ΧΑ: «Αποτιμά» τον ανασχηματισμό

Με κέρδη υψηλότερα του 1% ξεκίνησε το χρηματιστήριο. Εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές τα ξένα κεφάλαια έχουν λόγους να επικροτήσουν τη νέα κυβέρνηση και τη διαδοχή του νέου υπουργού Οικονομικών. Κλειδί η ενδεχόμενη επαναφορά των τραπεζών προς τις 200 μονάδες και της ΕΤΕ πάνω από τα €3.

Με την κεκτημένη ανοδική φορά της προηγούμενης εβδομάδας και την ανταπόκριση των χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας τα «ισχυρά χέρια» εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τον... αέρα του ανασχηματισμού.

Στις 1.305,16 μονάδες είχαμε αφήσει τον Γενικό Δείκτη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στις 422,39 τον FTSE 25, στις 191,05 τον Τραπεζικό και στις 1.184,63 μονάδες τον FTSE Mid. Με την αξία των συναλλαγών θεαματικά ενισχυμένη (388,6 εκατ. ευρώ), τις τράπεζες σε υπεραπόδοση έναντι του 25άρη και του Γ.Δ. και την Εθνική οδηγό της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Στο 13,73% η εβδομαδιαία απόδοση της μετοχής της ΕΤΕ έναντι 7,79% του κλαδικού δείκτη, με τζίρο 166 εκατ. ευρώ σε σύνολο 388,6 εκατ.

Στο σχόλιο της 7ης Ιουνίου εκτιμούσαμε πού και πώς μπορεί να κριθεί η μάχη για την... κορυφή, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν τις τελευταίες ημέρες - σε σειρά σχετικών θεμάτων του Euro2day.gr επιχειρείται μία πρώτη αποτίμησή τους.

Για... μαραθώνιο κάνει λόγο ο νέος υπουργός Οικονομικών και προφανώς αυτό που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του είναι πως οι... δρομείς τρέχουν τον δικό τους ανήφορο τα τελευταία 3-5 χρόνια. Οπότε και οι αντοχές είναι περιορισμένες και οι όποιες δραστικές βοήθειες θα πρέπει να παρασχεθούν... εχθές.

Εύστοχος ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται σε ανασχηματισμό ισορροπιών χωρίς όραμα, απηχώντας το κοινό αίσθημα όπως καταγράφεται τις τελευταίες ώρες.

Έτσι έχει κατ΄αρχάς το κλίμα και μένει στη νέα κυβέρνηση, στον υπουργό Οικονομικών, να ενεργήσει... εχθές, ειδάλλως...

Ωστόσο, τα «ισχυρά χέρια», και αναφερόμαστε στα «ξένα κεφάλαια», βλέπουν τη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών με έναν άνθρωπο των αγορών να διαδέχεται τον προκάτοχό του, και δεν έχουν λόγους να μη συνεχίσουν το ποντάρισμά τους στο «ελληνικό εγχείρημα». Πράγματι το ποντάρισμα αποδίδει σημαντικές υπεραξίες τα τελευταία 1,5-2 χρόνια και όσο δεν διακυβεύονται δραματικές αλλαγές θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ώθηση στις θέσεις που έχουν χτιστεί από χαμηλότερες τιμές.

Κλειδί εδώ και 3-5 εβδομάδες οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να προοιωνίζεται τη μεγάλη ανατροπή και την υπέρβαση των 205-210 μονάδων σε ορίζοντα προς τις 20 Ιουνίου (δεύτερο triple witching του 2014) και με την Εθνική να βλέπει τα 3,30 ευρώ σε πρώτη φάση.

Ενισχυτικό της προσπάθειας το γεγονός πως η τρέχουσα τιμή και των 4 συστημικών τραπεζών είναι λιγότερο ή περισσότερο υψηλότερη της τιμής της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Σε προηγούμενα σχόλιά μας έχουμε αναφερθεί επανειλλημμένα σε αυτό το στοιχείο - διαφορά που μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει και νέα κεφάλαια.

Βραχυπρόθεσμα και αρκετά από αυτά κερδοσκοπικά, καθώς το ποντάρισμα είναι εμπροσθοβαρές (δηλαδή επιδίωχθηκε η άνοδος αμέσως μετά τις εκλογές και όχι αργότερα) και το κλίμα στις διεθνείς αγορές βοηθά τα μέγιστα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι που θεωρούν δεδομένη τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, αλλά με κάποια... κοινωνικά ψήγματα και ολίγες... αναπτυξιακές κινήσεις, σημειώνουν πως τους χειρισμούς της Αθήνας τους διευκολύνει η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι.

Εστιάζουν δε στην ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας, στις αποδόσεις των ομολόγων αυτών των χωρών, για να εκτιμήσουν πως η τάση θα παρασύρει και την ελληνική αγορά. Ήδη στα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης και της Λισαβόνας έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση σε σχέση με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες και έναντι των DAX και CAC 40.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των αγορών της ευρωπεριφέρειας και λογικά μέρος της ρευστότητας που μοχλεύεται από την Ιβηρική μέχρι την Ιταλία διαχέεται και στην Ελλάδα.

Το γεγονός πως για τις μισές (και πλέον) μετοχές του FTSE 25 έχει διαμορφωθεί δυναμική επαναφοράς προς τα «τελευταία υψηλά» τους δίνει ακόμη περισσότερους πόντους στο σενάριο της ανοδικής συνέχειας.

Το ερώτημα είναι εάν θα χρειαστούν ενδιάμεσα άλλες 1-2 επιβεβαιώσεις των 1.280 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 412-410 για τον FTSE 25 ή θα επιχειρηθεί η συνέχιση του ανοδικού σχηματισμού με άμεση έκτασή του προς την περιοχή των 1.350 μονάδων.

Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου για τον Γ.Δ. σημειώθηκε τοπικό χαμηλό στις 1.281,82 μονάδες και για τον 25άρη στις 414,50.

Μετοχές με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη τάση επαναφοράς εμφανώς η Εθνική και δευτερευόντως οι Alpha Bank, Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank Properties και ΜΕΤΚΑ από τον FTSE 25 και ΕΥΑΘ, Σαράντης και Fourlis από τον FTSE Mid.

Επίσης κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση το ενδεχόμενο σταδιακής μόχλευσης περισσότερων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 1.200-1.205 μονάδες. Όμως για τον FT Mid αναλυτικότερα θα τα πούμε στη συνέχεια στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v