν τα αποτελέσματα του ομίλου Πειραιώς.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως εκτός όλων των άλλων ενθαρρυντικές ενδείξεις προκύπτουν και από τον χώρο της μεταποίησης.

Στα 23,13 ευρώ η μετοχή της Τιτάν, με 4,14% και περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ. Υπεραποδίδουν Μυτιληναίος έως τα 6,68 ευρώ, Σωληνουργεία Κορίνθου έως το 1,78 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 3,82 ευρώ, Jumbo έως τα 11,45 ευρώ, CC HBC έως τα 17,59 ευρώ, Eurobank Properties έως τα 8,35 ευρώ, Frigoglass έως τα 4,14 ευρώ, Motor Oil έως τα 8,55 ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο γίνονται και στις μετοχές της Eurobank και της Attica Bank. Μάλιστα στη μετοχή της πρώτης έχουν αλλάξει χέρια πάνω 23,5 εκατ. ευρώ στο 0,402-0,427 ευρώ.

Από τον FTSE Mid Cap υπεραποδίδουν μετοχές-σηματωροί όπως Fourlis, Υγεία, Intracom, J&P Άβαξ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, οι βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις που είχαν αναθεωρηθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας υπερκαλύφθηκαν. Σημειώνουμε πως μέχρι τώρα υψηλό ημέρας για τον Γ.Δ. έχει σημειωθεί στις 1.258,85 μονάδες, που τον φέρνει μια ανάσα από τα επίπεδα της 22ας-23ης/4 των 1.260-1.262 μονάδων.

Στην περίπτωση που διασπαστούν πειστικά αυτές οι τιμές ανοίγει ο δρόμος για τις 1.280-1.285 μονάδες (επίπεδα 11ης/4), με τις 1.302 ως την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Οποιαδήποτε κίνηση της αγοράς πάνω από τις 1.300 μονάδες επιταχύνει την επαναπροσέγγιση των υψηλών της 3ης Απριλίου και στη συνέχεια της διπλής κορυφής στις 18-19 Μαρτίου.

Κύριος στόχος όμως παραμένει η ενδεχόμενη κίνηση του δείκτη προς την ευρύτερη περιοχή των 1.280 μονάδων. Συνεκτιμώντας πως από τα χαμηλά της 19ης/5 η αγορά με τη σημερινή ανοδική συνεδρίαση μετρά 9 στις 10 θετικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί πως αύριο ξεκινά η περίοδος άσκησης των warrants της Alpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v