Κέρδη άνω του 1% καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών την ώρα που τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια διορθώνουν.
Η ΕΚΤ και ο M. Draghi για τις ευρωαγορές, τα ξένα χρηματιστήρια και ο ανασχηματισμός για το ελληνικό είναι τα κυριότερα σημεία αναφοράς και ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Μέχρι τις 16.00 οι βασικοί δείκτες κινούνταν σε στενό εύρος διακύμανσης και οι συναλλαγές παραμένεν σε μάλλον μέτρια όρια, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις για μετοχές- σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στο εύρος των 1.231,51-1.250 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, στις 396,85-403 μον. ο FT25, χαμηλότερα στις 176 ο Τραπεζικός και στις 1.145,06-1.156,29 μονάδες ο FT Mid.
Την ίδια ώρα, και για να έχουμε εικόνα των ευρωαγορών, ο DAX υποχωρεί προς τις 9.880 μον. (-0,45%), από το τελευταίο «ιστορικό υψηλό» των 9.992,33 μονάδων. Απώλειες (-0,31%) για τον CAC 40, που υποχωρεί προς τις 4.490 μονάδες.
Αύριο Πέμπτη η κρίσιμη απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη της ΕΚΤ (σε σχετικό θέμα-video περισσότερα) και εύλογη η πλαγιοκαθοδική κίνηση της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου ή του Παρισιού καθώς έχουν επενδυθεί πολλά στις κινήσεις του ιταλού τραπεζίτη.
Στο Χ.Α. οι παίκτες μπορεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις ωστόσο -μέχρι τώρα- φαίνεται πως οι κινήσεις τους επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό. Το θέμα του ανασχηματισμού εύλογα φορτισμένο λόγω της παρουσίας του υπουργού Οικονομικών αλλά και της... παράπλευρης σχέσης με την ΤτΕ και τη θέση του διοικητή της ρίχνει τη σκιά του πάνω και από το χρηματιστήριο.
Όπως σημείωνε έμπειρος παράγων, η αναβλητικότητα που παρατηρείται σε ένα τόσο καίριο ζήτημα, η σεναριολογία, οι διαρροές επί διαρροών, οι φήμες κι οι ένθεν κακείθεν βολές προσώπων, συμφερόντων έχουν αρχίσει να κουράζουν την αγορά. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, τη διακριτική στάση συγκεκριμένων ξένων οίκων, κυρίως αμερικανικών.
Στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως ο ορισμός του ΥΠΟΙΚ και του διοικητή της ΤτΕ έχει «ηλεκτριστεί» ακριβώς επειδή διακυβεύονται μεγάλα αντικρουόμενα συμφέροντα, ενώ ο ορισμός των προσώπων θα περάσει το μήνυμα για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα. Και αυτό θα αποτυπωθεί -το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά- και χρηματιστηριακά.
Νωρίτερα (13.40) η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 58 εκατ. ευρώ, με τα 15,2 στη μετοχή της Εθνικής, αλλά ο τζίρος είναι συγκριτικά καλύτερα κατανεμημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Χρηματιστής εκτιμούσε πως αυτή η διασπορά του τζίρου παραπέμπει σε αλλαγές θέσεων των «ισχυρών χεριών» εν όψει των εξελίξεων. Η ευρύτερη περιοχή πάνω από τις 1.200 και μέχρι τις 1.250-1.260 μονάδες θεωρείται λογική για μία ανασύνταξη δυνάμεων μετά τη σημαντική ανοδική αντίδραση, που προηγήθηκε.
Ωστόσο, συμπεράσματα βγαίνουν και τώρα όπως για παράδειγμα το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει τελευταία η Εθνική (στα 2,56-2,60 ευρώ), η απορρόφηση της προσφοράς στα warrants της Alpha Bank και της Πειραιώς, με την αγορά να θεωρεί πιθανότατο πως ο επόμενος γύρος άσκησης των warrants θα γίνει με άλλους όρους και ενεργότερο τον ρόλο του ΤΧΣ.
Σταθερές οι εισροές στις μετοχές των ΟΤΕ μέχρι τα 10,78 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 12,43 και της ΔΕΗ μέχρι τα 1,62 ευρώ. Μεταξύ των τριών ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ έχουν εμφανές προβάδισμα έναντι της ΔΕΗ, που υστερεί τελευταία.
Κερδισμένη του... ταμπλό η μετοχή του Folli Follie Group με διαδοχικά ιστορικά υψηλά και μία σημαντική επιχειρηματική συμφωνία σε διεθνές επίπεδο, που εξηγεί την αποτίμηση των 2 δισ. ευρώ του ομίλου και τις τελευταίες τοποθετήσεις ισχυρών χεριών στο χαρτί.
Κέρδη καταγράφει η μετοχή της Εθνικής αλλά και των MIG, Tιτάνα, Eurobank.
Μικτές τάσεις με αγοραστές σε Jumbo, ΜΕΤΚΑ, λιγότερους στον Μυτιληναίο και κάποιες πωλήσεις στη Motor Oil.
Σταθερά πάνω από τα 6 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, αγοραστές μέχρι τα 4,18 ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή, μέτριες συναλλαγές σήμερα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.
Στις 16.20 περί τις 78 μετοχές ενισχύονταν έναντι 56 που υποχωρούσαν, δείγμα πως έχει ανοίξει λίγο το παιχνίδι προς τη μεσαία κατηγορία (και σε μετοχές των Lavipharm, Forthnet, Κυριακίδης κ.ά). Ενδεικτικό στοιχείο η μικρή υποχώρηση του τζίρου στις τράπεζες καθώς κυμαίνεται στο 63% του συνόλου.