Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί επιτάχυναν οι αγοραστές στο κλείσιμο

Κέρδη 1,33% για το Γενικό Δείκτη με επιτάχυνση στο β’ ημίχρονο. Τι δείχνει η αντεπίθεση των αγοραστών. Ποιες μετοχές έκαναν τη διαφορά. Ποιες μετοχές του FT 25 έχουν μπει σε ανοδικό κανάλι.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με κυριότερα χαρακτηριστικά την νευρικότητα και την σχετική επιφύλαξη και εξελίχθηκε σε επικράτηση των αγοραστών, οι οποίοι ανέβασαν στροφές μετά τις 15.00 κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και επτά από τους εικοσιπέντε τίτλους του FTSE25, στο ανώτατο όριο της ημερήσιας διακύμανσης.

Ασφαλώς και η αυριανή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί "ειδικών συνθηκών", καθώς το σύνολο των Αγορών θα έχει στραμμένη την προσοχή του στις αποφάσεις και την ομιλία που θα ακολουθήσει από τον Mario Draghi, όμως η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να έχει επαφή με το τεχνικά ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1260 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 405 μονάδων και αυτό θεωρείται θετικό.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης που επικεντρώνει τα επιχειρήματά της στην φθίνουσα πορεία του τζίρου, που υποδηλώνει τον "βαθμό αδιαφορίας", την έλλειψη "πάθους" και της είδησης - καταλύτη που θα κάνει την διαφορά και την αδυναμία της Αγοράς να δώσει είτε ανοδική διαφυγή με κλεισίματα υψηλότερα των 1260 μονάδων, είτε την κίνηση καθοδικής εκτόνωσης που θα συνοδευτεί με κλεισίματα χαμηλότερα των 1220 μονάδων.

Στα επιχειρήματα των συντηρητικών και το εσπευσμένο κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και με σχετική "χρονοκαθυστέρηση" η ΔΕΗ, ήταν οι μετοχές που "πήραν στην πλάτη τους" τον Γενικό Δείκτη, διαμορφώνοντας κλίμα και διαθέσεις.

Ο τίτλος της Εθνικής κινείται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και έχει σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 2,80 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και ο τίτλος των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τις επόμενες τεχνικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 12,85 και 12,75 ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και Jumbo, με τον δεύτερο να κλείνει σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 12,22 ευρώ (+8,91%). Και οι δύο μετοχές παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και για να δώσουν ανοδική διαφυγή χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 11,20 ευρώ, ο ΟΤΕ και υψηλότερα των 11,93 ευρώ η Jumbo, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στα 12,80 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς που ακολούθησε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση, βρίσκεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Για μία ακόμη φορά, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ακόμα και στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε επιμέρους blue chips που είτε, θεωρητικά, "έχουν μείνει πίσω", είτε πιέστηκαν σημαντικά στην διόρθωση που σημειώθηκε και λόγω του rebalancing.

Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων, μπορεί να καταχωρηθεί η διατήρηση του Δείκτη κοντά στους απλούς ΚΜΟ των 50 και 100 ημερών (1232 και 1251 μονάδες), κάτι το οποίο σηματοδοτεί την δυνατότητα της Αγοράς να επεκτείνει την εν εξελίξει πλαγιοανοδική αντίδραση.

Από την άλλη, στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος που συνόδευσε τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις και "ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων" για την συνέχεια.

Με απλά λόγια και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, αρκετοί αγοραστές και βραχυπρόθεσμοι παίκτες πήραν θέσεις στο Χ.Α. κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο επενδυτικός ορίζοντας με τον οποίο θα κινηθούν.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνος "πράσινος" δείκτης ο Nikkei (+0,22%, με το γιεν σε χαμηλά μήνα έναντι του δολαρίου), από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινα" ταμπλώ, με ελεγχόμενες απώλειες, στην Ευρώπη, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από την Ιαπωνία, ο κλάδος της Χαλυβουργίας υπεραπέδωσε έναντι των άλλων, μετά την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε η Credit Suisse για την μετοχή της Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp και της JFE Holdings σε "outperform" από "neutral" επικαλούμενη τα μελλοντικά κέρδη του κλάδου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, επιβράδυνση δραστηριοτήτων καταγράφεται στον Ιδιωτικό Τομέα της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε το Μάιο στο 53,5 από 54 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη του Μαΐου είχε οριστεί στο 53,9. Ο ΡΜΙ για το δείκτη υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,2 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 53,5.

