Άλλαξαν τα δεδομένα στις αγορές οι κινήσεις της ΕΚΤ και το μπαράζ μέτρων που ανακοίνωσε.
Με μία κατά κύριο λόγο Τραπεζοκεντρική άνοδο και με βοήθειες από Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάνα, "απάντησε" το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που δεν περίμενε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη και είχε δείξει τις ανοδικές του διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης!
Το +3,9% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +2,96% του FTSE25 και του -0,07% του δείκτη μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνει αμφιβολίες ούτε για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ούτε για το απαξιωμένο, μεγάλο, κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό!
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 75,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αυτό έχει την σημασία του!
Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίες έκλεισε σε υψηλό 36 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/4 (190,85 μονάδες), ο εν λόγω δείκτης επέστρεψε σε θετική ποσοστιαία μεταβολή, από τις αρχές του χρόνου και σημειώνει κέρδη 2,87%.
Τεχνικά, η επόμενη "μάχη" για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών θα δοθεί στην ζώνη 200 - 206 μονάδες.
Επίσης, όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές που σήμερα πρωταγωνίστησαν στην ανοδική κίνηση, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 0,7500 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,80 ευρώ για την Εθνική και στα 2,00 ευρώ για την Πειραιώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών επεκτάθηκε και στα Τραπεζικά warrants.
Έτσι, ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,89 ευρώ (+9,25%) και σε νέο ιστορικό υψηλό, διακινώντας 6881852 τεμ. Οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 1,09 ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 1,08 ευρώ (+8%) με όγκο συναλλαγών 3147622 τεμ. έκλεισε το warrant της Πειραιώς, ενώ στα 0,9300 ευρώ (+6,41%) έκλεισε αυτό της Εθνικής με συναλλαγές 1190550 τεμ.
Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., αν συνεχίσουν οι αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, επόμενα σημεία τεχνικής αντίστασης θεωρούνται οι 1305 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 428 μονάδες για τον FTSE25.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει στο διάβα του ανοδικά όχι μόνο τη μεσοπρόθεσμη καθοδική γραμμή, στις 1228 μονάδες, που ενώνει τις δύο κορυφές του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αλλά και την περιοχή αντίστασης των 1240 με 1260 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Επίσης μετά από 37 συνεδριάσεις "αναπνέει" εκ νέου πάνω από το διαγραμματικό "Uni- channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών ενισχύοντας περαιτέρω το σενάριο ανοδικής συνέχειας προς το βραχυχρόνιο στόχο των 1300 μονάδων.
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι αρχικά η διακράτηση των 1230 μονάδων και μετέπειτα η ανάταση του Γενικού Δείκτη προς τη ζώνη των 1280 με 1305 μονάδων.
Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να παραμένει ο ίδιος από απόψεως ονοματολογίας, αλλά από απόψεως εσωτερικής δυναμικής έχει αλλάξει άρδην από τις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Το 35,5% ελέγχεται πλέον από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες επαναφέροντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στη θέση του "τιμονιέρη" της Χρηματιστηριακής Αγοράς την Εθνική Τράπεζα με ένα 10,61% βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη έχοντας δεύτερη τη Eurobank με 10,07% και τρίτη τη Πειραιώς με 9,91%.
Το "παλιό κατεστημένο κινητήριας δύναμης" με τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την ΕΕΕ έχει "παραδώσει τη σκυτάλη".
Οι τέσσερις Τράπεζες με τις ισχυρές κεφαλαιακές τους βάσεις και τις σημαντικές δυνατότητες για τη μεσομακροπρόθεσμη κερδοφορία τους, αναμένεται να παίξουν στρατηγικό ρόλο στη περαιτέρω ανοδική πορεία της Αγοράς, με τη δυναμική του Γενικού Δείκτη να ανανεώνεται τοποθετώντας το μεσοπρόθεσμο πήχη πολύ πάνω από τις 1400 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελείται πλέον κατά το ήμισυ από τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς εδώ οι τέσσερις Τράπεζες καθορίζουν την πορεία του κατά το 43% ανασύροντας έτσι μνήμες από την υπεροχή τους τη χρηματιστηριακή περίοδο 2004 με 2008.
Διαγραμματικά ο δείκτης έχει στείλει στις τελευταίες συνεδριάσεις τριπλό μήνυμα πιθανής ανοδικής συνέχειας με τη τμήση της ζώνης 394 με 400 μονάδες, της καθοδικής γραμμής, στις 404 μονάδες και του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών τοποθετώντας έτσι ως επόμενο στόχο τις 425 μονάδες.
"Μόνο ανησυχητικό σημείο το υπεραγορασμένο των τεχνικών ταλαντωτών RSI και CCI" κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Βραχύβιας θετικής αντίδρασης έτυχαν οι κινήσεις - αποφάσεις Draghi από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, με τους DAX, Dow Jones, S&P 500 να κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά, όμως σχετικά γρήγορα εμφανίστηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από όσους "αγόρασαν την προσδοκία και πούλησαν την είδηση".
