Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βόλτες» γύρω από τις 1.290 με τζίρο μαμούθ

Mικρά κέρδη σημειώνει πλέον το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 415 μονάδων. Άνοδος για τις τράπεζες που συγκεντρώνουν άνω του 80% των συναλλαγών. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Εurobank Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Συνεχίζουν να κάνουν...ταμείο στο Χ.Α. με συνέπεια τη συνεχή εναλλαγή προσήμων τα τελευταία 45΄-60΄ της συνεδρίασης.

Αυξημένες οι συναλλαγές, περισσότερες όταν μετά τις 12.30 ξεκίνησαν οι πρώτες συντονισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα κάποια στιγμή στις 21 από τις μετοχές του FT25.

Στην περιοχή των 415 μονάδων ο δείκτης, με εύρος διακύμανσης 419,13-414,50 μονάδων, στις 1.285 ο Γενικός και στις 187 ο Δείκτης των Τραπεζών.

Λίγο μετά τις 14.00 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 205 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν 100 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, άλλα περίπου 30 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank και 22 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Συνολικά σε Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank έχει αλλάξει χέρια το 82% των συνολικών συναλλαγών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη τη μερική κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών μετά το τελευταίο μίνι ράλι της ελληνικής αγοράς. Σε συνδυασμό με την επίτευξη σημαντικών στόχων (επαναπροσέγγιση των 1.280 μον.) του 3ημέρου που ακολουθεί (κλειστό λόγω της αργίας τη Δευτέρα το Χ.Α.), κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιλέγουν να κατοχυρώσουν μικρό μέρος των θέσεών τους.

Τάση που παρατηρείται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των τραπεζών, καθώς οι συνεχείς εκθέσεις των ξένων οίκων λειτουργούν υποστηρικτά για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, τη στιγμή που στο μέτωπο της Eurobank κυραιρχούν οι διοικητικές αλλαγές.

Ενδεικτικά η Goldman Sachs ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των Alpha, Πειραιώς και Eurobank (σε έκθεση με ημερομηνία 6 Ιουνίου). Ο ξένος οίκος θέτει τιμή-στόχο το 0,80 ευρώ για την Alpha (σύσταση Buy), το 0,40 για τη Eurobank (neutral) και το 1,75 για την Πειραιώς (neutral).

Παράλληλα ανακοινώνονται αλλαγές στο δ.σ. της Eurobank, ενώ σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται πως με πέντε μέλη θα συμμετάσχουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank η Fairfax και η W. Ross Co, ενώ φαβορί για τη θέση του προέδρου μετά την παραίτηση Γ. Δαυίδ είναι ο κ. Π. Θωμόπουλος.

Είναι προφανές σημείωνε έμπειρο στέλεχος της αγοράς πως και αυτές οι αλλαγές (όπως η πρόσφατη αποχώρηση του Γ. Κωστόπουλου από την Alpha Bank) εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο γενικότερων αλλαγών που με επίκεντρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο εκτείνονται σε ισχυρές επιχειρήσεις και εισηγμένες.

Προφανώς σύνθετη αναδιάρθρωση του εγχώριου σκηνικού, που θα έχει συνέχεια.

Οσον αφορά το γύρισμα του Χ.Α., ο αναλυτής Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί απόλυτα εύλογη την κίνηση αρκετών παικτών να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, να κλειδώσουν ένα μέρος των υπεραξιών τους σε μετοχές που υπεραπέδωσαν τελευταία. Ενδεικτική η διόρθωση με πωλήσεις από τα υψηλά ημέρας σε Τιτάν, Folli Follie, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο ίδιος σημειώνει πως από τεχνική άποψη η επαναπροσέγγιση της σημαντικής αντίστασης των 422 μονάδων (ο 25άρης έφθασε μέχρι τις 419,13 μονάδες) δικαιολογούσε ένα γύρισμα που συν τοις άλλοις θα επιβεβαιώσει (ή όχι) την πρώτη στήριξη.

Σχετικές αναφορές τόσο για το... ταμείο, που θα επιχειρήσουν να κάνουν σήμερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, όσο και για την ανάγκη επιβεβαίωσης των στηρίξεων έχουν γίνει από το προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v