Η Ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκε με βραδύτερο ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα και με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, από 0,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,9%.

Η Standard & Poor΄s ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε την πιστοληπτική αξιολόγηση "A+" της BNP Paribas σε καθεστώς "CreditWatch negative" λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με την έρευνα των Αμερικανικών Αρχών στην Τράπεζα.

Απόλυτα διιστάμενα τα μακροοικονομικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι θέσεις εργασίας στην Ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 179.000 τον Mάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ερευνών ADP Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ADP αναθεώρησε τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο στις 215.000 από 220.000.

Στα $47,24 δισ. διευρύνθηκε το Εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 6,9%. Το επίπεδο αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από $41 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σύμφωνα με το Marketwatch, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε το έλλειμμα του Μαρτίου στα $44,2 δισ. Η αρχική μέτρηση για το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου ήταν στα $40,4 δισ.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα επιβραδύνθηκε με ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η παραγωγικότητα θα διαμορφωθεί στο 2,7%. Εν τω μεταξύ, το εργατικό κόστος σημείωσε άλμα 5,7%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση στο εργατικό κόστος από το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε στο 56,3 τον Μάιο από 55,2 τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη βελτίωση, ώστε ο δείκτης να κλείσει στο 55,5.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η Ελλάδα έχει τεράστιο χρέος και αν θέλει να το αναχρηματοδοτήσει από μόνη της, θα πρέπει να καταβάλλει τόκο περίπου 6-7%, επίπεδα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει", τόνισε.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Frigoglass σε "Β+" από ΒΒ- προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Παράλληλα, αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης σε σταθερό από αρνητικό.

H HSBC αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,8 ευρώ, από 13,5 πριν, διατηρώντας τη σύσταση "overweight". 

Για την Folli Follie η HSBC θέτει νέα τιμή-στόχο τα 37,1 ευρώ, από 36,3 πριν, με σύσταση "overweight". Σημειώνει ότι η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με discount 20% σε όρους P/E 2015.

Η HSBC δηλώνει ότι παραμένει θετική για την Jumbo, για την οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 16,5 ευρώ και τη σύσταση "overweight". H μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με discount 25% σε όρους P/E 2015, αναφέρει ο διεθνής οίκος, συμπληρώνοντας πως οι προοπτικές ανόδου είναι ελκυστικές.

Η ΕΧΑΕ αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της "ΜΑΡΑΚ" από σήμερα 04 Ιουνίου 2014, καθόσον η εταιρεία προέβη στην επαναδημοσίευση των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων, ελεγμένων από ορκωτό ελεγκτή για την περίοδο που έληξε την 31.03.2014 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Προς Διαγραφή".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1231,21 (-0,25%) και υψηλό τις 1251,68 (+1,68%) και έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό και πιο συγκεκριμένα στις 1251,05 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων προσγειώθηκε στα 140,1 εκατ. από τα οποία τα 14,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟ). Μόλις επτά τίτλοι (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ) απέσπασαν τι 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδε" το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ αντίθετα μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank Properties, Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι MIG, Intralot, Folli Follie Group, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Vioxalco, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 0,4100 ευρώ σημαίνει υψηλό μήνα για την Eurobank. Αν ο τίτλος υπερκεράσει την τεχνική αντίσταση στα 0,4200 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,4900 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την Alco, ενώ ο τίτλος της ΓΕΔ "φλερτάρει" με νέα ιστορικά χαμηλά, όπως και η μετοχή της Dionic.

Από την άλλη, τα νέα υψηλά 12ετίας έφεραν ελεγχόμενες πωλήσεις στον Κυριακίδη, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Κορρές, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Αττικής, μόνο που σήμερα ο τίτλος κινήθηκε ανάποδα σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες θετικές συνεδριάσεις. Παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα που έφερε την μετοχή μέχρι τα 0,1780 ευρώ (+10,56%), το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την μετοχή πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του (!)

Τέλος, μετά από 19 συνεδριάσεις ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος "ξαναβλέπει" κλείσιμο υψηλότερα των 14,60 ευρώ, ωθούμενος από ελάχιστες, προς το παρόν, τοποθετήσεις, από όσους θεωρούν ότι η μετοχή έχει μείνει προκλητικά πίσω (!)

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v