Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ

Κέρδη στο ξεκίνημα για το χρηματιστήριο με το ΓΔ να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2%. Εθνική και ΟΠΑΠ οι δύο σημαντικότεροι σηματωροί της αγοράς σε αυτήν τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Ανοδο σημειώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Yπεραποδίδει η Jumbo.

Κέρδη της τάξεως του 2% καταγράφει το χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Άνοδο υψηλότερη του 2% σημειώνουν ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Folli Follie, ΟΠΑΠ, ενώ κέρδη 6,6% καταγράφει η μετοχή της Jumbo.

Χθες με επιτάχυνση των αγοραστών στο κλείσιμο υπεραπέδωσε των κυριότερων ευρωχρηματιστηρίων, ενώ η Wall Street λίγες ώρες αργότερα σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό.

Διαφορετικό το σκηνικό στην Ευρώπη, που αναμένει την απόφαση του Μ. Ντράγκι, ενώ στην Αθήνα το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται κυρίως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο ανασχηματισμός, η διοίκηση της ΤτΕ, οι ανακατατάξεις στις τράπεζες και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις διατηρούν κλίμα συγκρατημένης προσδοκίας και την αγορά στα ευρύτερα επίπεδα των 1.250 μονάδων.

Στις 1.251,05 ο Γενικός Δείκτης, στις 402,86 ο FT25, στις 178,09 ο Τραπεζικός και στις 1.155,49 μονάδες ο FT Mid.

Βραχυπρόθεσμα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση που επιχειρείται από τον Θαν. Σταυρόπουλο για την... πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης που επικεντρώνει τα επιχειρήματά της στη φθίνουσα πορεία του τζίρου, που υποδηλώνει τον "βαθμό αδιαφορίας", την έλλειψη "πάθους" και είδησης-καταλύτη που θα κάνει τη διαφορά και την αδυναμία της αγοράς να δώσει είτε ανοδική διαφυγή με κλεισίματα μεγαλύτερα των 1.260 μονάδων, είτε την κίνηση καθοδικής εκτόνωσης που θα συνοδευτεί από κλεισίματα χαμηλότερα των 1.220 μονάδων.

Αναμφίβολα η όποια απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ θα επηρεάσει ανάλογα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και) βραχυπρόθεσμα, και προφανώς και το Χ.Α. θα συγχρονισθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τη γενικότερη τάση.

Πού μπαίνει ο πήχης για τον Μ. Ντράγκι σημειώνουν ο Γιώργος Α. Σαββάκης και η Αναστασία Παπαϊωάννου τη στιγμή που ο DAX διατηρείται στις 9.926 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό των 9.992,33 μονάδων.

Όμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών παίζεται και ένα άλλο στοίχημα, που αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό, τη στάση των ξένων, τη διάθεση των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων, τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Το ήδη φορτισμένο πολιτικό κλίμα κι η οξυμένη σχέση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης θεωρείται βέβαιο πως θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο μετά την αιφνίδια απόφαση της Ν.Δ. να κλείσει τη Βουλή.

Ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται λεπτομερώς σε ακόμη μία παράμετρο, που θα βαρύνει το ήδη βεβαρημένο πολιτικό κλίμα. Και θα ήταν αφελές να πιστεύει κάποιος πως η πολιτική αφήνει ανεπηρέαστο (και) το χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Ωστόσο η μέχρι και εχθές εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά, που ξεκίνησε από τα χαμηλά στις 19-20 Μαΐου, από τα επίπεδα των 1.065 για να δώσει την αντίδραση των 190 μονάδων, και των 62 πόντων για τον FT25. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για υπεραξίες από τα ΣΜΕ του 25άρη, καθώς η απόδοση είναι από τις μεγαλύτερες που έχει δώσει συμβόλαιο σε αλλαγή μήνα συνεκτιμώμενης της μετακύλισής του στον Ιούνιο. Θυμίζουμε πως στις 20 του μήνα κλείνει το δεύτερο triple witching για το 2014.

Στο... ταμπλό κινήσεις διορατικών παικτών σε επιλεγμένες μετοχές συντείνουν στο ότι ένα σημαντικό ποντάρισμα επιχειρείται στην άνοδο της αγοράς, στην επαναπροσέγγιση των επιπέδων των 1.280 και στη συνέχεια των 1.320-30 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Η μετοχή της Εθνικής από τις τράπεζες και του ΟΠΑΠ από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ είναι σε αυτήν τη φάση της αγοράς οι δύο κυριότεροι σηματωροί μας. Και σε αυτούς θα επιμείνουμε, κατ΄αρχάς, σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v