Πανευρωπαϊκής έκτασης διόρθωση ρίχνει και το Χ.Α. Από τις τελευταίες κορυφές των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώνονται σταθερές ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και όχι μόνο.Την αφορμή έδωσε η υποχώρηση του ιταλικού χρηματιστηρίου και στη συνέχεια η πτώση του γερμανικού. Στη μεν πρώτη περίπτωση λόγω της Monte Dei Paschi, στη δε δεύτερη λόγω της άτακτης... προσγείωσης της Lufthansa.
Σε αυτό το διορθωτικό περιβάλλον ακολουθεί πτωτικά το Χ.Α., καθώς από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν από λίγο συνεχιζόταν η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κυρίως θέσεων. Άλλωστε το τραπεζικό κλίμα βάρυνε και η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ στην οποία το Ταμείο εκτίμησε ότι είναι πιθανόν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου να είναι υψηλότερες κατά 6 δισ. ευρώ εξαιτίας των προβληματικών δανείων.
Έτσι, μεγάλο μέρος των πωλήσεων αφορά από την αρχή της ημέρας τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες 3,45% με χαμηλό ημέρας τις 183 μονάδες. Θυμίζουμε πως σε διάστημα μηνός ο Τραπεζικός Δείκτης έχει ενισχυθεί 11,45% έναντι 9,32% του Γενικού Δείκτη.
Νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1.296,56 μονάδες (στις 11.55), την ώρα που σημειώνονταν τα χαμηλά ημέρας της Εθνικής στα 2,73 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,74 ευρώ και της Eurobank στο 0,42 ευρώ.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο 1,8 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πηγές του ΤΧΣ διέψευσαν οποιαδήποτε απόφαση για πώληση μετοχών της Πειραιώς που δεν φέρουν warrants. Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένοι τίτλοι αποκτήθηκαν μέσα από τις συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν στον όμιλο.
Τραπεζική πηγή, σχολιάζοντας νωρίτερα στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΤτΕ τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωνε πως η έκθεση του ΔΝΤ ξεπερνά και το πιο ακραίο αρνητικό σενάριο. Αναμφίβολα δημιουργεί κλίμα στην αγορά, δεδομένης δε της υπεραπόδοσης των μετοχών μπορεί να θεωρηθεί και καλή αφορμή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.
Είναι ενδεικτικό πως παρά τη σημαντική διόρθωσή της η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται 6,90% σε διάστημα εβδομάδας, σχεδόν όσο και η Alpha Bank, ενώ εβδομαδιαία κέρδη 2,68% κρατά η μετοχή της Eurobank. Οριακές απώλειες μετρά η μετοχή της Πειραιώς, καθώς νωρίτερα υποχωρούσε 6,25% με συναλλαγές περί τα 20,8 εκατ. ευρώ.
Οι συναλλαγές περίπου στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία 30΄-45΄ έχει αυξηθεί ο τζίρος στις τράπεζες, καθώς φτάνει το 65% με συγκριτικά λίγα όμως πακέτα. Το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων πράξεων έχει γίνει στις μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ και συγκριτικά μικρότερο στις τράπεζες.
Από τις μετοχές του FTSE 25 οι 19 υποχωρούσαν, ενώ ενισχύονταν ΟΠΑΠ, Τιτάν, Folli Follie Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μάλιστα, οι μετοχές των Τιτάν και FFG συνεχίζουν με νέα υψηλά στα 26,71 και στα 32,96 ευρώ αντίστοιχα. Πλέον η αποτίμηση του ομίλου Τιτάν ενισχύεται και άλλο στα 2,06 δισ. ευρώ και της Folli Follie στα 2,20 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρουσα θεωρείται η κόντρα κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι τα 3,97 ευρώ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής μέχρι τα 4,24 ευρώ.
Από τον FTSE Mid, που υποχωρεί 1,14% στις 1.166 μονάδες, διασώζονται Πλαστικά Θράκης, Υγεία, ΟΛΘ. Η μετοχή της Aegean διορθώνει οριακά προς τα 8,19 ευρώ, τη στιγμή που με αφορμή τη διόρθωση της μετοχής της Lufthansa στη Φρανκφούρτη μετοχές εταιριών του κλάδου πιέζονται σαφώς περισσότερο.
Σημειωτέον πως η μετοχή της Lufthansa υποχώρησε μέχρι και τα 14,95% στα 17,065 ευρώ αμέσως μετά την προειδοποίηση της διοίκησης για πρόβλεψη αποτελεσμάτων χειρότερη απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης να τονιστεί πως νωρίτερα η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 0,82% στα 27,99 ευρώ.