Έτσι τα μικτά πρόσημα είναι το χαρακτηριστικό της μέχρι στιγμής εικόνας, από την Ασία μέχρι τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Από εκεί και πέρα, θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα τελευταία στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας, όπου οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,1%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση κατά 1,3% ενώ η μεγαλύτερη εκτίμηση άγγιζε το 2,5%.
Υψηλότερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 7 ετών. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.
Με αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, προχώρησε σε δημοπρασίες ομολόγων η Μαδρίτη. Πιο συγκεκριμένα άντλησε 2,1 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγου που λήγει στις 30 Απριλίου του 2017 με μέση απόδοση 0,968%, από 1,039% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαϊου. Επίσης, αντλήθηκαν 2,4 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως στις 30 Απριλίου του 2019 με μέση απόδοση στο 1,520% από 1,648% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% ενώ δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ στερλίνες. Η απόφαση της ΒοΕ ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαϊου αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαϊου κατά 8.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 312.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 311.000, από 304. 000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", μικρή μείωση εμφάνισε η ανεργία τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, καθώς υποχώρησε στο 26,8% από 26,9% τον προηγούμενο μήνα.
Για την επόμενη εβδομάδα μεταθέτει την δημοσίευση της έκθεσής του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με ανακοίνωσή του, το Ταμείο γνωστοποιεί την συγκεκριμένη απόφαση και παράλληλα αναβάλει την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τον Πολ Τόμσεν.
Η κερδοφορία του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου θα βελτιωθεί σημαντικά τα προσεχή έτη εκτιμά η Deutsche Bank σε έκθεση για τις εγχώριες Τράπεζες. Προβλέπει πως η αναμενόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και η επιστροφή των καταθέσεων θα μειώσει τα κόστη δανεισμού για Τράπεζες. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των Τραπεζών θα τρέξουν με ρυθμό 11% ανά έτος.
Η Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank, ενώ ξεκινά την κάλυψη της Τράπεζας Πειραιώς.
Για την Εθνική θέτει νέα τιμή τα 4,0 ευρώ, από 3,05 πριν και αναβαθμίζει τη σύσταση σε "buy". Αναφέρει ότι είναι η προτιμώμενη επιλογή της και διαθέτει υψηλά περιθώρια ανόδου αλλά πιο αδύναμη κεφαλαιακή βάση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Για την Alpha η νέα τιμή- στόχος τίθεται στα 0,90 ευρώ με σύσταση "buy". Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η Τράπεζα θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015 και έως το 2018 τα κέρδη θα αυξάνονται με ρυθμό 46% ανά έτος.
H Deutsche Bank θέτει τιμή-στόχο τα 2,4 ευρώ για την Πειραιώς με σύσταση "Buy". Τονίζει ότι η Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο από την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας καθώς είχε ενεργότερη συμμετοχή στις συγχωνεύσεις, ενώ διαθέτει υψηλότερο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτιμά ότι για το 2105 τα κέρδη της Πειραιώς θα διαμορφωθούν στα 314 εκατ.
Ο διεθνής οίκος προσθέτει ακόμη ότι η Ελλάδα φαίνεται να ανακτά πλήρως τη θέση της στον Πυρήνα της Ευρώπης και εκτιμά ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 0,6% φέτος.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνοντας ότι τεχνικά ζητούμενο είναι η υπέρβαση και διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1300 μονάδων, κάτι που θα σηματοδοτήσει ότι τα πρόσφατα χαμηλά του Μαϊου θα ξαναμπούν σε δοκιμασία μόνο αν αλλάξει σημαντικά το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 1286 μονάδων και πιο συγκεκριμένα στις 1285,97 μονάδες με κέρδη 2,79%.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων αναρριχήθηκε στα 314,7 εκατ. από τα οποία τα 32 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ και Μέτκα.
Χαμηλότερα του 25αρη, επέστρεψαν οι πωλητές στην Τρ. Αττικής και οι αγοραστές στον Fourli, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Alco, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Dionic, ενώ στον Σπύρου και στα 0,2790 ευρώ άλλαξαν χέρια 394307 τεμ.
---ΧΠΑ
Έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που ακολούθησε την spot Αγορά, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.635 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 11.918, 10.821 για τον Ιούνιο, 1.096 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 1 για τον Σεπτέμβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 413,25)κινήθηκε μεταξύ 405 και 415,25 μονάδων, με σχετική επιφυλακτικότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,40%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (25.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.824), ΔΕΗ (808), Alpha Bank(7.228), Εθνική (6.102), Πειραιώς (4.565), ΟΠΑΠ (409), MIG (1.428), Eurobank (3.568), Μυτιληναίο (369), Ελ. Πετρέλαια (517), ΓΕΚ (586), Ελλάκτωρα (153), ΕΧΑΕ (174), ΟΛΠ (600), Μυτιληναίο (206), FolliFollie Group (112).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη, στο 37%, με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, στα 3175 δικαιώματα (1950 calls και 1225 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(139.538.379 τεμ.), Εθνική (2.890.624 τεμ.), Πειραιώς (18.839.307 τεμ.), Eurobank (5.287.833 τεμ.).