Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα «παιχτεί» η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ενισχύονται οι εκτιμήσεις για παιχνίδι των ξένων, με στόχο μία εμπροσθοβαρή θεαματική ανοδική κίνηση στο ΧΑ. Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, μετά και τις χθεσινές ενστάσεις του ΔΝΤ. Νέοι... ηρακλειδείς αναδεικνύονται από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Συνεδρίαση με... δύο πρόσωπα η χθεσινή, που ωστόσο δεν εμπόδισε το Χ.Α. να κινηθεί ψηλότερα με αυξημένες και πάλι συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Θαν. Σταυρόπουλο, οι τίτλοι τόσο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, όσο και του Οργανισμού Προγνωστικών έκλεψαν την παράσταση καθώς και οι δύο έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και, αν συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοανοδικά, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις τοποθετούνται για τον ΟΠΑΠ στα 13,70 ευρώ και για τον ΟΤΕ στα 13,20 ευρώ.

Κλειδί της χθεσινής συνεδρίασης η διακύμανση αυτών των δύο μετοχών-σηματωρών, τη στιγμή που οι τράπεζες «γύρισαν» από τα υψηλά προς τα χαμηλά ημέρας.

Στις 1.322,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που κυμάνθηκε στο εύρος των 1.328,60-1.304,08 μονάδων, στις 428,46 ο FTSE 25 με εύρος διακύμανσης τις 430,97-422,12 μονάδες, στις 191,48 ο Τραπεζικός Δείκτης με εύρος 197,48-189,20 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,41% ο FTSE Mid διόρθωσε προς τις 1.179,74 μονάδες.

Εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς (με την οποία συμφωνούμε) είναι πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος -αυτός που θα οδηγήσει την αγορά πάνω από τις 1.380 μονάδες- θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή και της μεσαίας κατηγορίας. Σχετικό διάγραμμα και σύντομη τεχνική προσέγγιση ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο.

Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, τα ξένα και «ξένα» χέρια έχουν τον πρώτο λόγο στο Χ.Α., ενώ καθημερινά ενισχύεται η εκτίμησή μας πως το σύστημα επιδιώκει μία εμπροσθοβαρή θεαματική ανοδική κίνηση σε αυτήν τη φάση των αγορών. Από τα χαμηλά της 19ης-20ής Μαΐου που ξεκίνησε η ανοδική προσπάθεια μέχρι και εχθές σημειώνονται ουσιαστικές κινήσεις από τα λεγόμενα «ισχυρά χέρια» που «εκβιάζουν» την άνοδο τώρα.

Το γιατί μάλλον λογικό, καθώς τώρα τρέχουν τα ξένα χρηματιστήρια, τώρα είναι νωπό το αμφίσημο εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει επαρκή πολιτικό χρόνο στη συγκυβέρνηση, τώρα είναι που η ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι επιχειρούν να αμβλύνουν την ασφυκτική δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου, τώρα οι αγορές δεν έχουν σαφή εικόνα για τις τράπεζες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ελληνικές και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και συνολικότερα στο ευρωπαϊκό.

Τα πανευρωπαϊκά stress tests θα κρίνουν πολλά είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο και εν προκειμένω για τον ελληνικό κλάδο θα φανεί εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο να επιφυλάσσεται ή παραείναι αυστηρό με τη στάση του. Ας κρατήσουμε όμως το γεγονός πως μέσω των ενστάσεών του ανοίγει -εκ των πραγμάτων- η συζήτηση για το εάν και κατά πόσον το εγχώριο σύστημα θα χρειαστεί και άλλη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Προσώρας περιορίζομαι στην έκθεση του ΔΝΤ και στην αντίδραση των τραπεζιτών στις ενστάσεις του, όπως τις καταγράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Ωστόσο, η... συζήτηση που ανοίγει με υπαιτιότητα του Ταμείου λειτούργησε ως αφορμή για να ανασχεθεί η αντίδραση του κλάδου προς τις 200 μονάδες, συνεπεία του γυρίσματος της μετοχής της Εθνικής από τα αρχικά υψηλά των 3,10 ευρώ στα χαμηλά ημέρας των 2,86. Ανάλογο γύρισμα για τη μετοχή της Πειραιώς στο 1,92 ευρώ από τα 2 ευρώ (με χαμηλό συνεδρίασης το 1,86 ευρώ) και της Alpha Bank στο 0,76 από 0,784 (με χαμηλό συνεδρίασης το 0,74 ευρώ). Μόνη κερδισμένη της ημέρας για λόγους ευνόητους η Eurobank με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας του 0,434 ευρώ.

Η... συζήτηση που ανοίγει για τις τράπεζες έχει τη σημασία της και χρηματιστηριακά, καθώς το 65% των χθεσινών συναλλαγών (συνολικά 317,1 εκατ. ευρώ) έγινε στις 4 συστημικές μετοχές, οι ξένοι (και οι... ξένοι) ελέγχουν καταλυτικά το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο (τα τελευταία επίσημα στοιχεία είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά), ενώ οι ξένοι οίκοι με συνεχείς εκθέσεις και αναλύσεις «υποδαυλίζουν» το κλίμα.

Ωστόσο, ο κλάδος παραμένει ευπαθής σε βολές και ενστάσεις τύπου ΔΝΤ και όποτε θα δίνονται αφορμές θα διορθώνει (για να τοποθετούνται και νέα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια). Και κινήσεις στήριξης όπως εχθές με χαρτιά όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.λπ. θα είναι μέσα στο παιχνίδι.

Συνεκτιμάμε δε πως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 12,99 ευρώ σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή, όπως και για τον Τιτάνα μετά το εντυπωσιακό 7,56% στα 26,62 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια άλλες δύο εισηγμένες (Τιτάν, Folli Follie Group) ενισχύονται σε αποτίμηση μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Μεγέθυνση χρηματιστηριακή που αποτυπώνει κυρίως την επιχειρηματική ανάκαμψη και ισχυροποίηση αυτών των δύο ομίλων. Που ευτυχώς για την... επόμενη ημέρα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι οι μόνοι.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v