Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η ανοδική τάση στο ΧΑ

«Μαζεύονται» τα αρχικά κέρδη του ΧΑ, με τον Γ.Δ. στις 1.305 μονάδες. Ενισχύονται Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ. Αυξημένος ο τζίρος. Νέα πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Μειώθηκε 55 μονάδες βάσης το επιτόκιο των εντόκων.

Λογικές... θερμοκρασίες έχουν επιβληθεί στο Χ.Α. Τα «ισχυρά χέρια» έχουν φροντίσει να κατευνάσουν την αρχική υπερθέρμανση που σημειώθηκε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, διατηρώντας έκτοτε τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.305 μονάδων, τον FTSE 25 πέριξ των 422 και τις τράπεζες λίγο πάνω από τις 190 μονάδες.

Με αυξημένες συναλλαγές που ξεπερνούν τα 244 εκατ. ευρώ (15.55), από τα οποία 140 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια σε Εθνική και Eurobank και σε Alpha Bank, Πειραιώς. Μεγάλο μέρος συναλλαγών, περί τα 33 εκατ. ευρώ, έχει αλλάξει χέρια με τη μορφή πακέτων, προσυμφωνημένων πράξεων.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το Χ.Α. θα έπρεπε να συγχρονιστεί με τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας, να διατηρηθεί στα επίπεδα των 1.300-1.330 μονάδων για να προσελκυστούν και νέα κεφάλαια προτού επιχειρηθεί η επόμενη ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.350 μονάδες.

Γι' αυτό θεωρείται απαραίτητη η συσσώρευση δυνάμεων για τον Γενικό Δείκτη, που μέχρι τώρα κυμαίνεται στις 1.304-1.328,60 μονάδες, και για τον FTSE 25, στο εύρος των 422,18-430,97 μονάδων.

Το παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, με την Εθνική να δοκιμάζει νωρίτερα μέχρι τα 3,10 ευρώ. Στη συνέχεια «συσσωρεύει» από τα 2,89 μέχρι τα 2,95 ευρώ.

Στην Πειραιώς αλλαγή θέσεων γίνεται στα 1,89-2 ευρώ, στην Alpha Bank στα επίπεδα του 0,755-0,784 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Eurobank στο 0,418-0,43 ευρώ.

Πού κρύβει ευκαιρίες το Χρηματιστήρια Αθηνών αναζητεί ο Lex (από τους Financial Times), θεωρώντας τον ΟΠΑΠ -και βάσει της ονομαστικής αξίας- καλή επενδυτική επιλογή. Στο σχετικό θέμα σημειώνεται πως παρά την εντυπωσιακή απόδοση της τελευταίας διετίας η ελληνική αγορά κρύβει ακόμη ευκαιρίες.

Στο ταμπλό τα «ξένα χέρια» καθιστούν προφανείς της επιδιώξεις τους. Σε μια συγκυρία όπου σημειώνεται και νέα πτώση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο ΟΔΔΗΧ αντλεί 1,625 δισ. ευρώ από εξάμηνο έντοκο με επιτόκιο 2,15% από 2,70% στην προηγούμενη έκδοση.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της ανοδικής κίνησης συνεκτιμώντας τη διήμερη παρουσίαση της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, τη στήριξη που απλόχερα παρέχουν οι ξένοι και περιμένοντας τα πρώτα απτά δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών.

Απώλειες καταγράφουν μεταξύ άλλων Coca Cola, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ.

Θυμίζουμε πως στο διήμερο road show στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank, η Εθνική, η MIG, η Τράπεζα Αττικής, η Aegean, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Folli Follie Group, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Γρ. Σαράντης, η ΕΧΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Intralot, η Lamda Development, η MLS, η Motor Oil, η ΜΕΤΚΑ, η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, το Πλαίσιο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Πλαστικά Θράκης και η Τιτάν.

Μέχρι στιγμής σε αρκετές από αυτές τις 26 μετοχές/εισηγμένες καταγράφεται αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα. Ωστόσο, από την προηγούμενη αναφορά μας παρατηρούμε πως έχει ανατραπεί η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, καθώς 44 τίτλοι ενισχύονται και 60 υποχωρούν.

Αρνητική ένδειξη θεωρούμε την αδυναμία του FTSE Mid Cap να φτάσει ενδοσυνεδριακά έστω στις 1.175 μονάδες, αλλά και το ότι για μετοχές-σηματωρούς του δείκτη οι απώλειες ξεπερνούν το 2%, όπως για παράδειγμα για τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τη ΣΙΔΕΝΟΡ, το Υγεία και τη Lamda Development.

Αξίζει να σημειωθεί η νέα πτώση που καταγράφουν οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αλλά και η πτώση κατά 55 μονάδες του επιτοκίου στη δημοπράτηση των εντόκων γραμματίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v