Koντά στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο, αφού ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε επίπεδα πάνω από τις 1.250 μονάδες.
Όπως σημειώνει ενδεικτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές μέσα στη... διακεκαυμένη ζώνη των 1.250 - 1.260 μονάδων και στη συνέχεια υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη διαφορά ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν περισσότερο ευδιάκριτες.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τη συνέχεια, κρίσιμη κατά γενική εκτίμηση η συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Στις 1.234,62 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πιέσεις σε ΟΤΕ και Εθνική. Στις 397,95 ο FT25 με θετική κίνηση από τις Πειραιώς, Folli, ΔΕΗ. Στις 177,24 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με την Alpha Bank στο 0,70 ευρώ, το ΑΛΦΑτπ στο 1,72 (-3,37%), στο 0,405 η μετοχή της Eurobank.
Με 4 μετοχές του 25άρη με θετικό κλείσιμο (ΔΕΗ, Πειραιώς, Τιτάν, Folli Follie Group), μία χωρίς μεταβολή (Eurobank Properties) και τις υπόλοιπες 20 στο κόκκινο και το -3,48% του ΟΤΕ να ξαφνιάζει δυσάρεστα (ως προς την έκταση και τον τρόπο της διόρθωσης ειδικά μετά τις 15.30), η αγορά δείχνει να έχει τάση για λίγο χαμηλότερα.
Η αδυναμία άμεσης πειστικής υπέρβασης των 1.250-1.260 μονάδων προϋπόθεση απαραίτητη που ετίθετο από αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, ενώ το Χ.Α. διορθώνει στο πλαίσιο της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης και συγκεκριμένα από το διπλό χαμηλό στις 19-20 Μαΐου. Τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση δεν δοκιμάσθηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις που ίσως όμως χρειαστεί να επιβεβαιωθούν σήμερα - αύριο. Συγκεκριμένα για τον Γενικό Δείκτη το δικαιολογημένο περιθώριο υποχώρησης, μετρώντας πάντα την τελευταία ανοδική αντίδραση τα τοπικά υψηλά των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, διαμορφώνεται στην περιοχή των 1.210-1.215 μονάδων και στη ζώνη των 385-387 για τον FT25.
Πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν και εχθές το απόγευμα και νωρίτερα σήμερα το πρωί πως βραχυπρόθεσμα η τάση εξαρτάται και συγχρονίζεται με την εικόνα των ξένων αγορών, ειδικότερα ων ευρωχρηματιστηρίων (προφανώς με τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ), με τις εταιρικές, οικονομικές εξελίξεις ( το θέμα της διοίκησης της ΤτΕ είναι ένα από αυτά τα ζητήματα) αλλά και με όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό μέτωπο.
Τι θέλει και τι φοβάται η αγορά από τον ανασχηματισμό προσεγγίζουν οι Στέφανος Κοτζαμάνης - Φίλιππος Πανταζής τη στιγμή που αποτελεί κοινό μυστικό πως ο ρόλος που προορίζεται για τον υπουργό Οικονομικών αποτελεί ίσως το σημαντικότερο «κλειδί» για οικονομία και πολιτική. Στον ρόλο του Γ. Στουρνάρα θα αποτυπωθούν ισορροπίες έξωθεν και έσωθεν, τρέχοντες συσχετισμοί δυνάμεων, ενώ θα δοθεί και στίγμα γραφής για τη συνέχεια, πρόκριμα για την επόμενη ημέρα.
Δεν σχετίζεται άμεσα, ωστόσο υπάρχει έμμεση συσχέτιση, βάσει αυτού που αναφέρει σήμερα ο Γιώργος Παπανικολάου για τον Λάτση και το ειδικό βάρος του ομίλου του και όχι μόνο σε θέματα που αφορούν το Mall ή τον διαγωνισμό του Ελληνικού. Δεν είναι της παρούσης, αλλά οι διαμορφούμενες ισορροπίες, τα συμφέροντα που διαγκωνίζονται για την επόμενη ημέρα προφανώς θα αφήνουν (και) το χρηματιστηριακό αποτύπωμά τους στο... ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στα της βραχυπρόθεσμης μέτρησής μας όμως πάλι, καθώς ο χθεσινός τζίρος των 158,4 εκατ. ευρώ με 117,3 εκατ. μετοχές και 45,7 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, 22,9 στης Πειραιώς, 20,3 στης Eurobank και άλλων 15,8 σε ΟΤΕ και 15,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, ενισχύει το σενάριο της περαιτέρω μικρής υποχώρησης των δεικτών, της πιθανής δοκιμασίας των στηρίξεων και της εύλογης αναμονής για την ΕΚΤ (στα... εξωτερικά) και τον ανασχηματισμό (στα... εσωτερικά).